Funkával búcsúztatták a telet
Utoljára módositva: 2014-03-03 09:04:42

Ismét népszerű a néhány éve feltámasztott sváb szokás Erdődön. Szombaton kicsik és nagyok jókedvű mulatozás közepette űzték el a telet, ugyanakkor szerelmi jövendöléseket is kértek.

 

Szombaton este ismét összegyűltek az erdődiek elbúcsúztatni a telet és elűzni a rossz szellemeket. A funka (szikra) néven ismert hagyományos sváb farsangzáró ünnepséget a város határában tartották, majd a művelődési házban báloztak a Német Demokrata Fórum szervezésében. Amint Fetz István szervezőtől, erdődi német fórumos tanácsostól megtudtuk, a kommunista rendszer alatt betiltott, ám 7-8 éve újjáélesztett funka ősi sváb szokás. A legelőn ágakból és szalmából raktak egy nagy tüzet, ebben izzítottak fel fakorongokat — az úgynevezett seibákat —, melyeket egy-egy hosszú rúd végére tűztek és elhajítottak. Sötétedés után a máglya közelében egy keresztet is meggyújtottak, mely körül, míg le nem égett, több nyelven imádkoztak és énekeltek. Hilper Pál, a német fórum helyi szervezetének elnöke a szertartással kapcsolatosan egy, a Vahot Imre által szerkesztett Budapesti Képes Kalendáriumban 1855-ben megjelent beszámolóra hívta fel a figyelmünket, melyben Lauka Gusztáv az erdődi funkáról számol be. Eszerint az esemény révén főképp „a boszorkányok és más rossz lelkek elűzése, megsemmisítése czéloztatik (…) nem feledkeznek meg a jó lelkekről, s kedveltjeikről sem, s a tüzes karika szabad vagy tökéletlen repüléséből föltételezik választottjaik igazi szerelmét, hűségét vagy hűtlenségét”. A kiadvány szerint az ünneplők addig táncoltak a tűz körül, amíg az tejesen leégett, majd a sötétben az ifjak „czifrábbnál czifrább” átkokat mondtak a boszorkányok és rossz lelkek után, aztán pedig a lányok következtek, szintén a pokolfajzatok után kiabálva: „Te teletömted úti tarisznyáját, én meg kezébe adok valamit: mérges kígyót, varangyot, lángostort”. Tegnap minden valószínűség szerint sikerült alaposan megtisztítani a környéket a gonosztól, a körülbelül 200 résztvevő ugyanis szorgalmasan dobálta a seibákat, közben kortyolgatva a felszolgált finom lélekmelegítőt. Ezt követően a művelődési házba vonultak, ahol kultúrműsorral, majd hangulatos bállal zárult az ünnepség.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...