×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Folklórelőadásra is jutott a kevésből a sportigazgatóságnak

2019.10.01 - 07:40
Megosztas :
 • Folklórelőadásra is jutott a kevésből a sportigazgatóságnak

  Kevéssel több mint 1,12 millió lejből gazdálkodik 2019-ben a Szatmár Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság (DJTS) — jelentette be a prefektusi kollégium legutóbbi ülésén az intézmény vezetője, Adrian Ardelean.

  Elmondta, a DJTS-hez tartozó intézmények és pályák bérléséből 252 ezer lejt szeretnének elkönyvelni ebben az évben, eddig 150 ezer lejt sikerült begyűjteni, nyolc hónap alatt. A minisztérium 875 ezer lejt osztott le a Szatmár megyei intézménynek, de ebből több mint 609 ezer lejt fizetésekre költ a DJTS, és csupán 148 929 lej marad sport- és ifjúsági rendezvények támogatására.

  Így nem csoda, hogy 2019-ben nem tudott jelentős támogatást nyújtani a megyei sportegyesületeknek, illetve az ifjúsági programokat rendező szervezeteknek. A Samstudia Egyesület például 5300 lej támogatást kapott, hogy az egyik legnagyobb szatmári ifjúsági zenei fesztivált, a La Dâmburi-t megszervezze. A Cutezătorii Munţilor Egyesület 6200 lejből szervezte meg a gyaloglást népszerűsítő akcióját, amely közel 250 fiatalt mozgatott meg. A Stea Egyesületnek 5700 lej jutott idén önkéntesrendezvények szervezésére. Utóbbi rendezi október 2-án Szatmárnémeti régi főterén az Önkéntesek Fesztiválját is.

  Ugyanakkor ifjúsági táborokat szerveztek, vagy rászoruló gyerekek tengerparti táboroztatását támogatták.

  Ardelean emellett felsorolt néhány programot, amelyben partnerként vesz részt a DJST, és amelyeket esetenként oklevelekkel vagy érmekkel támogattak.

  2019-ben 117 ezer lejt kaptak karbantartásra, így többek között az Ifjúsági Tábor épületein végeztek felújítási munkákat. Ugyanakkor hozzájárultak a táborhely hátsó udvarán levő „gombaház” renoválásához is, ahol napokon belül megkezdi a tevékenységét a 18 éven aluli ökölvívók olimpiai nevelőközpontja.

  A DJTS igazgatója elmondta, tavaly decemberben rendezték meg a megye legjobb sportolóinak díjkiosztó ünnepségét, amelynek díszvendége volt Simona Pop olimpiai bajnok párbajtőrvívó, illetve Florin Mulcuțan, aki abban az évben sporttanácsadóként dolgozott Bukarestben Ioana Bran, akkor sport- és ifjúsági miniszter mellett. Mint ismeretes, a nem olimpiai sportágak kategóriában Bartincki Attila, a Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE sportolója zárt a rangsor élén, míg az olimpiai sportágaknál a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapata bizonyult 2018 legjobbjának.

  Ami kissé meglepő volt: Ardelean azzal is dicsekedett, hogy 2018-ban, a 100 éves centenárium alkalmával folklórelőadás rendezésére különített el pénzt az ifjúsági és sportigazgatóság. Ennek költségeit nem részletezte az igazgató.

   

  Pesek Attila

   

   

  Cookie