Funkával várták a tavaszt Erdődön
Utoljára módositva: 2018-02-12 09:02:05

Tíz méter magasra csapó lángok mellett gurították a sájbót szombaton Erdőd határában a környék szokáskövető svábjai, a hamar ledőlt égő kereszt tanúsága szerint nincs messze a kikelet.

Szombaton tartották a hagyományos izzófakorong-vetési szokásukat az erdődi svábok, százak gyűltek össze az oláhgyűrűsi út mentén az idei funkára. A tavaszváró ünnepség tizennégy éve feltámasztott szokás a kisváros svábjai között, a kommunista idők tiltásait Szakaszon vészelte át ez a régi sváb népszokás. Tízméteres máglya köré gyűlve vetették a sájbót nyolcan-tízen is a környéken élő svábok közül, a parázsban kiizzított hosszú rúd végére szúrt fakorongot egy ferdén állított deszkáról pördítették ki a mező irányába, mindenféle jókívánságokkal felvértezve az eszközt. A bámészkodók és a két korongvetés között pihenő sájbóvetők között fánkot és forralt bort osztogató asszonyok jártak. Minél messzebb szállt vagy gurult az izzó fakorong, annál hatásosabb volt a kívánság. A Szatmári Friss Újság olvasóiért is szállt a sájbó, és mivel elég szép ívet vett, minden bizonnyal sikeres év elé néznek olvasóink 2018-ban.

A funka idején, miután hétkor elhallgat a templom harangja, szalmából font keresztet is lángra lobbant a település legidősebb lánya — aki a mielőbbi férjhezmenetelt reméli ettől —, s minél hamarabb ledől a lángoló kereszt, annál rövidebb lesz a tél. A keresztégetést az erdődi római katolikus templom vegyes kórusának éneke is kísérte a szombati funkán, s még az elsőnek sem értek a végére, már elborult a kereszt, úgyhogy a tavasznak nagyon hamar itt kell lennie.

A városszéli funkázás után az erdődi kultúrházban farsangi bállal adtak még nagyobb nyomatékot annak, hogy lassan itt kell már lennie a tél végének. A bálon az Amulett együttes biztosította a talpalávalót, de fellépett az erdődi néptánccsoport és a szatmárnémeti Gute Laune együttes is, a konyháról bográcsgulyást és töltött káposztát hordtak az asztalra a felszolgálók.

 

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...