Fókuszban a csatornázás
Utoljára módositva: 2014-07-10 09:42:47

Három polgármester is foglalkozott mandátuma idején azzal a kanalizálási projekttel, mely remélhetőleg jövő év szeptemberére lezárul Kálmándon. Sütő Imre polgármesterrel beszélgettünk.

 

Sütő Imre polgármester

Egyelőre nem sok befektető van Kálmándon, így külső támogatás nélkül a község területén végzett összes beruházás végrehajtásához jelentős önerőre van szüksége az önkormányzatnak. Nem kis feladat mindez, hiszen ki kell gazdálkodniuk azt a jelentős önrészt is, amely a jelenleg is zajló csatornázási program lebonyolításához szükséges. A projekt révén a község minden házát rácsatlakoztatják a szennyvízelvezető rendszerre, majd végül kialakítják a szennyvíztisztító telepet is.

„Ez egy olyan nagymértékű projekt, mely jelentős kihívás elé állítja az önkormányzatot, hiszen nekünk is be kell szállnunk a finanszírozásba. Régi pénzben 35 milliárd lejnek megfelelő összegből készül a rendszer, a Környezetvédelmi Alap (AFM) támogatásával, a munkálatokat a Poszet cég végzi. Az ő ajánlatuk volt ugyanis a legjobb a kivitelezés jogának elnyerésére kiírt liciten. A projekt három polgármester mandátumán „húzódott végig”: még Balogh Sándor községvezetésének idején készült el a pályázat, Schlachter Ferenc ideje alatt lett megnyerve, és az én polgármesterségemi idején zajlik a kivitelezés” — tájékoztatta lapunkat Sütő Imre polgármester.

A kivitelezés tavaly tavasszal kezdődött el, azonban nyáron egy ideig le kellett állniuk, mivel elfogyott az AFM-nél a pénzalap. Idén tavasszal végre megérkezett a hiányzó összeg, és folytathatták a munkát. A munkamenet kielégítő, hiszen a hatvan-hetven százalékban már lefektették a csöveket. A cél, hogy ebben az évben ezt be is fejezzék, és akkor jövőre elkezdhetik a szennyvíztisztító kialakításátt. Ha az AFM részéről rendben zajlik a pénzfolyósítás, illetve az önkormányzat is biztosítani tudja a 15,37 százalékos önrész zökkenőmentes utalását, nem lesz akadálya annak, hogy tartsák az ütemtervet.

Jövő év szeptemberére szeretnék befejezni a projektet, addig tart a hivatalos határidő is, és a polgármester szerint egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy a kivitelező ne tudná tartani a vállalt határidőt. Sütő Imre hozzátette, hogy nagyon hálásak a kálmándiaknak a türelmükért, mert a kezdeti nehézségek ellenére megértették, hogy erre a korszerűsítési munkálatra szükség van, és az első hónapok után már rugalmasabban fogadták a munkavégzéssel járó kellemetlenségeket. „Rendes, gazdálkodó emberek élnek Kálmándon, akik fontosnak tartják, hogy házuk előtt is mindig rend és tisztaság legyen, ezért a projekt kivitelezésének kezdeti szakaszában adódtak ugyan félreértések amiatt, mert feltúrták a ház előtti területeket a munkagépek, de végül sikerült megbeszélni a gondokat, így ma már örömmel mondhatom, hogy mindenki megértette, mennyire fontos ennek a projektnek a végrehajtása és ennek érdekében áldozatokat is tudunk hozni” — mondta Sütő Imre.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...