Funkával búcsúztatták a telet
Utoljára módositva: 2014-03-03 09:04:42

Ismét népszerű a néhány éve feltámasztott sváb szokás Erdődön. Szombaton kicsik és nagyok jókedvű mulatozás közepette űzték el a telet, ugyanakkor szerelmi jövendöléseket is kértek.

 

Szombaton este ismét összegyűltek az erdődiek elbúcsúztatni a telet és elűzni a rossz szellemeket. A funka (szikra) néven ismert hagyományos sváb farsangzáró ünnepséget a város határában tartották, majd a művelődési házban báloztak a Német Demokrata Fórum szervezésében. Amint Fetz István szervezőtől, erdődi német fórumos tanácsostól megtudtuk, a kommunista rendszer alatt betiltott, ám 7-8 éve újjáélesztett funka ősi sváb szokás. A legelőn ágakból és szalmából raktak egy nagy tüzet, ebben izzítottak fel fakorongokat — az úgynevezett seibákat —, melyeket egy-egy hosszú rúd végére tűztek és elhajítottak. Sötétedés után a máglya közelében egy keresztet is meggyújtottak, mely körül, míg le nem égett, több nyelven imádkoztak és énekeltek. Hilper Pál, a német fórum helyi szervezetének elnöke a szertartással kapcsolatosan egy, a Vahot Imre által szerkesztett Budapesti Képes Kalendáriumban 1855-ben megjelent beszámolóra hívta fel a figyelmünket, melyben Lauka Gusztáv az erdődi funkáról számol be. Eszerint az esemény révén főképp „a boszorkányok és más rossz lelkek elűzése, megsemmisítése czéloztatik (…) nem feledkeznek meg a jó lelkekről, s kedveltjeikről sem, s a tüzes karika szabad vagy tökéletlen repüléséből föltételezik választottjaik igazi szerelmét, hűségét vagy hűtlenségét”. A kiadvány szerint az ünneplők addig táncoltak a tűz körül, amíg az tejesen leégett, majd a sötétben az ifjak „czifrábbnál czifrább” átkokat mondtak a boszorkányok és rossz lelkek után, aztán pedig a lányok következtek, szintén a pokolfajzatok után kiabálva: „Te teletömted úti tarisznyáját, én meg kezébe adok valamit: mérges kígyót, varangyot, lángostort”. Tegnap minden valószínűség szerint sikerült alaposan megtisztítani a környéket a gonosztól, a körülbelül 200 résztvevő ugyanis szorgalmasan dobálta a seibákat, közben kortyolgatva a felszolgált finom lélekmelegítőt. Ezt követően a művelődési házba vonultak, ahol kultúrműsorral, majd hangulatos bállal zárult az ünnepség.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...