Főtér Fesztivál Nagybányán
Utoljára módositva: 2014-09-18 18:12:24

Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok szeptember 19–21-én: Csík Zenekar, Bikini, Kézmíves Napok, fúvóstalálkozó, paprikás krumpli és távfutóverseny, gazdag kulturális program a történelmi főtéren.

 

Az önkéntesség jegyében nagybányai civil szervezetek képviselői több hónapos munka után szeptemberben kilencedik alkalommal is megszervezik a közkedvelt Főtér Fesztivált, mely idén is sok meglepetéssel, szórakoztató kulturális programmal várja a látogatókat.

Csík Zenekar

Ma 17 órakor indul a bevonulás a Felsőbányai utcáról a Régi Főtérre a miskolci Vaga Banda gólyalábas zsonglőreivel, néptáncosokkal, cserkészekkel, hagyományőrzőkkel, civil szervezetek képviselőivel, a Németh László Elméleti Líceum és a Nicolae Iorga Általános Iskola diákjaival, majd 18 órakor hivatalosan is megnyílik a Főtér Fesztivál. Elsőként a tavaly elhelyezett Hollósy Simon-emlékkő mellé idén a Nagybányai Művésztelep első négy tanárának — Ferenczy Károly, Réti István, Iványi Grünwald Béla és Thorma János — állítanak emléket egy-egy kő formájában, ezt követően tűzszelídítők, tűzzsonglőrök előadása kezdődik, akik égő, pörgő, lángoló, forgó tüzes láncokkal, botokkal, szikrázó, sistergő szerszámokkal ejtik ámulatba a nézőket, majd 20 óra 30 perctől a jól ismert, a magyar kultúrtörténeti jelen kiemelkedő együttese, a Kossuth-díjas Csík Zenekar lép színpadra.

Szombaton délelőtt 10 órától a gyermekek vehetik birtokukba a Főteret: egész nap várja őket a népi játszótér (lesz hordólovaglás, valamint karikadobó-, bikaszarvra dobáló, patkódobó- és csigaverseny, megtudhatják, miből áll a Toldi-erőpróba, a csirkepofozó, a kakaslövő vagy a puli-futtató, s természetesen lesz arcfestés is). 11 órakor nyílik a Kézmíves Szombat a Míves Sátorban, a Teleki Magyar Ház szervezésében, ahol a kézmíves sor mesterei kétóránként újabb és újabb izgalmas foglalkozásokkal várják a kicsiket-nagyokat egyaránt. Szintén 11 órakor kezdődik az Idea Könyvtér és -bemutató, 15 órától a Németh László Elméleti Líceum kórusának előadása, majd ezt követően a VI. Erdélyi Baptista Fúvóstalálkozó — 20 erdélyi rezesbanda közel 400 fúvósának másfél órás fellépésével. Közben pedig Nagybánya és a környék legízletesebb paprikás krumplijai versenyeznek 16 óra 30 perctől, 18 órától kezdődik a Rádiókabaré 9, a Lendvay Márton Színjátszó Kör előadása a Log Out belső udvarán (Schreiber- és Bay-ház udvara), 19 órától cserkészcsapatok gyújtanak közös tábortüzet, és szintén ekkor kezdődik a Boros-nótaest a Vinkliben (a krasznabélteki Nachbill pincészet boraival), 21 órától pedig Bikini-koncerttel zárul a nap.

Vasárnap délelőtt ismét az apróságokat várják a nagyváradi Matyi Műhely Bábszínház 10 órától kezdődő Tóbiás és Kelemen című bábelőadására, majd a LEGÓ-térre. 10.30 órakor startol el a Bányaton-távfutóverseny, melyen három (2,5, 5 és 10 km) kategóriában lehet indulni. Előjelentkezés az infósátornál péntek estig, vagy a verseny előtt 30 perccel a helyszínen (Főtér, Híd utca torkolata). Minden résztvevő emléklapot, illetve dísznövényt kap ajándékba, a kategóriák nyertesei pedig komoly díjakat vihetnek haza. Akik pedig kevésbé aktív napot szeretnének, 11–15 óra között díjmentesen nézhetik meg a Nagybányai Képzőművészeti Múzeum állandó kiállítását, illetve 12–16 óra között négy fiatal nagybányai festőt munka közben. Szintén 11–15 óra között zajlanak a tréfás népi vetélkedők: asszonycipeléstől a petrencerúdtartásig. Délután öttől kezdődik a Bányavidéki Táncház-találkozó a Teleki Magyar Ház szervezésében, a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes közreműködésével, amelyet közös, nagy táncház követ a téren.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 16:40
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kszi, Simon
Ma, 18:45
Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Samfest Jazz fesztivál
Ma, 19:00
Shakatak, Molnár Dixieland Band, Stavros Lantsias Sextet, Exit Oz — a dzsesszmuzsika legkiválóbbjai szórakoztatják az érdeklődőket a Tűzoltótorony tövében.
Szatmárnémeti, T?zoltótorony

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 22.
Érzelmei egészen magukkal ragadták, ami az Ön számára szokatlan és így ijesztő érzés. Nem tud egészen beleveszni a szerelembe, de mélyen felkavarodott.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 22.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...