Folytatódik a roma képzés
Utoljára módositva: 2014-06-27 13:15:51

Tovább támogatja a nagykárolyi önkormányzat a Teremi úti roma közösség felnőttképzését.

 

Mint ismeretes, egy évig tart az a roma felnőttképzés, melyet május elején kezdett el a németországi székhelyű Kinderland Alapítvány, együttműködve a nagykárolyi önkormányzattal és a Continental Contitech vállalattal. A projekt értelmében a Teremi út vonzáskörzetébe tartozó roma közösség felnőtt tagjainak kívánnak esélyt adni a szervezők, hogy elsajátítsák az írás és olvasás tudományát. Mindebben szakképzett pedagógus, Csigi Boglárka a segítőjük, aki a hét minden napján, három órán keresztül oktatja a képzésre beiratkozott és arra el is látogató igénylőket. A márciusi beiratkozáskor több mint harminc személy jelentkezett, majd a képzés elkezdésekor húszan voltak jelen. Napi rendszerességgel átlagosan tízen látogatják a tanórákat, zömében inkább nők — számolt be a pedagógus.

Az eltelt két hónap tapasztalatai alapján az önkormányzat további támogatását kérvényezte a legutóbbi tanácsülés keretében Várna Levente, a Kulturális és Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Beadványában azt kérte, hogy a pedagógus által mellékelt szakvéleményt figyelembe véve, két tanfolyamra kerüljön sor.

A tanácsosok részéről nem érkezett ellenvetés a javaslattal kapcsolatban. Mindössze a liberális frakció tagjai gáncsoskodtak kissé. Egyikük feltette a kérdést az ülésen jelen lévő pedagógusnak, hogy hányan tudják már leírni a nevüket a képzésre járók közül. Csigi Boglárka elmondta, hogy nyomtatott betűvel már többen le tudják írni a nevüket. A képzésre járók között több olyan roma származású is van, akik korábban már jártak iskolába, sőt olyan is akad, aki hét osztályt is elvégzett, s ennek ellenére mégis teljesen írástudatlanul érkezett az órákra, és az elmúlt két hónapban tanult meg nyomtatott betűvel valamelyest írni, illetve szótagolva olvasni — magyarázta Csigi Boglárka.

A tanácsosok végül megszavazták a projekt folytatásához kért 7200 lejnyi összeget.

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 19.
Engedjen ösztönös megérzéseinek és ne gondolkodjon a lehetséges következményeken! Különösen azokra igaz ez, akik partnert keresnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...