Folyamatosan dolgozik az MRI-készülék
Utoljára módositva: 2019-11-09 10:50:57

A szatmáriaknak nem kell más megyékbe vagy magánlaboratóriumokba menniük egy átfogó, pontos és gyors vizsgálat elkészítéséhez.

Egy éve használják a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban az új MRI-gépet, amelyet azóta 1930 páciens vett igénybe — emlékeztetett a Szatmár Megyei Tanács tegnap, a radiológia nemzetközi napja alkalmából. A gerincvelő-traumatológia, ínszalagszakadás, epe- vagy epehólyag-betegségek, agyvérzések vagy agydaganatok, nőgyógyászati betegségek diagnosztizálása esetén az MR-vizsgálat biztosítja a legjobb képet. Bizonyos esetekben 2 óráig is eltarthat egy komplex vizsgálat elkészítése, viszont a komputertomográfiához (CT) képest jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágyszövetek területein, továbbá a hagyományos röntgenvizsgálatokhoz viszonyítva nem jelent sugárzásveszélyt. Mint megtudtuk, a vizsgálatokat hétköznapokon 8–16 óra között végzik, az eredményeket pedig kolozsvári és temesvári szakemberek elemzik, de azt tervezik, hogy hamarosan már napi tíz órát lesz használatban a készülék.

Egy év alatt több mint 1900 páciens esetében végeztek MR-vizsgálatot a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház új képalkotó készülékével — közölték tegnap, a radiológia nemzetközi napja alkalmából.

A Signa Explorer 1,5T modellű MR-készülék 2018 tavaszán érkezett meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba, és tavaly ősz óta üzemel. Korábban az intézmény nem rendelkezett saját készülékkel, így a szakorvosok által kért mágneses rezonancia- (MR-) vizsgálatokat magánlaboratóriumokban végezték el, szerződés alapján. Nagy szükség volt erre, annál is inkább, mivel hatalmas segítség szükség esetén egy pontos diagnózis felállításában. Az MR-vizsgálattal jól vizsgálhatók a különböző mellkasi és hasi szervek, emellett az agyi elváltozások is jól elkülöníthetők. A mozgásszervek vizsgálata során pontos képek nyerhetők például a térdben lévő keresztszalagokról, illetve az azokban bekövetkezett szakadásokról. Egy esetleges combfejelhalás során kialakult elváltozás MRI-vizsgálattal már korábban látható, még mielőtt a röntgenen vagy ultrahangon látható elváltozások bekövetkeznének. A gerincről készült MRI-felvételeken pedig jól látható a csigolyatestek szerkezete és a porckorongok is. Azonban, mint minden radiológiai vizsgálat kiértékeléséhez, ehhez is szakavatott szemre van szükség. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház készülékének képeit egyelőre kolozsvári és temesvári szakemberek elemzik, a vizsgálatokat ezért hétköznaponként reggel nyolctól délután négyig végzik. A kórház tervei között szerepel azonban, hogy növeli a napi óraszámot, úgy, hogy napi tíz órán át végezhessenek vizsgálatokat.

Mit csinál az MR?

Az MR-vizsgálat egy mágneses magrezonancián alapuló, rendkívül megbízható képalkotó diagnosztikai eljárás, amely részletes felvételt készít az emberi testről, ezáltal segíti a pontos diagnózis felállítását és a terápia meghatározását. Alkalmas különféle betegségek, sérülések — rándulás, ficam, törés —, gyulladások, idegrendszeri megbetegedések — agyvérzés, szklerózis multiplex, epilepszia —, gerincbetegségek — gerincferdülés, gerincsérv, csontritkulás —, anyagcserezavarok, érbetegségek és fejlődési rendellenességek diagnosztikájára.

A MR-készülék működését egy rendkívül erős mágnes biztosítja, amely olyan mágneses teret gerjeszt, ami alkalmas a páciens vizsgálatára. Mivel nem röntgensugarat használ a képalkotáshoz, ezáltal nem éri káros sugárzás a beteget. A vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik, testünk természetes mágneses tényezőit felhasználva. Ezáltal ha valamilyen betegség elváltozást okoz a szövetek és a sejtek víztartalmában, akkor az láthatóvá válik az MR-vizsgálat során.

A vizsgálat fájdalommentes, nem jár sugárterheléssel, hiszen mágneses rezonancián alapszik, semmiféle hosszú távú káros hatása nincs a szervezetre. A korszerű diagnosztikai eljárások közé tartozik, pontosan feltérképezhető vele a kívánt terület, invazív beavatkozás nélkül.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...