Fontos a szakoktatás fejlesztése
Utoljára módositva: 2017-10-12 11:56:30

Valós közösségi igényre válaszoltak, amikor létrehozták a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szakosztályait — az ezeknek helyet adó épület megáldására október 13-án kerül sor.

Az idei tanév új fejezetet nyitott a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum több mint negyedszázados történetében, hiszen két szakosztály kezdhette meg működését az iskola ernyője alatt. Az erre irányuló döntést az a megfigyelés hívta életre, miszerint a munkaerőpiac igényei, illetve az elméleti oktatás felé elbillent oktatási rendszer nyújtotta nevelői szolgálat, képzés között egyre nyilvánvalóbb diszharmónia, különbség mutatkozik.

„Iskolánk küldetésének tekinti, hogy támogassa a társadalmi mobilitást, ugyanakkor minden diáknak szeretnénk élhető jövőt biztosítani szülőföldjén. Ennek egyik kulcsa a magyar nyelvű szakoktatás, amelynek megerősítésében szeretnénk mi is részt vállalni” — mondta el a döntés indoklásának kiegészítéseként Ádámkó István igazgató.

A két szakosztály közül az egyik közélelmezés-turizmus profilú, amely megosztott képzési rendszerben 15 hellyel szakács- és újabb 15 hellyel pincérképzést kínál; a másik pedig automatizálás-elektronika profilú, amely 30 hellyel elektronikai műszerészeket képez.

Szakoktatás nem működhet gyakorlati képzés nélkül, amelyet olyan helyi vállalkozásokkal közösen biztosítanak, amelyek már kiválónak bizonyultak a saját szakterületükön. Ugyanakkor a színvonalas szakképzésnek előfeltétele a megfelelő épület és terek biztosítása, ezért szaktantermek és laboratóriumok kialakítására volt szükség. Ez a Mihai Eminescu utca 1-es szám alatti, évek óta üresen álló épületben történt meg, az első emeleti és földszinti részek teljes felújítása által: új belső falakat építettek; négy tantermet, valamint elektro-informatika szaktantermet, tankonyhát, sporttermet és mosdókat alakítottak ki; padlót cseréltek, járólapokat fektettek le; felújították az elavult és veszélyes korlátokat; villanyhálózatot és fűtésrendszert cseréltek, új lámpatesteket szereltek fel; üzembe helyezték az alagsori kazánokat, a tűzvédelmi és megfigyelőrendszert.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szakoktatásának helyet adó épület felújítása Magyarország Kormánya, valamint a Szatmári Római Katolikus Püspökség támogatása révén valósulhatott meg. Az iskola fenntartója Szatmárnémeti polgármesteri hivatala. Az átadási ünnepséget október 13-án, pénteken 11 órától tartják, amikor nm. és ft. Schönberger Jenő püspök Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és további jeles vendégek jelenlétében megáldja az épületet.

 

 

Józsa János

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...