Fogamzásgátlás: jog és felelősség
Utoljára módositva: 2019-09-26 08:52:32

Ma van a fogamzásgátlás világnapja, melynek idei szlogenje „Fogamzásgátlás: jogod és egyben felelősséged!” — hívja fel lapunk olvasóinak figyelmét a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság.

A fogamzásgátlás világnapjának (szeptember 26.) célja a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság növelése és ezáltal a nem kívánt terhességek számának csökkentése, továbbá a szexuális egészséggel kapcsolatos oktatás javítása.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleménye szerint törekedni kellene arra, hogy a fiatalok megbízható forrásból — például egészségügyi szakemberektől, tanároktól, szülőktől — szerezzék be ismereteiket, amelyek nem mítoszokon, hanem tényeken alapulnak, valamint hogy tisztában legyenek a fogamzásgátlás lehetőségeivel, amelyek közül még időben kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet.

A nem kívánt terhesség elkerülése a fiataloknál kiemelten fontos, hiszen vizsgálatok bizonyítják, hogy a tinédzserkorú anyák gyermekei nagyobb valószínűséggel szenvednek hátrányokat későbbi életük során fejlődési nehézségek, viselkedési zavarok és gyengébb iskolai teljesítmény formájában. A terhességmegszakítás pedig nem csak súlyos lelki megpróbáltatást jelent, de számos egészségügyi kockázatot hordoz magában a nő későbbi gyermekvállalására nézve.

Egy vizsgálat szerint a fogamzásgátlók évente 188 millió nem kívánt terhességet akadályoznak meg, ami 112 millióval kevesebb abortuszt, 1,1 millióval kevesebb csecsemő- és 150 000-rel kevesebb anyai halálozást jelent. A legfontosabb azonban az oktatás, a testtel, szexualitással, fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek átadása, az iskolapadban eltöltött évek száma ugyanis fordítottan arányos a korai terhességek előfordulásával. Mindemellett azonban azt is meg kell említeni, hogy becslések szerint évente 33 millió nem kívánt terhesség a fogamzásgátlók hibájából vagy a nem megfelelő használatukból ered. Tehát a fiataloknak nem csupán ismerniük kellene a különböző fogamzásgátló módszereket, hanem életvitelüknek megfelelően ki kellene választaniuk a számukra legmegfelelőbbet, amelynek alkalmazása nem jelent nehézséget a mindennapok során.

Aki nem akar teherbe esni, a fogamzásgátlási módszerek széles skálájából választhat napjainkban: a gyógyszertől az egészségügyi eszközökön és eljárásokon át egészen az gumióvszerig.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...