Fogva tartott Petőfi-kultusz Erdődön
Utoljára módositva: 2019-09-25 09:38:22

Bár Erdőd az ott lévő várról, valamint Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötéséről vált híressé, elszomorító, hogy a várban nincs egy olyan szoba, ami a Petőfi-emlékeket mutatná be. A megyei múzeum szeretne egy kiállítást létrehozni itt, a helyi vezetés nem ment bele.

Az erdődi várban — abból a megfontolásból, hogy oda turistákat vonzzanak —, kialakítottak néhány állandó kiállítást, amelyek helytörténeti jellegzetességekre hívják fel a figyelmet. Az Erdődi Petőfi Kör azzal a javaslattal állt elő, hogy kialakít egy szobát, amelyben Petőfi Sándor és Szendrey Júlia emlékét őrző tárgyakat és dokumentumokat tesz láthatóvá. A Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötésének évfordulója alkalmából szervezett idei megemlékezésen tapasztalták a látogatók, hogy a Petőfi-szobában Mircea Augustin életével és munkásságával, valamint a holokauszttal, a svábok deportálásával és az 1918-as gyulafehérvári nagygyűléssel kapcsolatos témájú tárgyak, képek és szövegek láthatók. Az Erdődi Petőfi Kör tagjai méltánytalannak tartják, hogy a Petőfi-szobát ennyire sokszínűvé tették. Marius Ovidiu Duma, Erdőd polgármestere ezt azzal magyarázta, hogy az egymás mellett élő nemzetiségeknek a pozitív példája ez a kiállítás. Ugyancsak az említett rendezvényen hangzott el a polgármester szájából — ahogy az elmúlt évek során több alkalommal is —, hogy Erdőd neve azzal vált ismertté nagyon sok helyen a világon, hogy Petőfi Sándor és Szendrey Júlia itt kötöttek házasságot. Ha a polgármester ezt így látja — miért is láthatná másképp? —, akkor mindent meg kellene tennie, hogy minél kiemeltebben hívják fel a turisták figyelmet Petőfi Sándor és Szendrey Júlia ide kapcsolódó eseményeinek a népszerűsítésére.

Szakács Imre, az Erdődi Petőfi Kör elnöke bízik abban, hogy Erdőd város vezetősége felismeri, hogy a helyi turizmust csak úgy lehet fellendíteni, ha a turistákat látványosságokkal és értékek felmutatásával kecsegtetik. Petőfi Sándor neve az egész világon ismert, több figyelmet kellene szentelni arra, hogy Erdőd a sajátjának tekintse, mint ahogy azt teszi Nagykároly és sok más település.

Dr. Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum helyettes igazgatója elmondta, hogy az erdődi vár a felújított formájában az erdődi önkormányzat által működtetett városi művelődési ház kezelésében van. Sajnos a Szatmár Megyei Múzeum nem tud közvetlen befolyást gyakorolni, bár volt szándék úgy a város, mint a megyei múzeum részéről, hogy sikerüljön létrehozni egy kiállítást. A város néhány tárgyat kért a múzeumtól, a múzeum viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a nagykárolyi Károlyi-kastélyhoz hasonlóan a Szatmár Megyei Múzeum kapjon termeket, s ezeket a múzeum rendezze be és kezelje, biztosítva a megfelelő installációkat és műszaki elemeket ahhoz, hogy a múzeumi standardoknak megfelelően tudja működtetni ezt a kiállítást. A megegyezésnek a lehetőségei megakadtak, nem tudtak előbbre jutni, most a meglehetősen amatőr és tájékozatlan helyi vezetés önerőből kívánta berendezni és működtetni, szakemberek segítsége nélkül, aminek megvan a látható eredménye. Ezzel dr. Szőcs Péter sem szakmai szempontból nem tud egyetérteni, sem mint a magyar kultúrát értő és tisztelő magánember.

Ma már nem lehet azt mondani, hogy Erdődön nincs Petőfi-kultusz, hiszen évente több alkalommal szerveznek megemlékezéseket, évente egyszer szavalóversenyt. A továbbiakban az lesz a feladat, hogy a városvezetés együttműködve az Erdődi Petőfi Körrel nyisson a turizmus irányába, és használjon ki minden lehetőséget az erdődi vár és a Petőfi-emlékek népszerűsítésére.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...