Gasztronómia, hagyományápolás, sport és szórakozás a PMN ötödik napján
Utoljára módositva: 2019-08-25 17:31:53

A Partiumi Magyar Napok szombati napjának programjában nagy szerepet kapott a gasztronómia. Szombat délelőtt ugyanis, a Kossuth-kerti fák árnyékában elrajtolt a vadételek főzőversenye, melynek során a csapatok finomabbnál finomabb ételeket készítettek és tálaltak a zsűri asztalára. Nem sokkal odébb, a Partiumi Mesterségek Utcájában már messziről lehetett látni, hol készítik a hamisítatlan bogdándi bélest vagy mezőpetri strudlit, ugyanis minden pult előtt hosszan kígyóztak a nagymamáink ízeire éhes vásárlók.

 

 

Kiváló hangulat jellemezte a Borudvart is, amelyben a Partium legfinomabb nedűivel, jól behűtött borral és pálinkával várták a vendégeket. A Borudvar ugyanakkor számos rendezvénynek szolgált helyszínéül, így egy szakmai beszélgetésre is sor került, hogy ne csak a végső terméket, de azt a hosszú utat is megismerhessék az érdeklődők, melynek köszönhetően a gyümölcsből minőségi ital lesz. De szintén a Borduvar szolgált helyszínéül Erdei Péter könyvbemutatójának.

 

Természetesen a gyermekek szórakozásának is megannyi lehetősége kínálkozott a PMN utolsó előtti napján: a legkisebbeknek a Tipegő sziget, Bartha Kati Molyolydája, az Aranykapu Népi játszókert, a Borókagyökér Egyesület kézműves foglalkozásai, vagy a MIK Gyermekutcája kínált tartalmas és kreatív foglalkozásokat, a nagyobbak megpróbálkozhattak a falmászással, vagy dióval próbálhattak célba találni a Paprika Jancsi Csúzlizdájában. Nem csak a gyerekeket, de a szülőket is megnevettette a Mátyás király szárnyai című bábelőadás, amely egyszerre volt szórakoztató, oktató és tanulságos. Később az apróságok beleshettek a Tintaló Cirkuszba is, és megcsodálhatták a Kossuth-kerti tavon felbukkanó Békakirályt is.

 

 

A Pro Racers Sport Club és az Erdélyi Kárpát Egyesület rendezvénye révén idén is összemérhették ügyességüket a kétkeréken érkező kétszemélyes csapatok. A Kossuth-kerti ügyességi-gyorsasági kerékpáros vetélkedő szervezői nem csak a szórakozást tartották fontosnak, de a biciklizés népszerűsítése is nem titkolt célja volt a hagyományosnak számító rendezvénynek.

 

A szórakozási lehetőségek sora itt messze nem ért véget. A szellemi sportokat kedvelők a sakktáblák előtt mérhették össze tudásukat. Míg pénteken a 14 éven aluliak méretkeztek meg, szombaton a Senior kategóriában indulók partijai zajlottak.

 

Népi mesterségek, néptánc és népzene

 

A Mesterségek Utcája idén is különleges színfoltként volt jelen a Partiumi Magyar Napokon. A népművészeti kiállítás és vásár mellett különleges bemutatókkal is készültek a szervezők. Volt itt ugyanis fazekas, kovács, díszüvegező, mézeskalácsos és gyöngyfűzők is, akik első kézből mutatták meg, miért is olyan különlegesek az általuk képviselt ősi mesterségek. A hagyományápolásnál maradva, gazdag néptánc és népzenei műsorral is készültek a szervezők. Felléptek többek között a szatmárnémeti Röpike néptánccsoport, a bogdándi Rozsmalint néptánccsoport, a mikolai Gyöngyösbokréta néptánccsoport, a pusztadaróci Pünkösdi Rózsák néptánccsoport, az érmihályfalvi Nyíló Akác néptánccsoport, a nagyváradi Motolla Énekegyüttes, az avasújvárosi Bokréta néptánccsoport, a Szatmár megyei Szamoshát néptánccsoport, a nagykárolyi Rekettye néptánccsoport. A folytatásban Pál István Szalonna és a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai szolgáltatták a muzsikát, majd a Sugalló moldvai zenekar dallamaira perdülhetett táncra a közönség.

 

A Kossuth-kertben a Harag György Társulat színházi sátránál a társulat munkatársainak a kézműves termékeit, illetve könyveket, bögréket is megvásárolhatták a látogatók. Az akciónak karítatív célja volt, ugyanis a befolyt összeget a Harag György társulat teljes egészében egy leukémiában szenvedő gyermek gyógykezelésére ajánlja fel.

 

Azok sem maradtak hoppon, akiket a könnyűzenei színpadok műsorkínálata csábított a Kossuth-kertbe, hiszen a délután folyamán a Kiscsillag, az Anima Sound System, a The Minds, Ív és zenekara, valamint a Fák alatt zenekar is színpadra lépett, a pörgős befejezésről pedig DJ Smoothnoise gondoskodott.

 

A PMN utolsó napján, vasárnap, a Kossuth -kerti állandó programok mellett olyan sokak által várt fellépőkkel csábítják a közönséget a szervezők, mint az Ismerős Arcok, a Compact Disco, és természetesen a PMN zárókoncertjét adó Ákos.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...