Főhajtás a deportáltak emléke előtt
Utoljára módositva: 2014-01-26 20:30:47

Szentmise, koszorúzás és díszebéd képezte a vasárnapi kálmándi deportált-találkozó programját. Kálmándon még két egykori deportált él.

Óbis Kinga egy ismeretlen szerző versét olvasta fel

A Szovjetunió munkatáborait megjárt deportáltak tiszteletére rendezett megemlékezést vasárnap a Német Demokrata Fórum kálmándi szervezete. A találkozó délelőtt 10 órakor kezdődött a helyi Szent Anna-templomban egy szentmisével, amelyet Ft. Néma Sándor helyi plébános celebrált.

A szertartást követően az egybegyűltek átvonultak a kálmándi temetőben felállított deportált-emlékműhöz, ahol a Kalmander Harmony fúvószenekar fogadta őket. A helyszínen előbb Sütő Imre polgármester beszélt a deportálás korszakáról, annak kálmándi vetületeiről, majd Ft. Néma Sándor plébános mondott imát a munkatáborokban, valamint az azóta elhunyt és a még életben lévő deportáltakért. Ezt követően Óbis Kinga kálmándi fiatal olvasta fel a Szomorú évek című verset, az ismeretlen szerző műve még a munkatáborok sötét korszakában látott napvilágot.

A versfelolvasás után került sor a koszorúzásra, amelynek során Kálmándi Polgármesteri Hivatal képviselői — Sütő Imre polgármester és Nonn Árpád alpolgármester —, két, még életben lévő kálmándi deportált — Schlakter István és Pop Terézia —, valamint a Német Demokrata Fórum részéről Schlachter Viktor és Pap László helyezték el koszorúikat az emlékmű előtt. Sütő Imre polgármester ezután egy-egy szál szegfűvel ajándékozta meg a jelen lévő deportáltakat.

A megemlékezés egy díszebéddel zárult a helyi kultúrotthonban.

ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...