Fontos a határok védelme
Utoljára módositva: 2018-06-15 20:31:26

Kiemelt fontosságúnak tartja az Európai Unió külső határainak, illetve a nyugat-balkáni térség határainak védelmét a Salzburg Fórum pénteken zárult bukaresti miniszteri értekezlete.

A közép-kelet-európai országok képviselői ugyanakkor megerősítették elkötelezettségüket az illegális migráció és az embercsempészet elleni küzdelem iránt.

A zárt ajtók mögött tartott kétnapos miniszteri értekezletről kiadott közlemény szerint Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia belbiztonsági vezetői aggodalmukat fejezték ki a nyugat-balkáni migrációs fejleményekkel kapcsolatban, és kifejezték hajlandóságukat a szoros együttműködésre, megelőző intézkedések megtételére és egymás támogatására migrációs válság esetén.

A bukaresti konferencián a most záruló féléves román elnökség összegezte az osztrák kezdeményezésre 2000-ben alakult belbiztonsági partnerség utóbbi másfél éves tevékenységét, amelyet a korábbi elnökséget ellátó Magyarországgal és Lengyelországgal közösen szerveztek. A tanácskozáson a migrációról, a határigazgatásról, az informatikai rendszerek interoperabilitásáról, a rendőri együttműködés erősítéséről, az állampolgárbarát közösségi rendészet erősítéséről és a digitális bűnözés elleni védekezésről volt szó.

„Nem engedhetjük, hogy az embercsempészek döntsék el, ki jön Európába” — mutatott rá a konferenciát záró sajtótájékoztatón Peter Goldgruber, az osztrák szövetségi belügyminisztérium főtitkára. Felidézte: Ausztria júliusban kezdődő uniós elnöksége során az Európai Unió külső határainak védelmére, a polgárait megvédő Unió eszméjére helyezi a hangsúlyt. Arról is beszámolt, hogy a Salzburg Fórum embercsempészet elleni küzdelemmel foglalkozó, újonnan alakult munkacsoportja jövő héten Bécsben tartja első ülését.

Valentin Radev bolgár belügyminiszter szerint példátlan válságot okozott az illegális migráció, de Európa most már sokkal felkészültebb, mint 2015-ben volt. A bolgár tárcavezető szerint az uniós tagsággal nem rendelkező nyugat-balkáni országok sokat tehetnek a földrész biztonságáért, de fontos, hogy segítsék őket ebben, és világossá tegyék számukra uniós integrációjuk kilátásait.

Carmen Dan belügyminiszter házigazdaként beszámolt róla, hogy a magyar, osztrák, bolgár és horvát küldöttség a szakminiszter vezetésével, a többi tagállam pedig magas rangú belügyminisztériumi tisztségviselőket delegálva vett részt a csütörtöki tanácskozáson, amelyen az Europol és az európai menekültügyi ügynökség, valamint az Európai Bizottság is képviseltette magát.

Pénteken a Salzburgi Fórum „barátai”, vagyis Moldva és az uniós tagsággal még nem rendelkező nyugat-balkáni országok belbiztonsági vezetői is jelen voltak, akik a Frontex és más uniós szervek segítségét kérték az embercsempész-hálózatok, kábítószer- és fegyvercsempészet elleni küzdelmükhöz, az ezekkel kapcsolatos pénzügyi nyomozásokhoz.

A román belügyminiszter a más uniós országokban élő többmilliós román közösségek sajátos helyzetére hivatkozva azt javasolta, terjesszék ki a más tagországokban operatív küldetéseken részt vevő rendőrök mandátumát, és nyissanak lehetőséget arra, hogy szorosabb kapcsolatot építsenek ki az adott nyelvű közösséggel a bűnözés és az áldozattá válás megelőzése érdekében.

 

Hatar:

A fórum résztvevői kiemelt fontosságúnak tartják az Európai Unió külső határainak, illetve a nyugat-balkáni térség határainak védelmét

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...