Fontos a hús bevizsgáltatása
Utoljára módositva: 2017-12-28 18:14:51

Az év hátralévő időszakában is be lehet vizsgáltatni a sertéshúst, hívja fel a lakosság figyelmét a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA).

Javában tart a disznóvágások időszaka, ezért a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) munkatársai arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy fontos a trichinellózisvizsgálat elvégeztetése. A trichinellózisvizsgálatot kérésre végzik el a szakemberek, s ennek ellenértéke 10,71 lej. Az év hátralévő napjaiban a megyében több helyen is végeznek trichinellózisvizsgálatot a DSVSA kirendeltségein. Ma 8 és 14 óra között Szatmárnémetiben az 1-es számú, a Szamos- és a 17-es lakótelepi, illetve a nagykárolyi és az avasfelsőfalui élelmiszerpiacokon, szombaton 8 és 13 óra között, vasárnap pedig 8 és 12 óra között a 17-es lakótelepi, a nagykárolyi és az avasfelsőfalui élelmiszerpiacokon vizsgálják be a sertéshúst a trichina fonálféreggel való esetleges fertőzöttség kiszűrése érdekében — derül ki az intézmény igazgatója, dr. Nicolae Dumuţa által jegyzett közleményből. Január elsején és másodikán nem végeznek trichinellózisvizsgálatot a DSVSA munkatársai. Ezek mellett vidéken 27 magánpraxist folytató és a helyi rendelőket koncesszióba vevő állatorvos is elvégzi a vizsgálatot.

Amint arról többször is beszámoltunk, az állat rekeszizmából kell húst vinni. A szakemberek azt ajánlják, hogy ha disznót vásárolnak, akkor nyilvántartott, vagyis fülszámmal rendelkező állatot vegyenek, ugyanis ha kiderül, hogy fertőzött volt az állat, csak ilyen esetben tudnak kártérítést fizetni. A vizsgálatra vitt húsminta mellett az állat fülszámát is be kell mutatni, ugyanakkor a vizsgálatot igénylőknek a személyi igazolványukat is fel kell mutatniuk, hívja fel a figyelmet a DSVSA. Az utóbbi időszakban összesen 12 esetben találtak trichinellózissal fertőzött sertéshúst, éppen ezért érdemes fokozottan figyelni erre, és kötelező módon minden levágott állat húsát bevizsgáltatni. A 12 eset között hat Turcról, egy Rózsapallagról, egy Egriből, egy Szakaszról, egy Avasfelsőfaluból, egy Szatmárnémetiből és egy Nagymadarászról származó húsminta volt. A 2045 kilogrammnyi húst, amelynek összértéke 20 045 lej volt, lefoglalták a szakemberek megsemmisítés céljából. Akik fülszámmal ellátott disznót vágtak, amely fertőzöttnek bizonyult, kártérítést kaptak.

A betegség tünetei

Az emberi szervezetben a fertőzött hús fogyasztása után az elfogyasztott lárvák mennyiségével arányos súlyosságú gyomor-bélrendszeri gyulladás alakul ki, mely hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom formájában jelentkezik a fogyasztást követő 2–28 napon (leggyakrabban 7–10 napon) belül. Amikor a lárvák a véráramba jutnak, gyakran akár 39–40°C-os láz, izom- és ízületi fájdalmak, nagyfokú szemhéjduzzanat, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, szívizom-károsodás alakulhat ki. Ha a lárvák nyugvó állapotba kerülnek az emberi izomzatban, a láz megszűnik, az izompanaszok enyhülhetnek, többnyire csak izomgyengeség, fáradtságérzés marad fenn hosszú ideig. A fertőzés nem terjed emberről emberre. A betegség súlyossága miatt fontos az időben történő felismerése és kezelése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:10
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...