Fogamzásgátlás: jog és felelősség
Utoljára módositva: 2019-09-26 08:52:32

Ma van a fogamzásgátlás világnapja, melynek idei szlogenje „Fogamzásgátlás: jogod és egyben felelősséged!” — hívja fel lapunk olvasóinak figyelmét a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság.

A fogamzásgátlás világnapjának (szeptember 26.) célja a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság növelése és ezáltal a nem kívánt terhességek számának csökkentése, továbbá a szexuális egészséggel kapcsolatos oktatás javítása.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleménye szerint törekedni kellene arra, hogy a fiatalok megbízható forrásból — például egészségügyi szakemberektől, tanároktól, szülőktől — szerezzék be ismereteiket, amelyek nem mítoszokon, hanem tényeken alapulnak, valamint hogy tisztában legyenek a fogamzásgátlás lehetőségeivel, amelyek közül még időben kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet.

A nem kívánt terhesség elkerülése a fiataloknál kiemelten fontos, hiszen vizsgálatok bizonyítják, hogy a tinédzserkorú anyák gyermekei nagyobb valószínűséggel szenvednek hátrányokat későbbi életük során fejlődési nehézségek, viselkedési zavarok és gyengébb iskolai teljesítmény formájában. A terhességmegszakítás pedig nem csak súlyos lelki megpróbáltatást jelent, de számos egészségügyi kockázatot hordoz magában a nő későbbi gyermekvállalására nézve.

Egy vizsgálat szerint a fogamzásgátlók évente 188 millió nem kívánt terhességet akadályoznak meg, ami 112 millióval kevesebb abortuszt, 1,1 millióval kevesebb csecsemő- és 150 000-rel kevesebb anyai halálozást jelent. A legfontosabb azonban az oktatás, a testtel, szexualitással, fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek átadása, az iskolapadban eltöltött évek száma ugyanis fordítottan arányos a korai terhességek előfordulásával. Mindemellett azonban azt is meg kell említeni, hogy becslések szerint évente 33 millió nem kívánt terhesség a fogamzásgátlók hibájából vagy a nem megfelelő használatukból ered. Tehát a fiataloknak nem csupán ismerniük kellene a különböző fogamzásgátló módszereket, hanem életvitelüknek megfelelően ki kellene választaniuk a számukra legmegfelelőbbet, amelynek alkalmazása nem jelent nehézséget a mindennapok során.

Aki nem akar teherbe esni, a fogamzásgátlási módszerek széles skálájából választhat napjainkban: a gyógyszertől az egészségügyi eszközökön és eljárásokon át egészen az gumióvszerig.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 30.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...