Fontos az önkéntesség népszerűsítése
Utoljára módositva: 2019-07-29 10:00:34

Idén is folytatódik az önkéntesség népszerűsítése: a Stea Egyesület más civil szervezetekkel és intézményekkel együtt igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét az önkéntesség legnagyobb értékeire.

A Szatmár Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság közreműködésével a szatmárnémeti Stea Egyesület más civil szervezetekkel és különböző állami intézményekkel karöltve idén is célul tűzte ki az önkéntesség népszerűsítését. Ennek hatékony folytatását egy idén indított program is elősegíti: az „Önkéntesség – erőforrás a közösség javára 2019-ben” című projekt október 25-én zárul, célja pedig nem más, mint az önkéntesség népszerűsítése, főként a fiatalság körében, arra sarkallva az ifjak generációját, hogy vállaljanak ők is szerepet a közösségi életben, vállaljanak önkéntes munkát.

A program elsősorban a 14–35 év közötti korosztályt célozza meg, beleértve a hátrányos helyzetű és korlátolt lehetőségű fiatalokat is, de a pályázatból ugyanakkor kiveszik a részüket olyan civil szervezetek és intézmények is, amelyek a fiatalokkal és fiatalokért dolgoznak nap mint nap.

Az eddigi évek példájára a pályázat központi rendezvénye az ősszel megrendezendő Önkéntesek Fesztiválja, amelybe minél több résztvevőt kívánnak bevonni a szervezők.

A szatmári környezetben lassan hagyománnyá váló rendezvény egy igazi ünnep azok számára, akik fontosnak tartják az önkéntes munkát és a másokért való odaadó tevékenykedést. Ezen az rendezvényen összegyűlnek azok, akik életük fontos részének tartják az önkéntesség valamilyen formáját. Bemutatkoznak szociális, környezetvédelmi, állatvédő, a fiatalokkal foglalkozó stb. szervezetek, mindannyian ugyanazzal a céllal: hogy tájékoztassák a járókelőket és a meghívottakat az önkéntesség fontosságáról.

Az idei évben újdonság, hogy a projekt során 6 hátrányos helyzetű fiatal lehetőséget kap majd különböző kulcsfontosságú iskolai készségeik fejlesztésére, amiben segítségükre lesz 1–1 jobb környezetből érkező fiatal.

A program része két személyiségfejlesztő műhely, amelyekben a kommunikációt, a csapatmunkát és az önkéntességet gyakorolhatják, illetve 4 fotó-videó műhely is a résztvevők rendelkezésére áll majd, amelyekben profi szakemberek segítségével elsajátíthatják a fotó- és videókészítés alaptechnikáit, illetve ezek digitális feldolgozásával is megismerkedhetnek. A több héten át tartó műhelymunkát követően a 12 részt vevő fiatal egy kiállítás során be is mutathatja majd a szakemberek által legtöbbre értékelt munkáit.

A szervezők szerint a pályázatban való részvétel rámutat arra, hogy az önkéntesség nem merül ki egyszerűen a karitatív tevékenységek fogalmában, hiszen a tapasztalatszerzés is hatalmas értékkel bír, amely lehetőséget ad az önkénteskedő szakmai fejlődése mellett személyisége, készségei és világszemlélete fejlődésére. Az önkéntesség lehetőséget nyújt az olyan emberekkel való megismerkedésre is, akik hasonlóan gondolkodnak, hasonló értékeket tartanak szem előtt, ugyanakkor érzékennyé teszik az önkéntest a környezetében megtalálható különböző társadalmi problémákra.

Cristina Bala, a Stea Egyesület vezetője a társadalom mentalitás- és szemléletváltásában látja a hibát: „Az egymás iránti érdeklődés hiánya, a társadalmi problémákkal szembeni érdektelenség mind abból fakad, hogy azok az értékek, amelyeket a legtöbben előnyben részesítenek, anyagi jellegűek: a pénz mindenek fölött. Sokan vallják azt, hogy az az idő, az a munka, ami nincs megfizetve, elfecsérelt idő számukra. Ez egy nagyon helytelen hozzáállás. A szóban forgó projekt arra törekszik, hogy változtasson ezen a mentalitáson, egy olyan pozitív szemléletet alakítva ki az önkéntességről, amely új értékeket teremt, és ezáltal még többen érdeklődhetnek az önkéntesség iránt” — fogalmazta meg véleményét Cristina Bala projektfelelős.

A projekthez még lehet csatlakozni, a szervezők várnak minden civil szervezetet és nem állami intézményt annak érdekében, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthető legyen az önkéntesség fontossága.

Jelentkezni a 0743–174169-es és a 0361–884330-as telefonszámon vagy az asociatiastea@gmail.com e-mail-címen, illetve a Voluntarinsatumare Facebook-oldalon lehet.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...