Főhajtás a deportáltak emléke előtt
Utoljára módositva: 2014-01-26 20:30:47

Szentmise, koszorúzás és díszebéd képezte a vasárnapi kálmándi deportált-találkozó programját. Kálmándon még két egykori deportált él.

Óbis Kinga egy ismeretlen szerző versét olvasta fel

A Szovjetunió munkatáborait megjárt deportáltak tiszteletére rendezett megemlékezést vasárnap a Német Demokrata Fórum kálmándi szervezete. A találkozó délelőtt 10 órakor kezdődött a helyi Szent Anna-templomban egy szentmisével, amelyet Ft. Néma Sándor helyi plébános celebrált.

A szertartást követően az egybegyűltek átvonultak a kálmándi temetőben felállított deportált-emlékműhöz, ahol a Kalmander Harmony fúvószenekar fogadta őket. A helyszínen előbb Sütő Imre polgármester beszélt a deportálás korszakáról, annak kálmándi vetületeiről, majd Ft. Néma Sándor plébános mondott imát a munkatáborokban, valamint az azóta elhunyt és a még életben lévő deportáltakért. Ezt követően Óbis Kinga kálmándi fiatal olvasta fel a Szomorú évek című verset, az ismeretlen szerző műve még a munkatáborok sötét korszakában látott napvilágot.

A versfelolvasás után került sor a koszorúzásra, amelynek során Kálmándi Polgármesteri Hivatal képviselői — Sütő Imre polgármester és Nonn Árpád alpolgármester —, két, még életben lévő kálmándi deportált — Schlakter István és Pop Terézia —, valamint a Német Demokrata Fórum részéről Schlachter Viktor és Pap László helyezték el koszorúikat az emlékmű előtt. Sütő Imre polgármester ezután egy-egy szál szegfűvel ajándékozta meg a jelen lévő deportáltakat.

A megemlékezés egy díszebéddel zárult a helyi kultúrotthonban.

ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...