Fogva tartott Petőfi-kultusz Erdődön
Utoljára módositva: 2019-09-25 09:38:22

Bár Erdőd az ott lévő várról, valamint Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötéséről vált híressé, elszomorító, hogy a várban nincs egy olyan szoba, ami a Petőfi-emlékeket mutatná be. A megyei múzeum szeretne egy kiállítást létrehozni itt, a helyi vezetés nem ment bele.

Az erdődi várban — abból a megfontolásból, hogy oda turistákat vonzzanak —, kialakítottak néhány állandó kiállítást, amelyek helytörténeti jellegzetességekre hívják fel a figyelmet. Az Erdődi Petőfi Kör azzal a javaslattal állt elő, hogy kialakít egy szobát, amelyben Petőfi Sándor és Szendrey Júlia emlékét őrző tárgyakat és dokumentumokat tesz láthatóvá. A Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötésének évfordulója alkalmából szervezett idei megemlékezésen tapasztalták a látogatók, hogy a Petőfi-szobában Mircea Augustin életével és munkásságával, valamint a holokauszttal, a svábok deportálásával és az 1918-as gyulafehérvári nagygyűléssel kapcsolatos témájú tárgyak, képek és szövegek láthatók. Az Erdődi Petőfi Kör tagjai méltánytalannak tartják, hogy a Petőfi-szobát ennyire sokszínűvé tették. Marius Ovidiu Duma, Erdőd polgármestere ezt azzal magyarázta, hogy az egymás mellett élő nemzetiségeknek a pozitív példája ez a kiállítás. Ugyancsak az említett rendezvényen hangzott el a polgármester szájából — ahogy az elmúlt évek során több alkalommal is —, hogy Erdőd neve azzal vált ismertté nagyon sok helyen a világon, hogy Petőfi Sándor és Szendrey Júlia itt kötöttek házasságot. Ha a polgármester ezt így látja — miért is láthatná másképp? —, akkor mindent meg kellene tennie, hogy minél kiemeltebben hívják fel a turisták figyelmet Petőfi Sándor és Szendrey Júlia ide kapcsolódó eseményeinek a népszerűsítésére.

Szakács Imre, az Erdődi Petőfi Kör elnöke bízik abban, hogy Erdőd város vezetősége felismeri, hogy a helyi turizmust csak úgy lehet fellendíteni, ha a turistákat látványosságokkal és értékek felmutatásával kecsegtetik. Petőfi Sándor neve az egész világon ismert, több figyelmet kellene szentelni arra, hogy Erdőd a sajátjának tekintse, mint ahogy azt teszi Nagykároly és sok más település.

Dr. Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum helyettes igazgatója elmondta, hogy az erdődi vár a felújított formájában az erdődi önkormányzat által működtetett városi művelődési ház kezelésében van. Sajnos a Szatmár Megyei Múzeum nem tud közvetlen befolyást gyakorolni, bár volt szándék úgy a város, mint a megyei múzeum részéről, hogy sikerüljön létrehozni egy kiállítást. A város néhány tárgyat kért a múzeumtól, a múzeum viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a nagykárolyi Károlyi-kastélyhoz hasonlóan a Szatmár Megyei Múzeum kapjon termeket, s ezeket a múzeum rendezze be és kezelje, biztosítva a megfelelő installációkat és műszaki elemeket ahhoz, hogy a múzeumi standardoknak megfelelően tudja működtetni ezt a kiállítást. A megegyezésnek a lehetőségei megakadtak, nem tudtak előbbre jutni, most a meglehetősen amatőr és tájékozatlan helyi vezetés önerőből kívánta berendezni és működtetni, szakemberek segítsége nélkül, aminek megvan a látható eredménye. Ezzel dr. Szőcs Péter sem szakmai szempontból nem tud egyetérteni, sem mint a magyar kultúrát értő és tisztelő magánember.

Ma már nem lehet azt mondani, hogy Erdődön nincs Petőfi-kultusz, hiszen évente több alkalommal szerveznek megemlékezéseket, évente egyszer szavalóversenyt. A továbbiakban az lesz a feladat, hogy a városvezetés együttműködve az Erdődi Petőfi Körrel nyisson a turizmus irányába, és használjon ki minden lehetőséget az erdődi vár és a Petőfi-emlékek népszerűsítésére.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...