×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Folyosókilépő lett Halmi

2020.03.24 - 08:02
Megosztas :
  • Folyosókilépő lett Halmi

    A romániai határzár nyomán ukrán állampolgárok számára kijelölt humanitárius vagy tranzitfolyosó kilépője lett a halmi határátkelő.

    Március 22-én estétől zárta le határait Románia, azaz nem léphetnek be az ország területére a külföldi állampolgárok és a hontalanok, bizonyos kivételes eseteket leszámítva — ezen kivételek közé tartoznak azok a külföldiek, akik a szomszédos országokkal kötött egyezség alapján a kijelölt humanitárius vagy tranzitfolyosón haladnak át az országon.

    A Romániába Csanádpalotánál, Nagylaknál és Borsnál belépő ukrán állampolgárok (személyforgalom) tranzitfolyosója a Simánd–Madarász–Nagyvárad–Bihardiószeg–Piskolt–Szatmárnémeti–Halmi útvonalon halad keresztül; a határátkelőktől rendőri- csendőri kísérettel, konvojban haladó kocsik, mikrobuszok stb. szigorúan csak bizonyos települések bizonyos benzinkútjainál állhatnak majd meg tankolni (megyénk területén Piskolton és Szatmárnémetiben). Mivel konvojokról van szó, melyek indulását és távmegtételét monitorizálják, amikorra várható, hogy befutnak a halmi határátkelőhöz, a közegészségügyi igazgatóság több munkatársát is átirányítják oda az egészségügyi vizsgálatok minél gyorsabb elvégzése érdekében, ígérik a hatóságok — ennek ellenére Incze Lajos polgármestert nem tölti el örömmel a hivatalosságok döntése. „Nem igazán hiányzott ez most a halmiaknak. Értem én, hogy rendőrileg ellenőrzött konvojban jönnek, de — ismerjük az emberi természetet — szemetelni biztos fognak, főleg, ha hosszabb ideig kell majd várakozniuk, amíg beléphetnek az ukrán területre. Őszintén? Jobban örültem volna, ha más határátkelőt jelölnek meg folyosókilépőként… Persze tudom, a máramarosszigeti működése ideiglenesen fel van függesztve, a többi pedig messze van, mármint olyan értelemben, hogy a konvojnak sokat kellene az ország területén haladnia” — mondta megkeresésünkre.

    Cookie