Flakonhíd épülhet a Szamos-holtágon
Utoljára módositva: 2018-09-25 08:18:33

Középiskolásokra és egyetemistákra bíznák a projektmenedzserek egy pillepalackból készítendő palló előtervezését egy rehabilitálni kívánt Szamos-holtágon, Berend közelében. Debreceni, csengeri, kolozsvári és bukaresti tanulók is jelentkeztek az ötletbörzére.

Határtalan zöld folyosó néven indult idén tavasszal a csengeri önkormányzattal közös környezetvédelmi EU-s projekt a megyében; az Interreg ROHU62 néven folyó procedúra lefolytatásával a berendi tavat és egy Szamos-holtágat mentenének meg. Utóbbi esetében egy kis szigetre vezető holtágrészen hidat is építenének, s ennek formatervezését diákokra bíznák, tegnap beszéltek erről a fiatalok előtt a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceumban. Az egyedüli kikötést a leendő híd anyagában határozták meg a kiírók, amelynek pillepalackból kell készülnie, de a diákokra van bízva az, hogy hogyan oldják meg az ebből való hídépítést, és milyen külalakot szánnak az építménynek. Nem csak szatmárnémeti tanulók kaptak az alkalmon, hogy megmutassák tehetségüket, a 11 művészetis diák mellett csengeri, debreceni, kolozsvári és bukaresti fiatalok is jelentkeztek a pályázatra.

A szatmárnémetiek munkáját Pop-Benyovszky Magda és Lucian Sabău-Trifu műépítésztanárok koordinálják. Utóbbi lapunknak elmondta, hogy XI. és XII. osztályba járók neveztek a versenyre, s a legérdekesebb az lesz, hogy hogyan lesznek összeillesztve a flakonok, és hogyan oldják meg azt, hogy egyben is maradjanak. Nem utolsósorban azt is figyelembe kell venniük, hogy építményük illeszkedjen majd eredeti környezetébe, méretben és kinézetben is; ennek érdekében szükség lesz helyszíni terepszemlére is, aminek megszervezését még erre a hétre ígérték a szervezők. A pedagógus szerint a diákok közepes szintű számítási és tervezési munkát meg fognak tudni csinálni, ami nagy segítség lehet a végső tervezőnek és kivitelezőnek.

A régi ökoszisztémát szeretnék a berendi tónál visszaállítani, és benépesítenék a faluhoz közel eső egyik ottani Szamos-holtágat, valamint turisztikai információs irodát, tanösvényt, pihenőövezetet hoznának létre, és madárleseket is építenének, ennek része a palackhíd építésének terve is, nyilatkozta lapunknak Geszterédi Andrea projektvezető. A Csengerrel közösen életre hívott tükörprojektben életet lehelnének a Csenger város központjában lévő tóba, de ez a magyar fél feladata lesz. Szerdán fog kiderülni, hogy melyik cég nyeri el a berendi és a holtági rehabilitálási projekt novemberi határidős tervezési munkálatait, árulta el Geszterédi; ha a diákok úgy gondolják, a céggel is konzultálhatnak munkájuk során.

Békéssy Erzsébet, a projektben partneri szerepet vállalt Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) igazgatója elmondta, hogy kifejezett szándék volt, hogy a hulladékgazdálkodás elvét is bevonják a környezetvédelmi projektbe, ezért döntöttek úgy, hogy pillepalack legyen a hidacska alapanyaga. Októberben fog indulni egy akció, amelyiknek végére remélhetőleg össze fog gyűlni annyi egyforma méretű flakon, ami elég lesz a híd megépítéséhez.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 21:15
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...