Gépesítenek a lázári önkénteseknél
Utoljára módositva: 2014-06-24 11:41:53

A lázári katasztrófa-elhárítás a beavatkozásokhoz szükséges autóhoz, víz- és tűzálló védőruhákhoz, az önkéntes tűzoltóegység vadonatúj tűzoltókocsihoz jut hozzá egy uniós projektnek köszönhetően, s egy nagy erejű szivattyúval is gyarapodik az itteni készlet.

 

A kataszrtófa-elhárítás terepjárója után szeptemberre az önkéntes tűzoltók új, modern tűzoltókocsija is megérkezhet Lázáriba, jelentették be egy tegnap megtartott értekezleten. Az öt kedvezményezett község képviselői számára a lázári kultúrotthonban tartott szakmai konferencián bemutatták annak a Szatmári Különleges Mentőszolgálat elnevezésű, határon átnyúló uniós projektnek a részleteit, amelynek köszönhetően javul a csengeri, lázári, mikolai, pusztadaróci és batizi lakosok életminősége. A csengeri önkormányzat által kezdeményezett projekt költségvetése 840 ezer euró, ebből a romániai oldalon 340 ezer eurót költenek felszerelésekre.

 

Autók és belvíz-szivattyú

 

Tar Attila, a román oldal projekt-koordinátora elmondta, a község útjait már járja az a négykerék-meghajtású, piros-fehérre festett Dacia Duster, amit kifejezetten a katasztrófavédelmi feladatok ellátására szereztek be, ezenkívül tizennyolc darab tetőtől talpig védő, víz- és tűzálló egyenruhával és egy nagy kapacitású vízszivattyúval is gyarapodtak, szeptemberre pedig garázsban lehet a térség ingó és ingatlan vagyonát óvó 220 ezer eurós tűzoltóautó is. Ez egy nagy erejű, a vízsugarat nagyobb távolságra is eljuttató fecskendő mellett minden olyan eszközzel rendelkezik majd, ami a szakszerű tűzoltáshoz kell, az autóbalesetek összetört kocsijaiból feszítővágó-berendezés segíti majd az áldozatok kimentését.

A Dacia Dusteren van minden, ami egy sikeres katasztrófa-elhárítási művelet elvégzéséhez kell, részletezte Tar: csörlő, vontatóhorog, professzionális elsősegélycsomag, defibrillátor, hordágy, adóvevő, nagy erejű keresőlámpa, sziréna. A belvizek megszüntetésére vagy medrükből kilépett folyók vizének visszapumpálására alkalmas szivattyú percenként két köbméter vízzel tud „elbánni”. A tűzoltóautó megosztott vagyona lesz Lázárinak, derült ki a tegnapi konferencián, a schengeni csatlakozás és az országhatárok megnyitása után a Zajta térségében lévő Kishodos, Nagyhodos tűzeseteihez is ezt riaszthatják majd.

 

Szintén a 112-es számon riaszthatók

 

A projekt hátralévő szakaszában tanfolyamokat is tartanak majd a katasztrófavédelem önkéntesei számára, lesz nehéz terepen történő mentéssel, vízi mentéssel, elsősegélynyújtással, tűzoltással kapcsolatos képzés.

Ha baj van, az önkéntes csapatokat ugyanúgy a 112-es sürgősségi számon lehet értesíteni, mint a hivatásosakat, a diszpécser minden segítőegységet egy időben tájékoztat, és amelyik közelebb van a bejelentett esethez, azt küldi majd elsőként a helyszínre.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...