Főhajtás a deportáltak emléke előtt
Utoljára módositva: 2014-01-26 20:30:47

Szentmise, koszorúzás és díszebéd képezte a vasárnapi kálmándi deportált-találkozó programját. Kálmándon még két egykori deportált él.

Óbis Kinga egy ismeretlen szerző versét olvasta fel

A Szovjetunió munkatáborait megjárt deportáltak tiszteletére rendezett megemlékezést vasárnap a Német Demokrata Fórum kálmándi szervezete. A találkozó délelőtt 10 órakor kezdődött a helyi Szent Anna-templomban egy szentmisével, amelyet Ft. Néma Sándor helyi plébános celebrált.

A szertartást követően az egybegyűltek átvonultak a kálmándi temetőben felállított deportált-emlékműhöz, ahol a Kalmander Harmony fúvószenekar fogadta őket. A helyszínen előbb Sütő Imre polgármester beszélt a deportálás korszakáról, annak kálmándi vetületeiről, majd Ft. Néma Sándor plébános mondott imát a munkatáborokban, valamint az azóta elhunyt és a még életben lévő deportáltakért. Ezt követően Óbis Kinga kálmándi fiatal olvasta fel a Szomorú évek című verset, az ismeretlen szerző műve még a munkatáborok sötét korszakában látott napvilágot.

A versfelolvasás után került sor a koszorúzásra, amelynek során Kálmándi Polgármesteri Hivatal képviselői — Sütő Imre polgármester és Nonn Árpád alpolgármester —, két, még életben lévő kálmándi deportált — Schlakter István és Pop Terézia —, valamint a Német Demokrata Fórum részéről Schlachter Viktor és Pap László helyezték el koszorúikat az emlékmű előtt. Sütő Imre polgármester ezután egy-egy szál szegfűvel ajándékozta meg a jelen lévő deportáltakat.

A megemlékezés egy díszebéddel zárult a helyi kultúrotthonban.

ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:35
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...