Funkával búcsúztatták a telet
Utoljára módositva: 2014-03-03 09:04:42

Ismét népszerű a néhány éve feltámasztott sváb szokás Erdődön. Szombaton kicsik és nagyok jókedvű mulatozás közepette űzték el a telet, ugyanakkor szerelmi jövendöléseket is kértek.

 

Szombaton este ismét összegyűltek az erdődiek elbúcsúztatni a telet és elűzni a rossz szellemeket. A funka (szikra) néven ismert hagyományos sváb farsangzáró ünnepséget a város határában tartották, majd a művelődési házban báloztak a Német Demokrata Fórum szervezésében. Amint Fetz István szervezőtől, erdődi német fórumos tanácsostól megtudtuk, a kommunista rendszer alatt betiltott, ám 7-8 éve újjáélesztett funka ősi sváb szokás. A legelőn ágakból és szalmából raktak egy nagy tüzet, ebben izzítottak fel fakorongokat — az úgynevezett seibákat —, melyeket egy-egy hosszú rúd végére tűztek és elhajítottak. Sötétedés után a máglya közelében egy keresztet is meggyújtottak, mely körül, míg le nem égett, több nyelven imádkoztak és énekeltek. Hilper Pál, a német fórum helyi szervezetének elnöke a szertartással kapcsolatosan egy, a Vahot Imre által szerkesztett Budapesti Képes Kalendáriumban 1855-ben megjelent beszámolóra hívta fel a figyelmünket, melyben Lauka Gusztáv az erdődi funkáról számol be. Eszerint az esemény révén főképp „a boszorkányok és más rossz lelkek elűzése, megsemmisítése czéloztatik (…) nem feledkeznek meg a jó lelkekről, s kedveltjeikről sem, s a tüzes karika szabad vagy tökéletlen repüléséből föltételezik választottjaik igazi szerelmét, hűségét vagy hűtlenségét”. A kiadvány szerint az ünneplők addig táncoltak a tűz körül, amíg az tejesen leégett, majd a sötétben az ifjak „czifrábbnál czifrább” átkokat mondtak a boszorkányok és rossz lelkek után, aztán pedig a lányok következtek, szintén a pokolfajzatok után kiabálva: „Te teletömted úti tarisznyáját, én meg kezébe adok valamit: mérges kígyót, varangyot, lángostort”. Tegnap minden valószínűség szerint sikerült alaposan megtisztítani a környéket a gonosztól, a körülbelül 200 résztvevő ugyanis szorgalmasan dobálta a seibákat, közben kortyolgatva a felszolgált finom lélekmelegítőt. Ezt követően a művelődési házba vonultak, ahol kultúrműsorral, majd hangulatos bállal zárult az ünnepség.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
anyám!
Ma, 20:35
Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle Pfeiffer) beköltöznek a házba, megzavarva a pár nyugodt életét...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók:1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg zeller, 1 fej karalábé, 10 dkg káposzta, 10 ...