Fizetni kell az ingyenes vizsgálatért
Utoljára módositva: 2018-07-11 11:11:02

 

A hazai munkavállalók havonta jelentős összeggel járulnak hozzá a CNAS költségvetéséhez, alapvető jogaikat így sem tartják be, a laboratóriumi vizsgálatok többségéért fizetni kell.

Elég sokszor szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy az egészségbiztosítással rendelkezők nehezen tudnak hozzáférni ingyenes laboratóriumi, radiológiai vagy imagisztikai vizsgálathoz. Ez azért van, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) egy meghatározott havi keretösszegre köt szerződést a laboratóriumokkal, amelyeknél gyakran két hónapos várakozási idő is van. Amennyiben sürgős, határidős vizsgálatról van szó, akkor a legtöbben zsebből kifizetik a laboratóriumi vizsgálat ellenértékét, miközben minden hónapban szépen hozzájárulnak a biztosítási pénztár működéséhez. A Ziarul Financiar gazdasági portál szintén arról cikkezik páciensek véleményére alapozva, hogy az állami intézményekben, járóbeteg-ellátókban sem biztosított az ingyenes vizsgálat, ott is nagyon gyakran ki kell fizetni a vizsgálat ellenértékét. Ilyen körülmények között elmondható, hogy a hazai egészségügyi rendszer semmibe veszi a betegbiztosítással rendelkező páciensek jogait. A páciensnek ugyanis jogában állna szűrővizsgálatokon részt venni az egészségügyi alaptörvény értelmében, illetve megfelelő orvosi és laboratóriumi ellátásban kellene részesülnie az egészségbiztosítási hozzájárulás fejében, ezzel szemben döcögve működik az egészségügyi ellátás, főleg az ingyenes vizsgálatok. Azzal együtt, hogy a CNAS az idei első negyedévben körülbelül 5 milliárd lejt gyűjtött az egészségbiztosítási hozzájárulásokból a romániai alkalmazottaktól, ami az elmúlt év azonos időszakához képest 80 százalékos növekedést jelent, az ingyenes laborvizsgálatok biztosítása nem lett gördülékenyebb. Több parlamenti képviselő is kijelentette, hogy a hazai egészségügyi rendszer nem működik megfelelően, s meg kellene azt reformálni. A kötelező társadalombiztosítási hozzájárulás fejében az állam egy minimális alapcsomagot kellene biztosítson mindenkinek, ugyanakkor egy komplexebb ellátás érdekében mindenki dönthesse el, hogy milyen egészségügyi csomagért hajlandó fizetni. A gazdasági szaklap rávilágít arra, hogy mindenki arról beszél, alulfinanszírozott a rendszer, holott az elmúlt három évben jelentősen növekedett a CNAS költségvetése, a 2015-ös 12 milliárd lejről 2018-ban már 34 milliárd lejre nőtt. A pluszbevétel és a megnövekedett költségvetés ellenére sem tudják garantálni, hogy egész hónapban biztosítva legyen az ingyenes laborvizsgálat.

A témával kapcsolatosan Viorica Shibata, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár sajtószóvivője korábban elmondta, hogy a laboratóriumok és radiológiai, imagisztikai vizsgálatokat végző központok 2017 augusztusa óta naponta kell hogy jelentsék, hogyan állnak pénzalapjukkal. Szintén az online nyomon követési rendszer bevezetésének köszönhetően a laboratóriumok csak az érvényes küldőpapírral rendelkező betegeket veszik előjegyzésbe, s egy beteg csak egy laboratóriumhoz iratkozhat fel, nem úgy, amint az éveken át szokás volt, hogy négy-öt helyen is bejelentkeztek. A https://bit.ly/2Ja64QU honlapon naprakészen aktualizálva találják, hogy az adott hónapra melyik laboratóriumnak mennyi kerete maradt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:00
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...