Főtér Fesztivál Nagybányán
Utoljára módositva: 2014-09-18 18:12:24

Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok szeptember 19–21-én: Csík Zenekar, Bikini, Kézmíves Napok, fúvóstalálkozó, paprikás krumpli és távfutóverseny, gazdag kulturális program a történelmi főtéren.

 

Az önkéntesség jegyében nagybányai civil szervezetek képviselői több hónapos munka után szeptemberben kilencedik alkalommal is megszervezik a közkedvelt Főtér Fesztivált, mely idén is sok meglepetéssel, szórakoztató kulturális programmal várja a látogatókat.

Csík Zenekar

Ma 17 órakor indul a bevonulás a Felsőbányai utcáról a Régi Főtérre a miskolci Vaga Banda gólyalábas zsonglőreivel, néptáncosokkal, cserkészekkel, hagyományőrzőkkel, civil szervezetek képviselőivel, a Németh László Elméleti Líceum és a Nicolae Iorga Általános Iskola diákjaival, majd 18 órakor hivatalosan is megnyílik a Főtér Fesztivál. Elsőként a tavaly elhelyezett Hollósy Simon-emlékkő mellé idén a Nagybányai Művésztelep első négy tanárának — Ferenczy Károly, Réti István, Iványi Grünwald Béla és Thorma János — állítanak emléket egy-egy kő formájában, ezt követően tűzszelídítők, tűzzsonglőrök előadása kezdődik, akik égő, pörgő, lángoló, forgó tüzes láncokkal, botokkal, szikrázó, sistergő szerszámokkal ejtik ámulatba a nézőket, majd 20 óra 30 perctől a jól ismert, a magyar kultúrtörténeti jelen kiemelkedő együttese, a Kossuth-díjas Csík Zenekar lép színpadra.

Szombaton délelőtt 10 órától a gyermekek vehetik birtokukba a Főteret: egész nap várja őket a népi játszótér (lesz hordólovaglás, valamint karikadobó-, bikaszarvra dobáló, patkódobó- és csigaverseny, megtudhatják, miből áll a Toldi-erőpróba, a csirkepofozó, a kakaslövő vagy a puli-futtató, s természetesen lesz arcfestés is). 11 órakor nyílik a Kézmíves Szombat a Míves Sátorban, a Teleki Magyar Ház szervezésében, ahol a kézmíves sor mesterei kétóránként újabb és újabb izgalmas foglalkozásokkal várják a kicsiket-nagyokat egyaránt. Szintén 11 órakor kezdődik az Idea Könyvtér és -bemutató, 15 órától a Németh László Elméleti Líceum kórusának előadása, majd ezt követően a VI. Erdélyi Baptista Fúvóstalálkozó — 20 erdélyi rezesbanda közel 400 fúvósának másfél órás fellépésével. Közben pedig Nagybánya és a környék legízletesebb paprikás krumplijai versenyeznek 16 óra 30 perctől, 18 órától kezdődik a Rádiókabaré 9, a Lendvay Márton Színjátszó Kör előadása a Log Out belső udvarán (Schreiber- és Bay-ház udvara), 19 órától cserkészcsapatok gyújtanak közös tábortüzet, és szintén ekkor kezdődik a Boros-nótaest a Vinkliben (a krasznabélteki Nachbill pincészet boraival), 21 órától pedig Bikini-koncerttel zárul a nap.

Vasárnap délelőtt ismét az apróságokat várják a nagyváradi Matyi Műhely Bábszínház 10 órától kezdődő Tóbiás és Kelemen című bábelőadására, majd a LEGÓ-térre. 10.30 órakor startol el a Bányaton-távfutóverseny, melyen három (2,5, 5 és 10 km) kategóriában lehet indulni. Előjelentkezés az infósátornál péntek estig, vagy a verseny előtt 30 perccel a helyszínen (Főtér, Híd utca torkolata). Minden résztvevő emléklapot, illetve dísznövényt kap ajándékba, a kategóriák nyertesei pedig komoly díjakat vihetnek haza. Akik pedig kevésbé aktív napot szeretnének, 11–15 óra között díjmentesen nézhetik meg a Nagybányai Képzőművészeti Múzeum állandó kiállítását, illetve 12–16 óra között négy fiatal nagybányai festőt munka közben. Szintén 11–15 óra között zajlanak a tréfás népi vetélkedők: asszonycipeléstől a petrencerúdtartásig. Délután öttől kezdődik a Bányavidéki Táncház-találkozó a Teleki Magyar Ház szervezésében, a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes közreműködésével, amelyet közös, nagy táncház követ a téren.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...