Funkával várták a tavaszt Erdődön
Utoljára módositva: 2018-02-12 09:02:05

Tíz méter magasra csapó lángok mellett gurították a sájbót szombaton Erdőd határában a környék szokáskövető svábjai, a hamar ledőlt égő kereszt tanúsága szerint nincs messze a kikelet.

Szombaton tartották a hagyományos izzófakorong-vetési szokásukat az erdődi svábok, százak gyűltek össze az oláhgyűrűsi út mentén az idei funkára. A tavaszváró ünnepség tizennégy éve feltámasztott szokás a kisváros svábjai között, a kommunista idők tiltásait Szakaszon vészelte át ez a régi sváb népszokás. Tízméteres máglya köré gyűlve vetették a sájbót nyolcan-tízen is a környéken élő svábok közül, a parázsban kiizzított hosszú rúd végére szúrt fakorongot egy ferdén állított deszkáról pördítették ki a mező irányába, mindenféle jókívánságokkal felvértezve az eszközt. A bámészkodók és a két korongvetés között pihenő sájbóvetők között fánkot és forralt bort osztogató asszonyok jártak. Minél messzebb szállt vagy gurult az izzó fakorong, annál hatásosabb volt a kívánság. A Szatmári Friss Újság olvasóiért is szállt a sájbó, és mivel elég szép ívet vett, minden bizonnyal sikeres év elé néznek olvasóink 2018-ban.

A funka idején, miután hétkor elhallgat a templom harangja, szalmából font keresztet is lángra lobbant a település legidősebb lánya — aki a mielőbbi férjhezmenetelt reméli ettől —, s minél hamarabb ledől a lángoló kereszt, annál rövidebb lesz a tél. A keresztégetést az erdődi római katolikus templom vegyes kórusának éneke is kísérte a szombati funkán, s még az elsőnek sem értek a végére, már elborult a kereszt, úgyhogy a tavasznak nagyon hamar itt kell lennie.

A városszéli funkázás után az erdődi kultúrházban farsangi bállal adtak még nagyobb nyomatékot annak, hogy lassan itt kell már lennie a tél végének. A bálon az Amulett együttes biztosította a talpalávalót, de fellépett az erdődi néptánccsoport és a szatmárnémeti Gute Laune együttes is, a konyháról bográcsgulyást és töltött káposztát hordtak az asztalra a felszolgálók.

 

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 21:15
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...