Folytatódik a roma képzés
Utoljára módositva: 2014-06-27 13:15:51

Tovább támogatja a nagykárolyi önkormányzat a Teremi úti roma közösség felnőttképzését.

 

Mint ismeretes, egy évig tart az a roma felnőttképzés, melyet május elején kezdett el a németországi székhelyű Kinderland Alapítvány, együttműködve a nagykárolyi önkormányzattal és a Continental Contitech vállalattal. A projekt értelmében a Teremi út vonzáskörzetébe tartozó roma közösség felnőtt tagjainak kívánnak esélyt adni a szervezők, hogy elsajátítsák az írás és olvasás tudományát. Mindebben szakképzett pedagógus, Csigi Boglárka a segítőjük, aki a hét minden napján, három órán keresztül oktatja a képzésre beiratkozott és arra el is látogató igénylőket. A márciusi beiratkozáskor több mint harminc személy jelentkezett, majd a képzés elkezdésekor húszan voltak jelen. Napi rendszerességgel átlagosan tízen látogatják a tanórákat, zömében inkább nők — számolt be a pedagógus.

Az eltelt két hónap tapasztalatai alapján az önkormányzat további támogatását kérvényezte a legutóbbi tanácsülés keretében Várna Levente, a Kulturális és Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Beadványában azt kérte, hogy a pedagógus által mellékelt szakvéleményt figyelembe véve, két tanfolyamra kerüljön sor.

A tanácsosok részéről nem érkezett ellenvetés a javaslattal kapcsolatban. Mindössze a liberális frakció tagjai gáncsoskodtak kissé. Egyikük feltette a kérdést az ülésen jelen lévő pedagógusnak, hogy hányan tudják már leírni a nevüket a képzésre járók közül. Csigi Boglárka elmondta, hogy nyomtatott betűvel már többen le tudják írni a nevüket. A képzésre járók között több olyan roma származású is van, akik korábban már jártak iskolába, sőt olyan is akad, aki hét osztályt is elvégzett, s ennek ellenére mégis teljesen írástudatlanul érkezett az órákra, és az elmúlt két hónapban tanult meg nyomtatott betűvel valamelyest írni, illetve szótagolva olvasni — magyarázta Csigi Boglárka.

A tanácsosok végül megszavazták a projekt folytatásához kért 7200 lejnyi összeget.

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...