Fontos a hús bevizsgáltatása
Utoljára módositva: 2017-12-28 18:14:51

Az év hátralévő időszakában is be lehet vizsgáltatni a sertéshúst, hívja fel a lakosság figyelmét a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA).

Javában tart a disznóvágások időszaka, ezért a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) munkatársai arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy fontos a trichinellózisvizsgálat elvégeztetése. A trichinellózisvizsgálatot kérésre végzik el a szakemberek, s ennek ellenértéke 10,71 lej. Az év hátralévő napjaiban a megyében több helyen is végeznek trichinellózisvizsgálatot a DSVSA kirendeltségein. Ma 8 és 14 óra között Szatmárnémetiben az 1-es számú, a Szamos- és a 17-es lakótelepi, illetve a nagykárolyi és az avasfelsőfalui élelmiszerpiacokon, szombaton 8 és 13 óra között, vasárnap pedig 8 és 12 óra között a 17-es lakótelepi, a nagykárolyi és az avasfelsőfalui élelmiszerpiacokon vizsgálják be a sertéshúst a trichina fonálféreggel való esetleges fertőzöttség kiszűrése érdekében — derül ki az intézmény igazgatója, dr. Nicolae Dumuţa által jegyzett közleményből. Január elsején és másodikán nem végeznek trichinellózisvizsgálatot a DSVSA munkatársai. Ezek mellett vidéken 27 magánpraxist folytató és a helyi rendelőket koncesszióba vevő állatorvos is elvégzi a vizsgálatot.

Amint arról többször is beszámoltunk, az állat rekeszizmából kell húst vinni. A szakemberek azt ajánlják, hogy ha disznót vásárolnak, akkor nyilvántartott, vagyis fülszámmal rendelkező állatot vegyenek, ugyanis ha kiderül, hogy fertőzött volt az állat, csak ilyen esetben tudnak kártérítést fizetni. A vizsgálatra vitt húsminta mellett az állat fülszámát is be kell mutatni, ugyanakkor a vizsgálatot igénylőknek a személyi igazolványukat is fel kell mutatniuk, hívja fel a figyelmet a DSVSA. Az utóbbi időszakban összesen 12 esetben találtak trichinellózissal fertőzött sertéshúst, éppen ezért érdemes fokozottan figyelni erre, és kötelező módon minden levágott állat húsát bevizsgáltatni. A 12 eset között hat Turcról, egy Rózsapallagról, egy Egriből, egy Szakaszról, egy Avasfelsőfaluból, egy Szatmárnémetiből és egy Nagymadarászról származó húsminta volt. A 2045 kilogrammnyi húst, amelynek összértéke 20 045 lej volt, lefoglalták a szakemberek megsemmisítés céljából. Akik fülszámmal ellátott disznót vágtak, amely fertőzöttnek bizonyult, kártérítést kaptak.

A betegség tünetei

Az emberi szervezetben a fertőzött hús fogyasztása után az elfogyasztott lárvák mennyiségével arányos súlyosságú gyomor-bélrendszeri gyulladás alakul ki, mely hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom formájában jelentkezik a fogyasztást követő 2–28 napon (leggyakrabban 7–10 napon) belül. Amikor a lárvák a véráramba jutnak, gyakran akár 39–40°C-os láz, izom- és ízületi fájdalmak, nagyfokú szemhéjduzzanat, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, szívizom-károsodás alakulhat ki. Ha a lárvák nyugvó állapotba kerülnek az emberi izomzatban, a láz megszűnik, az izompanaszok enyhülhetnek, többnyire csak izomgyengeség, fáradtságérzés marad fenn hosszú ideig. A fertőzés nem terjed emberről emberre. A betegség súlyossága miatt fontos az időben történő felismerése és kezelése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...