Fontos a hús bevizsgáltatása
Utoljára módositva: 2017-12-28 18:14:51

Az év hátralévő időszakában is be lehet vizsgáltatni a sertéshúst, hívja fel a lakosság figyelmét a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA).

Javában tart a disznóvágások időszaka, ezért a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) munkatársai arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy fontos a trichinellózisvizsgálat elvégeztetése. A trichinellózisvizsgálatot kérésre végzik el a szakemberek, s ennek ellenértéke 10,71 lej. Az év hátralévő napjaiban a megyében több helyen is végeznek trichinellózisvizsgálatot a DSVSA kirendeltségein. Ma 8 és 14 óra között Szatmárnémetiben az 1-es számú, a Szamos- és a 17-es lakótelepi, illetve a nagykárolyi és az avasfelsőfalui élelmiszerpiacokon, szombaton 8 és 13 óra között, vasárnap pedig 8 és 12 óra között a 17-es lakótelepi, a nagykárolyi és az avasfelsőfalui élelmiszerpiacokon vizsgálják be a sertéshúst a trichina fonálféreggel való esetleges fertőzöttség kiszűrése érdekében — derül ki az intézmény igazgatója, dr. Nicolae Dumuţa által jegyzett közleményből. Január elsején és másodikán nem végeznek trichinellózisvizsgálatot a DSVSA munkatársai. Ezek mellett vidéken 27 magánpraxist folytató és a helyi rendelőket koncesszióba vevő állatorvos is elvégzi a vizsgálatot.

Amint arról többször is beszámoltunk, az állat rekeszizmából kell húst vinni. A szakemberek azt ajánlják, hogy ha disznót vásárolnak, akkor nyilvántartott, vagyis fülszámmal rendelkező állatot vegyenek, ugyanis ha kiderül, hogy fertőzött volt az állat, csak ilyen esetben tudnak kártérítést fizetni. A vizsgálatra vitt húsminta mellett az állat fülszámát is be kell mutatni, ugyanakkor a vizsgálatot igénylőknek a személyi igazolványukat is fel kell mutatniuk, hívja fel a figyelmet a DSVSA. Az utóbbi időszakban összesen 12 esetben találtak trichinellózissal fertőzött sertéshúst, éppen ezért érdemes fokozottan figyelni erre, és kötelező módon minden levágott állat húsát bevizsgáltatni. A 12 eset között hat Turcról, egy Rózsapallagról, egy Egriből, egy Szakaszról, egy Avasfelsőfaluból, egy Szatmárnémetiből és egy Nagymadarászról származó húsminta volt. A 2045 kilogrammnyi húst, amelynek összértéke 20 045 lej volt, lefoglalták a szakemberek megsemmisítés céljából. Akik fülszámmal ellátott disznót vágtak, amely fertőzöttnek bizonyult, kártérítést kaptak.

A betegség tünetei

Az emberi szervezetben a fertőzött hús fogyasztása után az elfogyasztott lárvák mennyiségével arányos súlyosságú gyomor-bélrendszeri gyulladás alakul ki, mely hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom formájában jelentkezik a fogyasztást követő 2–28 napon (leggyakrabban 7–10 napon) belül. Amikor a lárvák a véráramba jutnak, gyakran akár 39–40°C-os láz, izom- és ízületi fájdalmak, nagyfokú szemhéjduzzanat, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, szívizom-károsodás alakulhat ki. Ha a lárvák nyugvó állapotba kerülnek az emberi izomzatban, a láz megszűnik, az izompanaszok enyhülhetnek, többnyire csak izomgyengeség, fáradtságérzés marad fenn hosszú ideig. A fertőzés nem terjed emberről emberre. A betegség súlyossága miatt fontos az időben történő felismerése és kezelése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...