Funkával várták a tavaszt Erdődön
Utoljára módositva: 2018-02-12 09:02:05

Tíz méter magasra csapó lángok mellett gurították a sájbót szombaton Erdőd határában a környék szokáskövető svábjai, a hamar ledőlt égő kereszt tanúsága szerint nincs messze a kikelet.

Szombaton tartották a hagyományos izzófakorong-vetési szokásukat az erdődi svábok, százak gyűltek össze az oláhgyűrűsi út mentén az idei funkára. A tavaszváró ünnepség tizennégy éve feltámasztott szokás a kisváros svábjai között, a kommunista idők tiltásait Szakaszon vészelte át ez a régi sváb népszokás. Tízméteres máglya köré gyűlve vetették a sájbót nyolcan-tízen is a környéken élő svábok közül, a parázsban kiizzított hosszú rúd végére szúrt fakorongot egy ferdén állított deszkáról pördítették ki a mező irányába, mindenféle jókívánságokkal felvértezve az eszközt. A bámészkodók és a két korongvetés között pihenő sájbóvetők között fánkot és forralt bort osztogató asszonyok jártak. Minél messzebb szállt vagy gurult az izzó fakorong, annál hatásosabb volt a kívánság. A Szatmári Friss Újság olvasóiért is szállt a sájbó, és mivel elég szép ívet vett, minden bizonnyal sikeres év elé néznek olvasóink 2018-ban.

A funka idején, miután hétkor elhallgat a templom harangja, szalmából font keresztet is lángra lobbant a település legidősebb lánya — aki a mielőbbi férjhezmenetelt reméli ettől —, s minél hamarabb ledől a lángoló kereszt, annál rövidebb lesz a tél. A keresztégetést az erdődi római katolikus templom vegyes kórusának éneke is kísérte a szombati funkán, s még az elsőnek sem értek a végére, már elborult a kereszt, úgyhogy a tavasznak nagyon hamar itt kell lennie.

A városszéli funkázás után az erdődi kultúrházban farsangi bállal adtak még nagyobb nyomatékot annak, hogy lassan itt kell már lennie a tél végének. A bálon az Amulett együttes biztosította a talpalávalót, de fellépett az erdődi néptánccsoport és a szatmárnémeti Gute Laune együttes is, a konyháról bográcsgulyást és töltött káposztát hordtak az asztalra a felszolgálók.

 

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...