Gombaszedéskor fő az óvatosság
Utoljára módositva: 2013-06-19 10:29:57

Csak olyan vadon termett gombát fogyasszunk, amit biztosan felismerünk — ajánlja Iuliana Lostun, Szatmár megye egyetlen okleveles gombaszakértője, aki állítja: a mérges gombák is hasznosak.

 

A finom keserűgomba is kapható a Szamos piacon, garantált forrásból

Iuliana Lostun gombaszakértő szerint nem félni kell a vadon termő gombáktól, hanem meg kell ismerni őket. Az óvatosság azonban nagyon fontos, mint mondja, csakis azt szabad leszedni, amit az ember minden kétséget kizáróan felismer. A szatmárnémeti Szamos piacon standot bérlő szakértő lapunk érdeklődésére elmondta: gyerekkorától izgatja a gombák világa, lényegében negyven éve járja a megyét. Tudása a sokéves tapasztalatra alapul, illetve a szakirodalom állandó tanulmányozására. Szatmárnémeti piacain 1973 óta árul, 2000-ben pedig sikeresen tett szakvizsgát a kolozsvári biológiai kutatóintézetben, így 13 éve oklevéllel is rendelkezik. Mint elmondta: az elővigyázatosság elengedhetetlenül fontos, ha az ember gombákkal foglalkozik, de kellő kitartással meg lehet ismerni őket. Kérdésünkre kifejtette: butaság az a közszájon forgó magyarázat a mérgezésekre, hogy „kereszteződnének” vagy elfajzanának a gombák, így az ehetőből mérges lesz. Egész egyszerűen arról van szó, hogy felületes ismeretekkel rendelkezők a fogyaszthatókhoz hasonló mérgező fajokat szednek le. A szakértő hangsúlyozta ugyanakkor: a mérges gomba sem az ellenségünk, nem szabad irtani, felrugdosni ezeket sem, hisz fontos szerepet töltenek be a természetben. Ők szívják ki a talajból a mérgező anyagokat, ezáltal biztosítva az optimális feltételeket az ehető fajok számára. „Sokan kérnek arra, hogy vizsgáljam át az általuk gyűjtött gombát, azonban kénytelen vagyok ezt visszautasítani. Egyrészt erre nincs engedélyem a piacfelügyelőségtől, másrészt pedig nem vállalhatom a felelősséget azért, ha a gombákat nem kellőképpen ismerők következő alkalommal mégis csak mérgező fajokat gyűjtenek be” — magyarázta Iuliana Lostun, aki szerint az esős időjárás miatt hamarosan tömegesen jelenik majd meg a nálunk élő legveszélyesebb faj, a gyilkos galóca. Figyelmeztetett: a zöldes kalapú, tetszetős gomba összetéveszthető fiatalon a finom varas galambgombával, de a szatmáriak által előszeretettel gyűjtött mezei szegfűgombának is megvan a mérgező hasonmása, a mezei tölcsérgomba. A veszélyes fajok között megemlítette továbbá az ehető piruló galócával összetéveszthető párducgalócát, mely szintén súlyos mérgezéseket okozhat. Mint elmondta: nagyon kell vigyázni az úgynevezett tojásgombákkal, azaz a fiatal, még ki nem bomlott kalapú példányokkal is, mivel például a kiváló ízű császárgomba pici korában szintén igen hasonlít a gyilkos galócához. A szakértő szerint sajnálatos, hogy a mérgezéses esetek kezelésénél — a kórházban nem lévén hozzáértő — nem veszik figyelembe, hogy pontosan milyen fajhoz tartozó gombát evett a beteg, holott a kezelés sokkal hatékonyabb lehetne, ha az orvosok tudnák, milyen méreganyaggal van dolguk. Hozzátette: szívesen segítene ilyen esetekben, ugyanis meg tudná határozni a fajt, ha elmondanák neki, hogyan nézett ki az elfogyasztott gomba, azonban mindeddig nem fordult hozzá senki.

 

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...