Finta Edit kiállítása Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2019-01-21 10:10:28

Jégvirágok — In memoriam Ady Endre címmel nyílt meg Finta Edit Budapesten élő grafikus és festőművész tárlata Szatmárnémetiben.

Szombaton a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kiállítótermében vette kezdetét az Egycsillagú égbolt — A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat. Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva, hogy a Harag György Társulattal közösen szervezett rendezvénysorozat betekintést ad a magyar kultúra számtalan területére. Finta Edit képzőművészeti kiállítását Muhi Sándor nyitotta meg. Ismertette a képzőművész munkásságát, elemezte, hogyan bontakozott ki a múlt rendszerben, és milyen változáson ment át, hogyan alkalmazkodott a rendszerváltás utáni lehetőségekhez. Muhi kifejtette: Finta Edit legújabb munkáit figyelve első pillanatra azt hisszük, hogy valami gyökeres változás állt be a művészi látásmódjában, holott erről szó sincs. Ilyen változások csak azoknál álltak be, akik az 1989-es változások után bizonyos érdekek miatt feladták a művészi szabadságot. Finta Edit úgy akart korszerűvé válni, hogy a legidőszerűbb eszközöket használta. Azt is tudta, hogy gondolatokat és érzéseket nemcsak ceruzával és ecsettel lehet kifejezni, hanem szavakkal is. Kereste azokat a motívumokat és elemeket, amelyek segítségével ugyanazt a gondolatot fejezi ki, amit a festményeiben kifejezett. A lényeg az, hogy korszerű eszközökkel fejezte ki azt, amit addig festményekben. Muhi több olyan példát is felsorolt, akik rajz helyett fényképekből kiindulva, számítógépen alkották meg önkifejező munkáikat.

Finta Edit most kiállított munkái valamilyen módon köthetők Adyhoz. Mindketten egységben látják a pusztulás örök veszélyét, a közösségi és az egyéni sorsszenvedés mélységeit. A művésznő Szatmárnémetiben látható, megkapóan súlyos jelentéseket hordozó kiállítása elmélyedésre és magunkba szállásra késztet.

Finta Edit nemcsak képzőművészként, hanem íróként is jeleskedik. Méhes Kati olvasott fel részletet egyik írásából, ami nagyon sajátos stílust képvisel. A szerző nem lehetett jelen a megnyitón, de üzenete elérkezett a munkái iránt érdeklődőkhöz.

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...