Friss, finom étel a hajléktalanoknak
Utoljára módositva: 2016-01-08 19:39:47

A hajléktalanszállón meghúzódóknak minden héten frissen főtt étket biztosítanak az O masă caldă egyesület szatmári önkéntesei. Ők szerzik be s főzik meg az alapanyagot. Céljuk a folytonosság fenntartása s tartalmas, laktató porciók átnyújtása a rászorulónak.

Előkészületek az iskolaközpont konyhájában

Kolozsvárról indult a kezdeményezés: 2013 június 1-jén egy egyetemi tanárokból és hallgatókból verbuválódott társaság elkészített 50 adag ételt, melyet szétosztottak szerény jövedelmű/szegény emberek között a kincses város egyik közterén. A kezdeményezők olyan tettre kész személyek voltak, akik nem tartoztak semmilyen civil szerveződéshez — de a másokon való segíteni akarás felbuzogott bennük s a többlet-energiájukat hasznos módon akarták levezetni. A pontosan leosztott és teljesített feladatok meghozták a kívánt eredményt. Az első akció sikerén felbuzdulva az önkéntesek megállapodtak abban, hogy minden héten egyszer megvendégelik a rászorulókat. Azóta már 7 kantinban készítenek finom meleg ételt a rászorulóknak. Kolozsváron 3 kantinban, Bukarestben 2 kantinban, Besztercén 1 kantinban s Szatmárnémetiben ugyancsak 1 kantinban készítenek heti renderességgel főtt ételt.

 

A faipariban főznek

 

Mint a civil szervezet két szatmárnémeti önkéntesétől, Garvilă Simonától és Varga Orsolyától megtudtuk, híradásokból szereztek tudomást a segítségnyújtásnak erről a formájáról. Majd kapcsolatba léptek a kolozsvári civil szervezet képviselőivel, akik örültek az olyan emberek felbukkanásának, akik tenni akarnak a rászorulókért. A szatmári munka úgy indult, hogy rokoni körben és baráti társaságuknak említették először, mibe is akarják vágni a fejszéjüket és abban a kellemes meglepetésben volt részük, hogy nagyon tetszett mindenkinek az ötlet. Közben megtalálták azt a szociális intézményt, ahol nagy az igény az ilyen jellegű segítségre: a csapat a szatmárnémeti hajléktalanszállót választotta, mert ott csak hideg ételt tud biztosítani az önkormányzat. A munkában, amit elkezdtek, az önkéntességre, az adományokra, a hatékony együttműködésre alapoznak, így érnek el sikereket. Az önkéntesek a kiválasztott recept alapján megvásárolják a hozzávalókat és — együttműködési megállapodásuk alapján — a szatmárnémeti Constantin Bârncuşi Iskolaközpont kantinjában készítik el az étkeket. Minden pénteken a kora délutáni órákban gyűlnek össze, s délután 4 órára már kész a 66–70 főnek elegendő meleg étel. Arra törekszenek a szervezők, hogy vidékünkre jellemző étkeket készítsenek, ezért szatmári cégektől/termelőktől szerzik be az alapanyagokat. Decemberben 3 alkalommal főztek a hajléktalanszállónak. Tekintettel arra, hogy a kantin csak iskolaidő alatt működik, a téli szünetben gyümölcsöt vásároltak és vittek a szállóra. Jövő héten már iskola, tehát újra csapatba szerveződnek és munkához látnak. Azok, akik érdeklődnek az önkéntesség e formája iránt vagy támogatni kívánják a munkát, az omasacaldasatumare@gmail.com e-mail címre írhatnak, így tájékozódhatnak a részletek felől.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Motivált, megbízható munkatársakat keresünk mezőgazdasági segédmunkára ÉNy-Magyarországra, idény/folyamatos...
Tovább >>>
Eladó Különfélék
Eladó tölgyfahulladék szállítással. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Körök
Ma, 21:35
A közkedvelt Kör sorozat újabb fejezetében Julia, a fiatal lány aggódni kezd barátja miatt, mivel a fiú egy sötét szubkultúrába keveredik, amely egy rejtélyes videokazetta körül alakult ki. A kazettán van egy film, amit ha valaki megnéz, az állítólag hét nappal később meghal. Julia feláldozza magát, hogy megmentse szerelmét, ám eközben szörnyű felfedezésre bukkan: van egy film a filmen belül, amit eddig még senki sem vett észre...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Jársz-e farsangi mulatságra?
Természetesen, egyik évben sem hagym ki
Szoktam járni, de nem bújok jelmezbe
Nem jellemző, hogy bálokba járjak
Utálom a farsangot
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. február 22.
Ha némi kockázattal jár az ismerkedés, főleg ha sikerélménnyel zárul, az csak tovább növeli önbizalmát. Most sem lesz ez másként, ha megteszi az első lépést.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. február 22.)


    KONYHA
    Néhány hozzávalóból is varázsolhatunk fenséges ételt. Hozzávalók: 25 dkg tészta, 20 dkg bacon, 15 dkg sajt, 1 dl főzőtejszín, ...