Folytatódik a roma képzés
Utoljára módositva: 2014-06-27 13:15:51

Tovább támogatja a nagykárolyi önkormányzat a Teremi úti roma közösség felnőttképzését.

 

Mint ismeretes, egy évig tart az a roma felnőttképzés, melyet május elején kezdett el a németországi székhelyű Kinderland Alapítvány, együttműködve a nagykárolyi önkormányzattal és a Continental Contitech vállalattal. A projekt értelmében a Teremi út vonzáskörzetébe tartozó roma közösség felnőtt tagjainak kívánnak esélyt adni a szervezők, hogy elsajátítsák az írás és olvasás tudományát. Mindebben szakképzett pedagógus, Csigi Boglárka a segítőjük, aki a hét minden napján, három órán keresztül oktatja a képzésre beiratkozott és arra el is látogató igénylőket. A márciusi beiratkozáskor több mint harminc személy jelentkezett, majd a képzés elkezdésekor húszan voltak jelen. Napi rendszerességgel átlagosan tízen látogatják a tanórákat, zömében inkább nők — számolt be a pedagógus.

Az eltelt két hónap tapasztalatai alapján az önkormányzat további támogatását kérvényezte a legutóbbi tanácsülés keretében Várna Levente, a Kulturális és Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Beadványában azt kérte, hogy a pedagógus által mellékelt szakvéleményt figyelembe véve, két tanfolyamra kerüljön sor.

A tanácsosok részéről nem érkezett ellenvetés a javaslattal kapcsolatban. Mindössze a liberális frakció tagjai gáncsoskodtak kissé. Egyikük feltette a kérdést az ülésen jelen lévő pedagógusnak, hogy hányan tudják már leírni a nevüket a képzésre járók közül. Csigi Boglárka elmondta, hogy nyomtatott betűvel már többen le tudják írni a nevüket. A képzésre járók között több olyan roma származású is van, akik korábban már jártak iskolába, sőt olyan is akad, aki hét osztályt is elvégzett, s ennek ellenére mégis teljesen írástudatlanul érkezett az órákra, és az elmúlt két hónapban tanult meg nyomtatott betűvel valamelyest írni, illetve szótagolva olvasni — magyarázta Csigi Boglárka.

A tanácsosok végül megszavazták a projekt folytatásához kért 7200 lejnyi összeget.

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...