Folytatódik a hőszigetelés Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2019-03-18 15:04:16

Zajlik a toronyházak hőszigetelése Nagykárolyban. A munkálatoknak legkésőbb nyárig be kell fejeződniük. Lapunk információi szerint több helyütt az okoz fennakadást, hogy a lakosok egész egyszerűen nem engedik hőszigetelni például az erkélyeiket.

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal közleményben kéri azon nagykárolyiakat, akik tömbházakban laknak, hogy hozzanak létre lakóegyesületeket, megadva így a lehetőséget arra, hogy az önkormányzat a tömbházak hőszigetelését célzó pályázatokat készítsen. „Az elmúlt héten Nagykárolyban járt az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) vezetősége. A találkozó keretében az eddigi együttműködésünk eredményeiről, valamint a tervekről egyeztettünk. Nagykárolyra vonatkoztatva úgy érzem, fontos, hogy folytatni tudjuk a tömbházlakások hőszigetelését biztosító programot, s ehhez kérem a nagykárolyiak segítségét. A lakástulajdonosok anyagi hozzájárulása az összköltség 5–10 százaléka lenne, azonban az alapkövetelménye a pályázásnak, hogy megalakuljanak a lakóegyesületek. Meggyőződésem, hogy ez egy kitűnő lehetőség és egy remek ajánlat, amit nem szabad kihagyniuk azoknak a nagykárolyiaknak, akik tömbházlakásban élnek. Ez egy nagyon átfogó program, és az előnyéből minden lakó részesül. A közeljövőben bővebb tájékoztatást is tartunk erről a programról, s én arra biztatom a lakosokat, hogy kísérjék figyelemmel ezt, és tegyék meg a szükséges lépéseket a lakóegyesületek létrehozása érdekében. A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal részéről biztosítjuk a támogatást, és vállaljuk a műszaki tervek elkészítésének költségeit is, ugyanakkor segíteni fogjuk a lakosokat a lakóegyesületek megalakításához szükséges jogi procedúrában is” — tudatja Kovács Jenő polgármester.

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal 2017-ben írta alá a finanszírozási szerződését a városban található négy toronyházak hőszigetelésére vonatkozó projektnek. Ezt a Regionális Operatív Program 2014–2020-as kiírásának keretében finanszírozták. A projekt összértéke 2 686 249 lej, amiből 1 578 801,15 lej vissza nem térítendő támogatás.

A munkálatok jelenleg is zajlanak — csütörtök délelőtt több-kevesebb odaadással. Mint a munkások érdeklődésünkre elmondták, több lakos egész egyszerűen nem engedi meg nekik, hogy hőszigeteljék az erkélyüket. Tudomásuk szerint ezzel más lakosokat is kellemetlen helyzetbe hoznak.

 

Kezdődhet a kivitelezés

 

Érdeklődésünkre Bekő Tamás városmenedzser elmondta, hogy a toronyházak hőszigeteléséről szóló, jelenleg is zajló projektnek június 28-ig be kell fejeződnie.

Az önkormányzat egyébként nemrégiben kapta meg a Somos városrész helyén kialakítandó szabadidőközpont megvalósítási tervét, amelyet azóta továbbított is Kolozsvárra, az ADR illetékeseihez. Reményeik szerint a hónap végéig megérkezik a jóváhagyás, és akkor kezdődhet is a kivitelezés. Amúgy még ősszel írták alá az új nagykárolyi szabadidőpark megvalósításáról szóló projektet, azóta elindították a közbeszerzési eljárást, és győztest is hirdettek. A Regionális Operatív Program (POR) 2014–2020 keretében valósul meg a Somos szabadidőpark létrehozása, aminek az összértéke 11,95 millió lej, amelyből a nagykárolyi önkormányzat saját hozzájárulása 2%, azaz 239 000 lej. A projekt révén rendezik a Somos elnevezésű városrészt, amely jelenleg igencsak elhanyagolt — szemétkupacok találhatók a 46 000 négyzetméternyi mocsaras területen. A projekt átfogó célja a Nagykároly municípium területén található, 46 000 négyzetméteres, Somos gödör elnevezésű terület 2021-ig történő megújítása és újrafelhasználása, illetőleg a terület átalakítása egy szabadon felkereshető közösségi parkká. A pályázat megvalósításának határideje: 2022. március 31.

Vannak újdonságok az úgynevezett mobilitási projektek kapcsán is — tudtuk meg. A nagyobbiknál, a mások mellett buszvásárlást is megcélzónál érkezett egy ajánlat a közbeszerzési eljárás során. Jelenleg a helyhatóság szakemberei ellenőrzik. Amennyiben a kiírásnak megfelelőnek találják, akkor továbbítják a minisztériumi ellenőrző testületnek. Várhatóan egy-másfél hónap múlva derül ki, hogy mikor kezdődhetnek el a konkrét megvalósítások. A kisebbik projekt esetében vélhetően április elején kezdődhetnek a munkálatok. Mint ismeretes, a két beruházás elnevezése: Nagykároly municípium légszennyeződésének csökkentése a Hosszú Távú Mobilitási Tervben foglaltak megvalósítása révén; illetőleg A légszennyeződés csökkentése Nagykároly municípiumban a kerékpárhasználat bátorítása és a gyalogos forgalom körülményeinek javítása révén. Az első projekt révén tíz elektromos autóbuszt vásárol a helyhatóság, így újralétesíti a tömegközlekedést (illetve ennek érdekében újraaszfaltozzák a főutat), továbbá bővíti a kerékpárút-hálózatot. Az utóbbi projekt előirányozza egy egységes kerékpárhálózat bővítését, kényelmes gyalogos sétányok kialakítását és modernizálását, ezáltal hatékonyabb/optimálisabb kapcsolatot biztosítva az ipari és a helyi és központi közigazgatási, oktatásügyi, kulturális, szabadidős intézmények között.

A Vasile Lucaciu Általános Iskola felújításáról szóló beruházás kapcsán az a hír, hogy a jövő hét elején megkötik a kivitelezési szerződést. Úgy tűnik, hogy a jövő hét végén a közvilágításról szóló, amúgy igen bonyolult, nagy volumenű projektcsomag felkerülhet a közbeszerzési eljárásokat megjelentető honlapra — tájékoztatott Bekő Tamás városmenedzser.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...