Főhajtás a deportáltak emléke előtt
Utoljára módositva: 2014-01-26 20:30:47

Szentmise, koszorúzás és díszebéd képezte a vasárnapi kálmándi deportált-találkozó programját. Kálmándon még két egykori deportált él.

Óbis Kinga egy ismeretlen szerző versét olvasta fel

A Szovjetunió munkatáborait megjárt deportáltak tiszteletére rendezett megemlékezést vasárnap a Német Demokrata Fórum kálmándi szervezete. A találkozó délelőtt 10 órakor kezdődött a helyi Szent Anna-templomban egy szentmisével, amelyet Ft. Néma Sándor helyi plébános celebrált.

A szertartást követően az egybegyűltek átvonultak a kálmándi temetőben felállított deportált-emlékműhöz, ahol a Kalmander Harmony fúvószenekar fogadta őket. A helyszínen előbb Sütő Imre polgármester beszélt a deportálás korszakáról, annak kálmándi vetületeiről, majd Ft. Néma Sándor plébános mondott imát a munkatáborokban, valamint az azóta elhunyt és a még életben lévő deportáltakért. Ezt követően Óbis Kinga kálmándi fiatal olvasta fel a Szomorú évek című verset, az ismeretlen szerző műve még a munkatáborok sötét korszakában látott napvilágot.

A versfelolvasás után került sor a koszorúzásra, amelynek során Kálmándi Polgármesteri Hivatal képviselői — Sütő Imre polgármester és Nonn Árpád alpolgármester —, két, még életben lévő kálmándi deportált — Schlakter István és Pop Terézia —, valamint a Német Demokrata Fórum részéről Schlachter Viktor és Pap László helyezték el koszorúikat az emlékmű előtt. Sütő Imre polgármester ezután egy-egy szál szegfűvel ajándékozta meg a jelen lévő deportáltakat.

A megemlékezés egy díszebéddel zárult a helyi kultúrotthonban.

ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 45 dkg paradicsompüré, 2 tk. pirospaprika-pehely, 1 tk. szárított ...