Főszerepben a régió borai
Utoljára módositva: 2019-08-20 19:04:30

A 18. PMN szervezői augusztus 23–25. között öt borkóstolóra várják az ízletes helyi borok kedvelőit, a részvétel jelentkezéshez kötött.

A „boros részleg” — ahogy eddig nevezték a fesztiválozók — nem volt más, mint az ital beszerzési helye a lacikonyhások mellett, holott ennél sokkal többre hivatott — magyarázza Veiszenbacher László szervező. „Idén kiemeltük a vendéglátók köréből, és külön helyszínné, egy sajátos színfolttá változtattuk. Térségünk borászatai megérdemlik a kiemelt figyelmet, a borkedvelők pedig az eddigieknél is színvonalasabb fogadtatást” — fogalmaz a szervező, aki a borkóstolók részleteit is ismertette. 

Neves, nemes borok a legjavából

Az idei PMN alkalmával tizenegy partiumi pincészet mutatkozik be, boraikat és pezsgőiket a Kossuth-kerti Borudvarban mindenki megkóstolhatja. Köztük köszönthetjük a The Dome-ot Halmihegyről, a Crama Teodort Szakaszról, a Fort Silvant Kémerről, a Reizer Bort Túrterebesről, a Nachbilt Krasznabéltekről, a Dobra Wine Pogányt Dobráról, a Crama Nastasét Halmihegyről, a Rittner Vináriumot Bihardiószegről, Butka Sándort Avasújvárosból, a Silvaniát Szilágysomlyóról, Fehér Gyulát Szatmárhegyről, valamint a Ludroczki Pincészetet Avasújvárosból.

Ötféle lélek és ízvilág a terítéken

„Péntektől vasárnapig, augusztus 23–25. között öt borkóstolón vehetnek részt a fesztiválozók, melyeknek a Máltai Szeretetszolgálat Kossuth-kerttel szemben található első emeleti terme ad otthont. Ez egy remek alkalom megismerni a környékbeli borászatokat és az általuk képviselt különleges ízvilágokat, mert a hegy nedűjének lelke van.

Terítékre kerülhetnek ugyanolyan fajtájú gyümölcsből készült borok, az ízük azonban merőben különböző. Formálnak rajta a vidék adottságai, a mikroklíma, a napsütéses órák száma, de az elkészítés folyamata és a tárolás körülményei sem mellékesek. Abban pedig, hogy milyen jellegzetességeket fedezhetnek fel az egyes italok ízlelésekor, tapasztalt szakértők segítenek” — magyarázta Veiszenbacher.

A program

Pénteken 18.30-tól a halmihegyi The Dome kínálatát Vîlcu Vasile borász mutatja be román nyelven. Szombaton 16 órától a szakaszi Crama Teodor részéről Răzvan Demian sommelier tartja a kóstolót. Ezt követően, 18.30-tól a szilágysomlyói Silvania nedűit Balázs Attila szakértő segítségével ismerheti meg a közönség. Vasárnap 16 órától a bihardiószegi Rittner Vinárium tulajdonosa, Rittner Tibor vezeti be a vendégeket a titkaikba. Ezután, 18.30 órától a krasznabélteki Nachbil borászatot és borait Serli Csilla borász prezentálja a résztvevők számára.

Ráadásként, a kiállítók között helyet kap két pálinkafőző manufaktúra is Hornyák Tibor sárközi és Dohi Vilmos kőszegremetei kisiparosok személyében. A kellemes, nyáresti italok mellé pedig jól csúsznak majd a Tatár Hús borkorcsolyái, elsőrendű felvágottakkal és sajtokkal csillapíthatjuk éhségünket két pohár ital között. Azok számára pedig, akik a szőlős kalandokkal csínján bánnának, a gyöngyöző fröccs másik hozzávalója is kéznél lesz, a hideg ásványvíz sem marad ki a Borudvar felhozatalából.

Hívogató programokkal kecsegtet

A borkedvelők színvonalas szórakoztatásáról a színpadi fellépők gondoskodnak. Kabaré, világslágerek és hazai örökzöldek lesznek terítéken az ízletes falatok és a gyöngyöző italok mellett. Ismeretterjesztő előadásokat is tartanak a Borudvarban. A programkínálat színes és kortalan, így a generációk együtt örülhetnek a nyár utolsó estéinek a Kossuth-kerti lombok alatt.

„Szeretettel várjuk mindazokat, akik két nagyszínpadi koncert között barátibb hangulatra s egy pohár nedűre vágynak, és azokat is, akik kimondottan a nyáresti borozós atmoszférát részesítik előnyben. Jelentkezzenek bátran a hétvégi borkóstolókra, ismerkedjenek meg a környék legjobb borászatainak különlegességeivel!” — üzeni Veiszenbacher László a 18. Partiumi Magyar Napok látogatóinak.

A borkóstolókon előzetes jelentkezés alapján vehetnek részt. Regisztráció: Veiszenbacher Lászlónál a 0788.754.523-as számon vagy Túrós Boglárkánál a 0730.713.723-as számon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...