Florin Cîţut kérte fel kormányalakításra Iohannis államfő
Utoljára módositva: 2020-02-26 22:09:47

Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert bízza meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő.

Az elnök azt követően döntött erről, hogy a parlament nem szavazott bizalmat a házszabályban megszabott 15 nap alatt Ludovic Orban korábbi kormányfőjelölt, ügyvivő miniszterelnök régi-új kormányának, aki emiatt kedden visszaadta kormányalakítási megbízását.
Az első szenátori mandátumánál tartó 47 éves Cîţu az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetemen 1996-ban szerzett közgazdász-matematikusi oklevelet és mesteri fokozatot, a parlamentben pedig a korábbi szociáldemokrata kormányok fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikájának egyik leghangosabb bírálója volt.
A baloldali ellenzék által kifogásolt Cîţu kormányalakítási megbízása arra utal, hogy az államfő és az őt támogató PNL nem tett le az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásáról, a szociáldemokraták ugyanis már korábban leszögezték, hogy Cîţunak nem szavaznak bizalmat, baloldali átszavazók nélkül pedig a kormányt nem lehet beiktatni. Az elnök akkor oszlathatja fel a parlamentet, ha két egymást követő kormányalakítási kísérlet meghiúsul.
Marcel Ciolacu házelnök, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD ideiglenes elnöke rossz tréfának, a parlament semmibevételének nevezte Citu jelölését. Az ellenzék vezetője arra utalt, hogy a törvényhozás szakbizottsága Cîţu pénzügyminiszteri jelöltségét sem támogatta, a szenátus szociáldemokrata többsége pedig tavaly decemberben – a hazai fizetőeszköz meggyengülésére és a jobbközép kormány állítólagos megszorítási terveire hivatkozva – megszavazta a pénzügyminisztert elmarasztaló parlamenti indítványt.
Florin Cîţu miniszterelnök-jelölt nem sokkal az államfő bejelentése után a kormány székházában, Ludovic Orban ügyvivő kormányfővel együtt állt a kamerák elé, és azt mondta: egyeztetéseket kezd a “parlamenti partnerekkel” a kormánya beiktatásához szükséges többség kialakítása érdekében. Úgy értékelte, hogy az ő jelölése “garancia” a liberális kormányzás folytonosságára és arra, hogy folytatódik Románia “megszabadítása” a – tavaly őszig kormányon lévő – Szociáldemokrata Párttól (PSD).
Ludovic Orban leszögezte: helyesli az államfő döntését, és pártelnökként mindenben támogatja Cîţut a kormányalakítás során.

MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...