Gazdag programok az Ady-megemlékezésen
Utoljára módositva: 2017-11-07 10:47:16

November 16–18. között, Ady Endre születésének a 140. évfordulója alkalmából szervezik meg a XXVIII. Érmindszenti zarándoklatot. Szatmárnémetiben emléktáblát avatnak a költő román fordítójának, Nagykárolyban pedig Ady Endrét és Marchis Otiliát ábrázoló szobrot állítanak.

Az idei novemberi hagyományos Ady-megemlékezés egyik újdonsága, hogy háromnapos és eseményszámba menő, szerteágazóan gazdag programokkal telített. Az Érmindszenti zarándoklat néven ismertté vált, idén huszonnyolcadik alkalommal megtartandó emlékezést szerencsésen össze lehetett ugyanis kapcsolni a 140. születési évforduló ürügyén a nagykárolyiak példamutató eseményével: az Ady Endrét és Marchis Otiliát (Itókát) ábrázoló szobor avatásával.

„Megyénk két messzire sugárzó művelődési rendezvénye, az évenkénti április végi Rákóczi-megemlékezés és a novemberi Ady-ünnepség mintegy válaszként születtek az 1990-es véres márciusi marosvásárhelyi eseményekre — hangsúlyozta Muzsnay Árpád, a rendezvények főszervezője. — Bizonyítani akartuk azt, emlékeztetni szerettünk volna arra, hogy itt, a Kárpát-medencében történelmünknek számtalan büszkén idézhető nagyon tanulságos eseménye, példamutató személyisége van, amelyek és akik vitathatatlanul sugallják és bizonyítják, hogy térségünk, így Erdély különböző nemzetiségeinek sikerrel csakis együtt és közös célokért lehet küzdeniük.

Az elmúlt hetekben, hónapokban ismét lángra kapott és feszül országunkban a magyarellenesség, mintha egyeseknek az lenne a legfőbb céljuk és feladatuk, hogy az Erdélyben élő románok és magyarok közti jó viszonyt megfertőzzék — emlékeztet Muzsnay, utalva arra, hogy az idei Ady-rendezvénynek, akárcsak az elsőnek, az 1990-esnek, nyugodtan lehetne az alcíme az örök érvényű Ady-figyelmeztetés: „Dunának, Oltnak egy a hangja…”. — Figyelmeztetni akarunk ugyanis újra, ismételten, mert művelődési rendezvényünk segítségével is figyelmeztetnünk kell, hogy itt nem lehet a másik nélkül élni, és csakis együttes, közös erőfeszítésekkel érhetünk el eredményeket.”

„Nem véletlen, hogy a 140 éves Ady-évforduló programja a magyarul tulajdonképpen nem tudó, de Szatmárnémeti egyik legjobb román Ady-fordítója, Gabriel Georgescu volt tanár, költő, műfordító emlékére avatandó tábla leleplezésével indul a sokak által Vajay vagy I. C. Ducaként ismert, mai Gabriel Georgescu utca 33. szám alatt található lakóháznál. A magyar kultúra szempontjából is fontos, hogy a velünk együtt élő románok is megismerjék azt, amit mi értéknek tartunk. Az ilyen közvetítőkre, amilyen Gabriel Georgescu volt, napjainkban is nagy szükség van.

Ha egyfajta „keretben” szemléljük a november 16. és 18. között zajló rendezvény eseményeit, látható, hogy annak zárómomentuma visszatér a kezdeti gondolatra, hiszen Marchis Otilia, akinek édesapja megyénkbeli román görögkatolikus esperes volt, felbecsülhetetlenül sokat tett azért, hogy a Kárpát-medencén túl is megismerjék Adyt — egész Európában. Anatole France volt titkárnőjeként és Bölöni György feleségeként elévülhetetlenek az ez irányú érdemei.

A három nap eseményszámba menő programjai között minden bizonnyal nagy sikert arat majd Havas Judit előadóművész Intés az őrzőkhöz című előadása. Ennek bemutatására november 16-án, csütörtökön este 7 órakor kerül sor a szatmárnémeti Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében. Az előadáson közreműködik Cserey Csaba ütőhangszerművész.

November 17-én, pénteken 10 és 14 óra között a Szatmár Megyei Múzeum előadótermében a 140. születési évforduló lehetőséget teremt — remélhetőleg megyénk számtalan településének asszisztálása mellett — a Mindszent nevet elő- vagy utótagként viselő Kárpát-medencei települések küldötteinek találkozójára. A találkozó díszvendége lesz Szili Katalin jogász, a magyar Országgyűlés volt elnöke és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. Ez alkalommal írja alá együttműködési szerződését az egykori Érmindszent községközpontja, Érkávás és a magyarországi Mindszent város.

Délután 4 órától ugyancsak a megyei múzeumban „Az örök Ady” címmel irodalmi tanácskozás veszi kezdetét, amit kerekasztal-beszélgetés, valamint a délvidéki Összetartozunk Együttes bemutatkozása zár. Az együttes tagjai másnap Havas Judit előadóművésszel együtt fellépnek még nemcsak Érmindszenten, de Nagykárolyban is.

A tulajdonképpeni Érmindszenti zarándoklat szombaton 10 órakor a költő szülőfalujának református templomában, ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét. Igét Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint Gyerő Dávid, a Magyar Unitárius Egyház főjegyzője hirdet. Az adyfalvai program 11 órától az Ady-szülőház udvarán ünnepi megemlékezéssel folytatódik, majd koszorúzással zárul. Az ott zajló esemény ünnepi szónokai — mindketten költők — Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, valamint Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés elnöke lesz.

A szombati nap felemelő eseményének ígérkezik a 15 órakor kezdődő nagykárolyi szoboravató ünnepség. Bíró Lajos mátészalkai képzőművész alkotását a Károlyiak kastélyának főbejáratával és a vasas üzlettel szemben leleplezik majd le, ahol Szili Katalin és Kelemen Hunor, valamint Csűry István református és Virgil Bercea görögkatolikus püspök mond majd ünnepi beszédet.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 18:50
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...