Folytatódik a roma képzés
Utoljára módositva: 2014-06-27 13:15:51

Tovább támogatja a nagykárolyi önkormányzat a Teremi úti roma közösség felnőttképzését.

 

Mint ismeretes, egy évig tart az a roma felnőttképzés, melyet május elején kezdett el a németországi székhelyű Kinderland Alapítvány, együttműködve a nagykárolyi önkormányzattal és a Continental Contitech vállalattal. A projekt értelmében a Teremi út vonzáskörzetébe tartozó roma közösség felnőtt tagjainak kívánnak esélyt adni a szervezők, hogy elsajátítsák az írás és olvasás tudományát. Mindebben szakképzett pedagógus, Csigi Boglárka a segítőjük, aki a hét minden napján, három órán keresztül oktatja a képzésre beiratkozott és arra el is látogató igénylőket. A márciusi beiratkozáskor több mint harminc személy jelentkezett, majd a képzés elkezdésekor húszan voltak jelen. Napi rendszerességgel átlagosan tízen látogatják a tanórákat, zömében inkább nők — számolt be a pedagógus.

Az eltelt két hónap tapasztalatai alapján az önkormányzat további támogatását kérvényezte a legutóbbi tanácsülés keretében Várna Levente, a Kulturális és Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Beadványában azt kérte, hogy a pedagógus által mellékelt szakvéleményt figyelembe véve, két tanfolyamra kerüljön sor.

A tanácsosok részéről nem érkezett ellenvetés a javaslattal kapcsolatban. Mindössze a liberális frakció tagjai gáncsoskodtak kissé. Egyikük feltette a kérdést az ülésen jelen lévő pedagógusnak, hogy hányan tudják már leírni a nevüket a képzésre járók közül. Csigi Boglárka elmondta, hogy nyomtatott betűvel már többen le tudják írni a nevüket. A képzésre járók között több olyan roma származású is van, akik korábban már jártak iskolába, sőt olyan is akad, aki hét osztályt is elvégzett, s ennek ellenére mégis teljesen írástudatlanul érkezett az órákra, és az elmúlt két hónapban tanult meg nyomtatott betűvel valamelyest írni, illetve szótagolva olvasni — magyarázta Csigi Boglárka.

A tanácsosok végül megszavazták a projekt folytatásához kért 7200 lejnyi összeget.

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...