Funka ünnepe és farsangi bál lesz szombaton Erdődön
Utoljára módositva: 2018-02-08 18:02:42

Szombaton, február 10–én szervezik meg a hagyományos sváb ünnepet, a funkát, mellyel a telet búcsúztatják és a napot, a tavaszt hívogatják. A rendezvény annál is érdekesebb, mivel manapság már csak Erdődön őrzik a funka hagyományát, évekkel ezelőtt keltették életre a feledés homályába merült népszokást.

A funka eredeti jelentése szikra, ezért talán nem is meglepő, ha a gyűrűsi úton, a református temetővel szemben lévő erdődi legelő sarkán sötétedéskor, azaz 18 órakor helyi svábok meggyújtják a faágakból készült karikákat, szalmából készített máglyát, majd 19 órakor, a harang szavára, a szalmával beborított keresztet is – közben pedig vallásos énekeket énekelnek és imádkoznak. A hagyomány szerint ez a tél, illetve a rossz szellemek elűzését szimbolizálja. De a funkának van még egy jelentése, amely a párkereséssel és párkapcsolatokat illető jóslatokra vonatkozi, ugyanis a hagyomány szerint a funkán azok a fiatalok vettek részt a régi időkben, akik párt szerettek volna találni abban az évben. Az ifjak rőzséből egy nagy máglyát raktak a mező közepén, kereszttel a tetején: ezt meggyújtották, így búcsúztatták el a hideg évszakot. A lángot a település legidősebb leánya gyújtotta meg, abban a reményben, hogy még az adott esztendőben férjhez megy, a fiúk pedig tüzes karikákat dobáltak, és közben kurjongattak.
A funka során az égő máglya tüzében egy bot végére helyezett fakorongokat (seiba) meggyújtják, melyeket aztán egy dobbantószerű létesítményhez csapva eldobnak, közben pedig azt kiabálják, hogy „Seiba, seiba, kié legyen ez a seiba?” A hagyomány szerint egy pár nevét kiabálják, és annak függvényében, hogy milyen messze, illetve milyen magasra repül a seiba, olyan tartós és hosszú lesz a pár kapcsolata is, ha szépen ível és messze száll a seiba, akkor azt jelzi, hogy a pár még abban az esztendőben házasságot köt. A funka tüzeinek elégése után, 20 órától az erdődi rendezvényteremben folytatódik az est és a farsangi bál — kulturális programmal, gulyásos, töltött káposztás vacsorával és az elmaradhatatlan hagyományos farsangi fánkkal, a báli belépő pedig a tombolajegy ára, hiszen a mulatozókra a jókedv és vidám szórakozás mellett nyeremények is várnak — tudtuk meg Fetz István főszervezőtől.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...