Gépesítenek a lázári önkénteseknél
Utoljára módositva: 2014-06-24 11:41:53

A lázári katasztrófa-elhárítás a beavatkozásokhoz szükséges autóhoz, víz- és tűzálló védőruhákhoz, az önkéntes tűzoltóegység vadonatúj tűzoltókocsihoz jut hozzá egy uniós projektnek köszönhetően, s egy nagy erejű szivattyúval is gyarapodik az itteni készlet.

 

A kataszrtófa-elhárítás terepjárója után szeptemberre az önkéntes tűzoltók új, modern tűzoltókocsija is megérkezhet Lázáriba, jelentették be egy tegnap megtartott értekezleten. Az öt kedvezményezett község képviselői számára a lázári kultúrotthonban tartott szakmai konferencián bemutatták annak a Szatmári Különleges Mentőszolgálat elnevezésű, határon átnyúló uniós projektnek a részleteit, amelynek köszönhetően javul a csengeri, lázári, mikolai, pusztadaróci és batizi lakosok életminősége. A csengeri önkormányzat által kezdeményezett projekt költségvetése 840 ezer euró, ebből a romániai oldalon 340 ezer eurót költenek felszerelésekre.

 

Autók és belvíz-szivattyú

 

Tar Attila, a román oldal projekt-koordinátora elmondta, a község útjait már járja az a négykerék-meghajtású, piros-fehérre festett Dacia Duster, amit kifejezetten a katasztrófavédelmi feladatok ellátására szereztek be, ezenkívül tizennyolc darab tetőtől talpig védő, víz- és tűzálló egyenruhával és egy nagy kapacitású vízszivattyúval is gyarapodtak, szeptemberre pedig garázsban lehet a térség ingó és ingatlan vagyonát óvó 220 ezer eurós tűzoltóautó is. Ez egy nagy erejű, a vízsugarat nagyobb távolságra is eljuttató fecskendő mellett minden olyan eszközzel rendelkezik majd, ami a szakszerű tűzoltáshoz kell, az autóbalesetek összetört kocsijaiból feszítővágó-berendezés segíti majd az áldozatok kimentését.

A Dacia Dusteren van minden, ami egy sikeres katasztrófa-elhárítási művelet elvégzéséhez kell, részletezte Tar: csörlő, vontatóhorog, professzionális elsősegélycsomag, defibrillátor, hordágy, adóvevő, nagy erejű keresőlámpa, sziréna. A belvizek megszüntetésére vagy medrükből kilépett folyók vizének visszapumpálására alkalmas szivattyú percenként két köbméter vízzel tud „elbánni”. A tűzoltóautó megosztott vagyona lesz Lázárinak, derült ki a tegnapi konferencián, a schengeni csatlakozás és az országhatárok megnyitása után a Zajta térségében lévő Kishodos, Nagyhodos tűzeseteihez is ezt riaszthatják majd.

 

Szintén a 112-es számon riaszthatók

 

A projekt hátralévő szakaszában tanfolyamokat is tartanak majd a katasztrófavédelem önkéntesei számára, lesz nehéz terepen történő mentéssel, vízi mentéssel, elsősegélynyújtással, tűzoltással kapcsolatos képzés.

Ha baj van, az önkéntes csapatokat ugyanúgy a 112-es sürgősségi számon lehet értesíteni, mint a hivatásosakat, a diszpécser minden segítőegységet egy időben tájékoztat, és amelyik közelebb van a bejelentett esethez, azt küldi majd elsőként a helyszínre.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...