Foglalkozása: hivatásos nevelőszülő
Utoljára módositva: 2019-02-15 21:23:15

Nem fizetik túl jól, folyamatos, 24 órás munkát jelent, a felelősség is nagy, mégis több mint 11 ezren választották ezt az utat tavaly Romániában: ők a hivatásos nevelőszülők.

Mivel néha a vér szerinti családban való maradás nem lehetséges, a gyermekek számára Romániában különböző alternatívák léteznek — ilyen a hivatásos nevelőszülőnél való elhelyezés. Bár a tavalyi évben főként a szociális rendszerben dolgozók bérének folyamatos késése, a nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek alacsony támogatása került gyakran terítékre, mégis akadnak még olyan személyek, akik nem rettennek vissza a nevelőszülőségtől. 2018-ban 11 497 hivatásos nevelőszülő 18 317 gyermeket nevelt, Szatmár megyében pedig 236 nevelőszülő igyekezett családias, a legmegfelelőbb környezetet biztosítani a testi, lelki, intellektuális fejlődéshez 459 gyermek és fiatal számára.

A Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságot (DGASPC) gyakran keresik fel olyan lakosok, akik afelől érdeklődnek, hogyan válhatnak hivatásos nevelőszülőkké, éppen ezért az intézmény készített a témában egy rövid összefoglalót.

A hivatásos nevelőszülők a családjuktól elszakadt gyermekeket és fiatalokat védelmezik, családi környezetet biztosítanak számukra, ahol testileg, lelkileg, értelmileg és érzelmileg harmonikusan fejlődhetnek, valamint felkészülhetnek az önálló életre. Olyan gyermekeket, akiknek a szülei meghaltak, ismeretlenek, vagy akiknek meg van tiltva a szülői joguk gyakorlása, amikor nem lehetséges a gyámság, de olyan gyermekeket is, akik érdekeik védelmében nem hagyhatók szüleik gondozásában, nem a szülőnek tulajdonítható okok miatt, olykor pedig bántalmazott, elhanyagolt gyermekeknek biztosítanak otthont, illetve talált vagy kórházban hagyott gyermekeknek.

A szociális és gyermekvédelmi igazgatóság meghatározása szerint a nevelőszülők tevékenységeik során hozzá kell járuljanak a náluk elhelyezett gyermekek és fiatalok harmonikus fejlődéséhez, biztosítaniuk kell a szükséges nevelést, oktatást és gondozást, valamint egy biztonságos és ösztönző környezetet. Tudniuk kell felmérni a gyermek szükségleteit, amely magában foglalja az egészségi, identitási, családi, társadalmi, viselkedési, érzelmi fejlődési, önálló életre való nevelési szükségleteket. Elő kell segíteniük a gyermek vér szerinti családjába való visszakerülését, és ennek érdekében együtt kell működniük a családdal, vagy ha ez nem lehetséges, illetve ez nem áll a gyermek érdekében, támogatni kell az örökbefogadását. A nevelőszülő elősegíti a gyermek vallási vagy lelkiismereti meggyőződésének szabad megválasztását, kinyilvánítását, gyakorlását is, a gyermekek társadalmi életbe való beilleszkedését, és segít nekik felkészülni az önálló életre.

 

Ellenőrzik a jelentkezőket

 

Akik szeretnének hivatásos nevelőszülőkké válni, írásos kérésben a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósághoz kell fordulniuk. A szakemberek ezt követően felmérik a jelentkezőket, akiknek egy képzésen kell részt venniük, amely vizsgával zárul. Aki sikeresen vizsgázik, három évre kap jogot, hogy hivatásos nevelőszülőként tevékenykedjen. Minimum 10 osztályt végzett, rendezett körülmények között élő, megfelelő lakhatást biztosítani tudó, büntetlen előéletű jelentkezőket várnak. Nem lehet hivatásos nevelőszülő az a személy, akit elítéltek olyan bűncselekmény miatt, ami inkompatibilissé teszi ezzel a szakmával, olyan, akitől megvonták a szülői jogot, krónikus pszichikai vagy fertőző betegségben szenved. Azok, akik teljesítik az előzetes feltételeket, sikeresen vizsgáztak, a gyerek elhelyezésének pillanatától a DGASPC alkalmazottaivá válnak.

További információkat az intézmény székhelyén, Szatmárnémetiben, a Corvinilor 18. szám alatt, illetve a 0261–768830-as vagy a 0261–768449-es telefonszámon kaphatnak, e-mail-cím: djpc@cjsm.ro.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...