Fontos a szakoktatás fejlesztése
Utoljára módositva: 2017-10-12 11:56:30

Valós közösségi igényre válaszoltak, amikor létrehozták a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szakosztályait — az ezeknek helyet adó épület megáldására október 13-án kerül sor.

Az idei tanév új fejezetet nyitott a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum több mint negyedszázados történetében, hiszen két szakosztály kezdhette meg működését az iskola ernyője alatt. Az erre irányuló döntést az a megfigyelés hívta életre, miszerint a munkaerőpiac igényei, illetve az elméleti oktatás felé elbillent oktatási rendszer nyújtotta nevelői szolgálat, képzés között egyre nyilvánvalóbb diszharmónia, különbség mutatkozik.

„Iskolánk küldetésének tekinti, hogy támogassa a társadalmi mobilitást, ugyanakkor minden diáknak szeretnénk élhető jövőt biztosítani szülőföldjén. Ennek egyik kulcsa a magyar nyelvű szakoktatás, amelynek megerősítésében szeretnénk mi is részt vállalni” — mondta el a döntés indoklásának kiegészítéseként Ádámkó István igazgató.

A két szakosztály közül az egyik közélelmezés-turizmus profilú, amely megosztott képzési rendszerben 15 hellyel szakács- és újabb 15 hellyel pincérképzést kínál; a másik pedig automatizálás-elektronika profilú, amely 30 hellyel elektronikai műszerészeket képez.

Szakoktatás nem működhet gyakorlati képzés nélkül, amelyet olyan helyi vállalkozásokkal közösen biztosítanak, amelyek már kiválónak bizonyultak a saját szakterületükön. Ugyanakkor a színvonalas szakképzésnek előfeltétele a megfelelő épület és terek biztosítása, ezért szaktantermek és laboratóriumok kialakítására volt szükség. Ez a Mihai Eminescu utca 1-es szám alatti, évek óta üresen álló épületben történt meg, az első emeleti és földszinti részek teljes felújítása által: új belső falakat építettek; négy tantermet, valamint elektro-informatika szaktantermet, tankonyhát, sporttermet és mosdókat alakítottak ki; padlót cseréltek, járólapokat fektettek le; felújították az elavult és veszélyes korlátokat; villanyhálózatot és fűtésrendszert cseréltek, új lámpatesteket szereltek fel; üzembe helyezték az alagsori kazánokat, a tűzvédelmi és megfigyelőrendszert.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szakoktatásának helyet adó épület felújítása Magyarország Kormánya, valamint a Szatmári Római Katolikus Püspökség támogatása révén valósulhatott meg. Az iskola fenntartója Szatmárnémeti polgármesteri hivatala. Az átadási ünnepséget október 13-án, pénteken 11 órától tartják, amikor nm. és ft. Schönberger Jenő püspök Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és további jeles vendégek jelenlétében megáldja az épületet.

 

 

Józsa János

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az elrabol hercegnő
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Bosszúvágy
Ma, 16:40
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...