Folytatódik a hőszigetelés Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2019-03-18 15:04:16

Zajlik a toronyházak hőszigetelése Nagykárolyban. A munkálatoknak legkésőbb nyárig be kell fejeződniük. Lapunk információi szerint több helyütt az okoz fennakadást, hogy a lakosok egész egyszerűen nem engedik hőszigetelni például az erkélyeiket.

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal közleményben kéri azon nagykárolyiakat, akik tömbházakban laknak, hogy hozzanak létre lakóegyesületeket, megadva így a lehetőséget arra, hogy az önkormányzat a tömbházak hőszigetelését célzó pályázatokat készítsen. „Az elmúlt héten Nagykárolyban járt az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) vezetősége. A találkozó keretében az eddigi együttműködésünk eredményeiről, valamint a tervekről egyeztettünk. Nagykárolyra vonatkoztatva úgy érzem, fontos, hogy folytatni tudjuk a tömbházlakások hőszigetelését biztosító programot, s ehhez kérem a nagykárolyiak segítségét. A lakástulajdonosok anyagi hozzájárulása az összköltség 5–10 százaléka lenne, azonban az alapkövetelménye a pályázásnak, hogy megalakuljanak a lakóegyesületek. Meggyőződésem, hogy ez egy kitűnő lehetőség és egy remek ajánlat, amit nem szabad kihagyniuk azoknak a nagykárolyiaknak, akik tömbházlakásban élnek. Ez egy nagyon átfogó program, és az előnyéből minden lakó részesül. A közeljövőben bővebb tájékoztatást is tartunk erről a programról, s én arra biztatom a lakosokat, hogy kísérjék figyelemmel ezt, és tegyék meg a szükséges lépéseket a lakóegyesületek létrehozása érdekében. A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal részéről biztosítjuk a támogatást, és vállaljuk a műszaki tervek elkészítésének költségeit is, ugyanakkor segíteni fogjuk a lakosokat a lakóegyesületek megalakításához szükséges jogi procedúrában is” — tudatja Kovács Jenő polgármester.

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal 2017-ben írta alá a finanszírozási szerződését a városban található négy toronyházak hőszigetelésére vonatkozó projektnek. Ezt a Regionális Operatív Program 2014–2020-as kiírásának keretében finanszírozták. A projekt összértéke 2 686 249 lej, amiből 1 578 801,15 lej vissza nem térítendő támogatás.

A munkálatok jelenleg is zajlanak — csütörtök délelőtt több-kevesebb odaadással. Mint a munkások érdeklődésünkre elmondták, több lakos egész egyszerűen nem engedi meg nekik, hogy hőszigeteljék az erkélyüket. Tudomásuk szerint ezzel más lakosokat is kellemetlen helyzetbe hoznak.

 

Kezdődhet a kivitelezés

 

Érdeklődésünkre Bekő Tamás városmenedzser elmondta, hogy a toronyházak hőszigeteléséről szóló, jelenleg is zajló projektnek június 28-ig be kell fejeződnie.

Az önkormányzat egyébként nemrégiben kapta meg a Somos városrész helyén kialakítandó szabadidőközpont megvalósítási tervét, amelyet azóta továbbított is Kolozsvárra, az ADR illetékeseihez. Reményeik szerint a hónap végéig megérkezik a jóváhagyás, és akkor kezdődhet is a kivitelezés. Amúgy még ősszel írták alá az új nagykárolyi szabadidőpark megvalósításáról szóló projektet, azóta elindították a közbeszerzési eljárást, és győztest is hirdettek. A Regionális Operatív Program (POR) 2014–2020 keretében valósul meg a Somos szabadidőpark létrehozása, aminek az összértéke 11,95 millió lej, amelyből a nagykárolyi önkormányzat saját hozzájárulása 2%, azaz 239 000 lej. A projekt révén rendezik a Somos elnevezésű városrészt, amely jelenleg igencsak elhanyagolt — szemétkupacok találhatók a 46 000 négyzetméternyi mocsaras területen. A projekt átfogó célja a Nagykároly municípium területén található, 46 000 négyzetméteres, Somos gödör elnevezésű terület 2021-ig történő megújítása és újrafelhasználása, illetőleg a terület átalakítása egy szabadon felkereshető közösségi parkká. A pályázat megvalósításának határideje: 2022. március 31.

Vannak újdonságok az úgynevezett mobilitási projektek kapcsán is — tudtuk meg. A nagyobbiknál, a mások mellett buszvásárlást is megcélzónál érkezett egy ajánlat a közbeszerzési eljárás során. Jelenleg a helyhatóság szakemberei ellenőrzik. Amennyiben a kiírásnak megfelelőnek találják, akkor továbbítják a minisztériumi ellenőrző testületnek. Várhatóan egy-másfél hónap múlva derül ki, hogy mikor kezdődhetnek el a konkrét megvalósítások. A kisebbik projekt esetében vélhetően április elején kezdődhetnek a munkálatok. Mint ismeretes, a két beruházás elnevezése: Nagykároly municípium légszennyeződésének csökkentése a Hosszú Távú Mobilitási Tervben foglaltak megvalósítása révén; illetőleg A légszennyeződés csökkentése Nagykároly municípiumban a kerékpárhasználat bátorítása és a gyalogos forgalom körülményeinek javítása révén. Az első projekt révén tíz elektromos autóbuszt vásárol a helyhatóság, így újralétesíti a tömegközlekedést (illetve ennek érdekében újraaszfaltozzák a főutat), továbbá bővíti a kerékpárút-hálózatot. Az utóbbi projekt előirányozza egy egységes kerékpárhálózat bővítését, kényelmes gyalogos sétányok kialakítását és modernizálását, ezáltal hatékonyabb/optimálisabb kapcsolatot biztosítva az ipari és a helyi és központi közigazgatási, oktatásügyi, kulturális, szabadidős intézmények között.

A Vasile Lucaciu Általános Iskola felújításáról szóló beruházás kapcsán az a hír, hogy a jövő hét elején megkötik a kivitelezési szerződést. Úgy tűnik, hogy a jövő hét végén a közvilágításról szóló, amúgy igen bonyolult, nagy volumenű projektcsomag felkerülhet a közbeszerzési eljárásokat megjelentető honlapra — tájékoztatott Bekő Tamás városmenedzser.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 2 csipet só, 13 dkg vaj (+ a formákhoz), 10 ...