Folyamatos beruházások Batizon
Utoljára módositva: 2015-11-19 17:46:57

Batiz község Szatmár megye legjobban fejlődő községeinek egyike. Iosif Roca polgármester arra törekszik, hogy minden település és utca egyformán fejlődjön, függetlenül attól, kik élnek ott.

Reggeli megbeszélés a polgármester irodájában

Amikor beléptem Iosif Roca polgármester irodájába, arra kért, hogy ne zárjam be magam után az ajtót, nála ez nem szokás, hiszen ami az ő irodájában elhangzik, az nem titok. Éppen reggeli megbeszélés volt a titkárnőjével, a jegyzőnővel és az iskola dolgairól tárgyalt George Micle iskolaigazgatóval. A polgármester amennyire csak lehet, helyi szinten, a kollégáival igyekszik mindenről dönteni, az a véleménye, hogy a nagy politika nem mindig viszi előre az önkormányzatok munkáját.

— A nagypolitika mindig igyekszik rátelepedni az önkormányzatokra — mutatott rá a polgármester —, de ha a polgármesternek és a helyi tanácsnak van konkrét elképzelése helyi szinten, akkor azokat meg lehet valósítani. Fontos, hogy legyen egy költségvetés, és úgy kell rendezni a dolgokat, hogy a költségvetési keretbe beilleszkedve legyenek megszabva a prioritások. Szét kell választani a nagypolitikát a helyi politizálástól. A kormánynak és a parlamentnek az a dolga, hogy törvényeket hozzanak és azokat a gyakorlatba ültessék, az önkormányzatoknak pedig az, hogy a törvények betartásával végezzék a maguk dolgait.

A polgármester a beruházásokat helyezi előtérbe. Ebben az évben is jelentős beruházásokat végeztek és mindig úgy, hogy napirenden vannak a kifizetésekkel. Ilyen a nagy iskola modernizálása, a köztemető rendbetétele, a kulturális központ felszerelése. Az egyik legfontosabb beruházás a községi utak újraaszfaltozása. Több utcában megrongálódott az aszfalt, amikor a gáz-, a víz- és a szennyvízcsatornát elhelyezték. Batiz község utcáinak az aszfaltozása nyolc éve tart, ezek nagy részére ráfér a javítás, nem foltozást terveznek, hanem teljes újraaszfaltozással fogják felújítani. A polgármester arra törekszik, hogy a község valamennyi része egyformán fejlődjön, függetlenül attól, hogy egy bizonyos utcában kik laknak.

Tervbe van véve a mezei utak kövezése is, hiszen egyre több a mezőgazdasági gép a községben, amelyek a rossz utakon nehezen közlekednek. Batiz egy olyan község, ahol nagyon sokan foglalkoznak mezőgazdasággal, sok a mezőgazdasági terület, a község vezetősége igyekszik megteremteni a feltételeket a mezőgazdászok számára. A településen is vannak munkahelyek, de nincs, aki ezeket az állásokat betöltse. A román szociális rendszernek az a nagy hibája, hogy könnyen hozzá lehet jutni a szociális támogatásokhoz, emiatt sokan megelégszenek a szociális juttatásokkal ahelyett, hogy munkát vállalnának. Nemrég megnyílt egy varroda, nincs ki dolgozzon benne. Munkásokat keres a Zollner, nincsenek jelentkezők, de naponta jelentkeznek szociális segélyért — magyarázza a polgármester.

A községben sok a hátrányos helyzetben élő lakos, számukra is jobb életfeltételeket próbálnak teremteni. Ötven házhelyet adott a tanács a rászorulóknak, amelyekért nem kellett fizetni. Ez a rész egy köves út mellett van, jövőre a vizet is bevezetik, jelenleg a közelben lévő vízhálózatról egy csapon keresztül juthatnak vezetékes vízhez, melynek költségeit az önkormányzat fizeti. Erről a részről a gyerekeket az iskolabusz viszi minden reggel óvodába és iskolába, és ugyanoda viszi őket délben haza.

Tervben van egy idősotthon létrehozása, ahol az idős, egyedül élő emberek eltölthetik majd a napjukat egy számukra megfelelő közösségben. A jövőben megpróbálnak forrásokat szerezni, hogy meleg ételt biztosítsanak azoknak, akik arra valóban rászorulnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...