Friss, finom étel a hajléktalanoknak
Utoljára módositva: 2016-01-08 19:39:47

A hajléktalanszállón meghúzódóknak minden héten frissen főtt étket biztosítanak az O masă caldă egyesület szatmári önkéntesei. Ők szerzik be s főzik meg az alapanyagot. Céljuk a folytonosság fenntartása s tartalmas, laktató porciók átnyújtása a rászorulónak.

Előkészületek az iskolaközpont konyhájában

Kolozsvárról indult a kezdeményezés: 2013 június 1-jén egy egyetemi tanárokból és hallgatókból verbuválódott társaság elkészített 50 adag ételt, melyet szétosztottak szerény jövedelmű/szegény emberek között a kincses város egyik közterén. A kezdeményezők olyan tettre kész személyek voltak, akik nem tartoztak semmilyen civil szerveződéshez — de a másokon való segíteni akarás felbuzogott bennük s a többlet-energiájukat hasznos módon akarták levezetni. A pontosan leosztott és teljesített feladatok meghozták a kívánt eredményt. Az első akció sikerén felbuzdulva az önkéntesek megállapodtak abban, hogy minden héten egyszer megvendégelik a rászorulókat. Azóta már 7 kantinban készítenek finom meleg ételt a rászorulóknak. Kolozsváron 3 kantinban, Bukarestben 2 kantinban, Besztercén 1 kantinban s Szatmárnémetiben ugyancsak 1 kantinban készítenek heti renderességgel főtt ételt.

 

A faipariban főznek

 

Mint a civil szervezet két szatmárnémeti önkéntesétől, Garvilă Simonától és Varga Orsolyától megtudtuk, híradásokból szereztek tudomást a segítségnyújtásnak erről a formájáról. Majd kapcsolatba léptek a kolozsvári civil szervezet képviselőivel, akik örültek az olyan emberek felbukkanásának, akik tenni akarnak a rászorulókért. A szatmári munka úgy indult, hogy rokoni körben és baráti társaságuknak említették először, mibe is akarják vágni a fejszéjüket és abban a kellemes meglepetésben volt részük, hogy nagyon tetszett mindenkinek az ötlet. Közben megtalálták azt a szociális intézményt, ahol nagy az igény az ilyen jellegű segítségre: a csapat a szatmárnémeti hajléktalanszállót választotta, mert ott csak hideg ételt tud biztosítani az önkormányzat. A munkában, amit elkezdtek, az önkéntességre, az adományokra, a hatékony együttműködésre alapoznak, így érnek el sikereket. Az önkéntesek a kiválasztott recept alapján megvásárolják a hozzávalókat és — együttműködési megállapodásuk alapján — a szatmárnémeti Constantin Bârncuşi Iskolaközpont kantinjában készítik el az étkeket. Minden pénteken a kora délutáni órákban gyűlnek össze, s délután 4 órára már kész a 66–70 főnek elegendő meleg étel. Arra törekszenek a szervezők, hogy vidékünkre jellemző étkeket készítsenek, ezért szatmári cégektől/termelőktől szerzik be az alapanyagokat. Decemberben 3 alkalommal főztek a hajléktalanszállónak. Tekintettel arra, hogy a kantin csak iskolaidő alatt működik, a téli szünetben gyümölcsöt vásároltak és vittek a szállóra. Jövő héten már iskola, tehát újra csapatba szerveződnek és munkához látnak. Azok, akik érdeklődnek az önkéntesség e formája iránt vagy támogatni kívánják a munkát, az omasacaldasatumare@gmail.com e-mail címre írhatnak, így tájékozódhatnak a részletek felől.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó Csengerben ház nagy telekkel. Víz, gáz, elektromos...
Tovább >>>
Eladó Ház
Eladó Komlódtótfaluban nagy ház telekkel együtt. Víz, gáz,...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
Városnapok 2017
Ma, 09:00
Leírás
Szatmárnémeti
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc szabadtéri sportod?
Futás
Kerékpározás
Túrázás
Lovaglás
Görkorcsolyázás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. május 28.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg eper, 12,5 dkg cukor, 1,5 dl habtejszín, 50 dkg zsírszegény túró, 2 tasak vaníliás cukor, 2,5 ...