Fogászati turizmus Szatmáron
Utoljára módositva: 2014-08-28 09:47:32

Egyre nagyobb számban veszik igénybe a külföldi egészségügyi intézmények szolgáltatásait a romániai páciensek. Ez viszont fordítva is igaz: a tehetősebbek előszeretettel kezeltetik magukat országunkban.

 

Egyre népszerűbb hazánkban is a fogászati turizmus. A térségtől függően nagy az eltérés az árakat illetően

Itthon féláron, vagy akár még olcsóbban végeztethetnek el különböző fogászati beavatkozásokat a külföldről érkező páciensek, ráadásul a hosszú várólistákat is elkerülhetik. Magyarország például globálisan vezetővé vált a fogászati turizmus területén, minden ötödik, fogászati kezelés céljából külföldre utazó páciens a magyar szakembereket választja.

Az egészségturizmus a román idegenforgalomban is egyre nagyobb szerepet kap. Románia különleges gyógy- és termálfürdői gyógyító hatásának híre egyre inkább elterjedt. A gyógyvizek mellett plasztikai sebészeti és fogászati szolgáltatásokat is igénybe vesznek az idelátogatók.

A fogászati beavatkozások árai a romániai tarifákhoz képest csillagászatinak tűnnek: négyszer, ötször drágábban dolgoznak a külföldi szakemberek. Miközben Olaszországban akár 1800 euróba is kerülhet egy fogbeültetés, addig a hazai szakemberek ennek az összegnek a harmadáért elvégzik a munkát. Így nem meglepő, ha lassan ugyan, de Szatmár megye is felkerül a fogászati turizmus „térképére”.

Dr. Simu Flaviu fogorvos, a Szatmári Fogorvos Kamara elnöke szerint fogászati turizmus mindig is volt, de lesz is. „Külföldön, de akár Románia nagyvárosaiban, például Iaşi-ban is1500 eurót is elkérnek egy implantátumért. Ezt Szatmáron 300-400 euróért kapja meg a páciens” — magyarázta a szakember. A kamara elnöke szerint ezt a szatmári fogorvosok is felismerték, a tehetősebbek pedig igyekeznek korszerű felszerelésekkel ellátni rendelőiket, modern szolgáltatásokat nyújtani.

A nyár folyamán a külföldön dolgozó szatmáriak közül a szabadságuk ideje alatt nagyon sokan kezeltetik itthon a fogaikat. Simu doktor szerint sokan megérdeklődik a külföldi szolgáltatások díjszabásait, majd hazatérve igénybe veszik a jóval olcsóbb kezeléseket.

„Rengetegen hallottak már az implantátumos fogpótlásról. Ez sok esetben indokolt, de legalább ugyanolyan sok esetben nem helyes. Ha például elégtelen a csontmennyiség a beavatkozás területén, a páciens vérképzőszervi betegségben szenved, cukorbeteg, harapási rendellenességgel küzd, rossz a szájhigiéniája, akkor nem lehet fogbeültetést alkalmazni. A páciensek kérik, hiszen ezt látták külföldön, a fogorvosok pedig elvégzik, hiszen szép összegbe kerül” — hívta fel a fogászati turizmus egyik hátulütőjére a figyelmet a kamara elnöke.

A hazaérkezők ráadásul gyorsan szeretnék elvégeztetni a munkát, az indokoltnál rövidebb idő alatt elvégzett beavatkozás azonban nagyon sok rizikót is rejt magában, például nem biztos, hogy a rendbe tett fogak tökéletesen illeszkednek, hiszen akár két hét is kellhet ahhoz, hogy ez kiderüljön.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...