Fogadóóra: több körgyűrű-felüljáró kell
Utoljára módositva: 2019-07-02 16:54:42

Örök témájuk az alpolgármesteri fogadóóráknak, hogy elzárja a mezei utakat a szatmárnémeti körgyűrű. Helyben akar megoldást találni a sok tulajdonost érintő jelenségre a városvezetés, ha bukaresti illetékesekre bíznák, soha nem lenne megoldva.

Továbbra is napirenden van Szatmárnémetiben a várost elkerülő körgyűrű, de közvetett formában: egyre-másra jelentkeznek a közúti létesítmény körzetében lévő telektulajdonosok, hogy az aszfaltcsík el fogja zárni őket ingatlanjuktól. Tíz másik sorstársuk nevében három, Károlyi út közelében lévő földtulajdonos kereste meg tegnap az alpolgármestert ilyen ügyben, Adrian Albu nagy vonalakban tájékoztatta az embereket, hogy miről van szó, de a pontosabb tájékoztatás érdekében több időt kért. Adott helyzetben az van, hogy korábban két mezei úton is elértek a telkükhöz az emberek, de egy átparcellázás miatt az egyik pár éve megszűnt és most a körgyűrű építésével a második lehetőség sem él már. Albu kikérte a városi tanács titkárságáról a területre érvényes övezeti városrendezési tervet annak érdekében, hogy lássa az átparcellázás érdekében kiadott dokumentumban szerepel-e, hogy az ez által tulajdon-határ módosításokat végző tulajdonos számára feltételként volt-e megszabva út megtartása, vagy sem. Az adatokat pár nap múlva fogja az őt megkereső tulajdonosok tudomására hozni.

 

Helyben gyorsabb

 

A fogadóórát követően Albu lapunk kérésére összefoglalta, hogy a városvezetés hogyan látja megoldani az ilyen mezei utak helyzetét. „A körgyűrű építését megrendelő és fizető országos útkezelő (CNAIR) hajlik arra, hogy városi szinten kezeljük az ügyet, ismertette az alpolgármester, sokkal operatívabb munkát lehet így remélni és gyorsabban a végére lehet járni a dolognak. Nagyváradi példa lehet az egésznek az alapja, a bihari megyeszékhelyet elkerülő út fölött több felüljáró is épült pont ilyen okból, hasonló megoldáshoz fog kelleni folyamodni Szatmárnémeti esetében is.” A hét folyamán Adrian Albu Maskulik Csaba városmenedzserrel közösen fog a helyszínre kiszállni, a helyzetet helyben megvizsgálni két héten belül pedig felkerül majd a térképekre hol van igény és hol van ténylegesen szükség felüljárókat felvezetni a körgyűrű tervei közé. A helyi illetőségű munkát a város végzi majd el, a felüljárók tervezését és építését a CNAIR fizeti majd.

 

Lakhatási ügyek

 

Doina Feher szatmárnémeti alpolgármester is tartott lakossági fogadóórát tegnap, ő szociális és együttélési problémák megoldásával foglalkozott. Egy őt felkereső, tömbházban élő szatmárnémeti lakosnak azt javasolta, ha társasházban lakik kénytelen beállni a sorba és magának is hozzájárulnia a közös költségekhez, hiszen erre törvény kötelezi. Bármelyik tömbházban élő közösségre érvényes, hogy amennyiben van megalakított lakóközösség, akkor ennek tagjai számon kérhetik a közös képviselő munkáját, kikérhetik a pénzügyekkel kapcsolatos papírokat, javasolhatnak a közös együttélésre vonatkozó változtatásokat és megszavazhatnak, vagy leszavazhatnak ilyeneket. De mindig a többség szava a döntő.

ANL-lakás igénylésével kapcsolatban is volt egy megkeresése Doina Fehernek, az őt megkereső lakosnak azt javasolta, tegye meg, hogy évi rendszerességgel frissíti igénylésében szereplő információkat, hiszen aki ezt minden év januárjában nem teszi meg, lekerül a várólistáról. Városi bizottság által felállított és a városi tanács által elfogadott pontrendszer alapján alakul ki a várólista sorrendje, ettől az évtől már számít hogy mennyi a kérvényező jövedelme is. Maradtak a korábban érvényes kritériumok is, továbbiak mellett a jövedelemigazolással bizonyított szatmárnémeti munkahely, a gyerekek száma, a családi állapot, ileltve korábbi lakás célú ingatlan tulajdonlásának hiánya.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...