Fogászati turizmus Szatmáron
Utoljára módositva: 2014-08-28 09:47:32

Egyre nagyobb számban veszik igénybe a külföldi egészségügyi intézmények szolgáltatásait a romániai páciensek. Ez viszont fordítva is igaz: a tehetősebbek előszeretettel kezeltetik magukat országunkban.

 

Egyre népszerűbb hazánkban is a fogászati turizmus. A térségtől függően nagy az eltérés az árakat illetően

Itthon féláron, vagy akár még olcsóbban végeztethetnek el különböző fogászati beavatkozásokat a külföldről érkező páciensek, ráadásul a hosszú várólistákat is elkerülhetik. Magyarország például globálisan vezetővé vált a fogászati turizmus területén, minden ötödik, fogászati kezelés céljából külföldre utazó páciens a magyar szakembereket választja.

Az egészségturizmus a román idegenforgalomban is egyre nagyobb szerepet kap. Románia különleges gyógy- és termálfürdői gyógyító hatásának híre egyre inkább elterjedt. A gyógyvizek mellett plasztikai sebészeti és fogászati szolgáltatásokat is igénybe vesznek az idelátogatók.

A fogászati beavatkozások árai a romániai tarifákhoz képest csillagászatinak tűnnek: négyszer, ötször drágábban dolgoznak a külföldi szakemberek. Miközben Olaszországban akár 1800 euróba is kerülhet egy fogbeültetés, addig a hazai szakemberek ennek az összegnek a harmadáért elvégzik a munkát. Így nem meglepő, ha lassan ugyan, de Szatmár megye is felkerül a fogászati turizmus „térképére”.

Dr. Simu Flaviu fogorvos, a Szatmári Fogorvos Kamara elnöke szerint fogászati turizmus mindig is volt, de lesz is. „Külföldön, de akár Románia nagyvárosaiban, például Iaşi-ban is1500 eurót is elkérnek egy implantátumért. Ezt Szatmáron 300-400 euróért kapja meg a páciens” — magyarázta a szakember. A kamara elnöke szerint ezt a szatmári fogorvosok is felismerték, a tehetősebbek pedig igyekeznek korszerű felszerelésekkel ellátni rendelőiket, modern szolgáltatásokat nyújtani.

A nyár folyamán a külföldön dolgozó szatmáriak közül a szabadságuk ideje alatt nagyon sokan kezeltetik itthon a fogaikat. Simu doktor szerint sokan megérdeklődik a külföldi szolgáltatások díjszabásait, majd hazatérve igénybe veszik a jóval olcsóbb kezeléseket.

„Rengetegen hallottak már az implantátumos fogpótlásról. Ez sok esetben indokolt, de legalább ugyanolyan sok esetben nem helyes. Ha például elégtelen a csontmennyiség a beavatkozás területén, a páciens vérképzőszervi betegségben szenved, cukorbeteg, harapási rendellenességgel küzd, rossz a szájhigiéniája, akkor nem lehet fogbeültetést alkalmazni. A páciensek kérik, hiszen ezt látták külföldön, a fogorvosok pedig elvégzik, hiszen szép összegbe kerül” — hívta fel a fogászati turizmus egyik hátulütőjére a figyelmet a kamara elnöke.

A hazaérkezők ráadásul gyorsan szeretnék elvégeztetni a munkát, az indokoltnál rövidebb idő alatt elvégzett beavatkozás azonban nagyon sok rizikót is rejt magában, például nem biztos, hogy a rendbe tett fogak tökéletesen illeszkednek, hiszen akár két hét is kellhet ahhoz, hogy ez kiderüljön.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...