Főhajtás a deportáltak emléke előtt
Utoljára módositva: 2014-01-26 20:30:47

Szentmise, koszorúzás és díszebéd képezte a vasárnapi kálmándi deportált-találkozó programját. Kálmándon még két egykori deportált él.

Óbis Kinga egy ismeretlen szerző versét olvasta fel

A Szovjetunió munkatáborait megjárt deportáltak tiszteletére rendezett megemlékezést vasárnap a Német Demokrata Fórum kálmándi szervezete. A találkozó délelőtt 10 órakor kezdődött a helyi Szent Anna-templomban egy szentmisével, amelyet Ft. Néma Sándor helyi plébános celebrált.

A szertartást követően az egybegyűltek átvonultak a kálmándi temetőben felállított deportált-emlékműhöz, ahol a Kalmander Harmony fúvószenekar fogadta őket. A helyszínen előbb Sütő Imre polgármester beszélt a deportálás korszakáról, annak kálmándi vetületeiről, majd Ft. Néma Sándor plébános mondott imát a munkatáborokban, valamint az azóta elhunyt és a még életben lévő deportáltakért. Ezt követően Óbis Kinga kálmándi fiatal olvasta fel a Szomorú évek című verset, az ismeretlen szerző műve még a munkatáborok sötét korszakában látott napvilágot.

A versfelolvasás után került sor a koszorúzásra, amelynek során Kálmándi Polgármesteri Hivatal képviselői — Sütő Imre polgármester és Nonn Árpád alpolgármester —, két, még életben lévő kálmándi deportált — Schlakter István és Pop Terézia —, valamint a Német Demokrata Fórum részéről Schlachter Viktor és Pap László helyezték el koszorúikat az emlékmű előtt. Sütő Imre polgármester ezután egy-egy szál szegfűvel ajándékozta meg a jelen lévő deportáltakat.

A megemlékezés egy díszebéddel zárult a helyi kultúrotthonban.

ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...