Fókuszban a csatornázás
Utoljára módositva: 2014-07-10 09:42:47

Három polgármester is foglalkozott mandátuma idején azzal a kanalizálási projekttel, mely remélhetőleg jövő év szeptemberére lezárul Kálmándon. Sütő Imre polgármesterrel beszélgettünk.

 

Sütő Imre polgármester

Egyelőre nem sok befektető van Kálmándon, így külső támogatás nélkül a község területén végzett összes beruházás végrehajtásához jelentős önerőre van szüksége az önkormányzatnak. Nem kis feladat mindez, hiszen ki kell gazdálkodniuk azt a jelentős önrészt is, amely a jelenleg is zajló csatornázási program lebonyolításához szükséges. A projekt révén a község minden házát rácsatlakoztatják a szennyvízelvezető rendszerre, majd végül kialakítják a szennyvíztisztító telepet is.

„Ez egy olyan nagymértékű projekt, mely jelentős kihívás elé állítja az önkormányzatot, hiszen nekünk is be kell szállnunk a finanszírozásba. Régi pénzben 35 milliárd lejnek megfelelő összegből készül a rendszer, a Környezetvédelmi Alap (AFM) támogatásával, a munkálatokat a Poszet cég végzi. Az ő ajánlatuk volt ugyanis a legjobb a kivitelezés jogának elnyerésére kiírt liciten. A projekt három polgármester mandátumán „húzódott végig”: még Balogh Sándor községvezetésének idején készült el a pályázat, Schlachter Ferenc ideje alatt lett megnyerve, és az én polgármesterségemi idején zajlik a kivitelezés” — tájékoztatta lapunkat Sütő Imre polgármester.

A kivitelezés tavaly tavasszal kezdődött el, azonban nyáron egy ideig le kellett állniuk, mivel elfogyott az AFM-nél a pénzalap. Idén tavasszal végre megérkezett a hiányzó összeg, és folytathatták a munkát. A munkamenet kielégítő, hiszen a hatvan-hetven százalékban már lefektették a csöveket. A cél, hogy ebben az évben ezt be is fejezzék, és akkor jövőre elkezdhetik a szennyvíztisztító kialakításátt. Ha az AFM részéről rendben zajlik a pénzfolyósítás, illetve az önkormányzat is biztosítani tudja a 15,37 százalékos önrész zökkenőmentes utalását, nem lesz akadálya annak, hogy tartsák az ütemtervet.

Jövő év szeptemberére szeretnék befejezni a projektet, addig tart a hivatalos határidő is, és a polgármester szerint egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy a kivitelező ne tudná tartani a vállalt határidőt. Sütő Imre hozzátette, hogy nagyon hálásak a kálmándiaknak a türelmükért, mert a kezdeti nehézségek ellenére megértették, hogy erre a korszerűsítési munkálatra szükség van, és az első hónapok után már rugalmasabban fogadták a munkavégzéssel járó kellemetlenségeket. „Rendes, gazdálkodó emberek élnek Kálmándon, akik fontosnak tartják, hogy házuk előtt is mindig rend és tisztaság legyen, ezért a projekt kivitelezésének kezdeti szakaszában adódtak ugyan félreértések amiatt, mert feltúrták a ház előtti területeket a munkagépek, de végül sikerült megbeszélni a gondokat, így ma már örömmel mondhatom, hogy mindenki megértette, mennyire fontos ennek a projektnek a végrehajtása és ennek érdekében áldozatokat is tudunk hozni” — mondta Sütő Imre.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...