Gombaszedéskor fő az óvatosság
Utoljára módositva: 2013-06-19 10:29:57

Csak olyan vadon termett gombát fogyasszunk, amit biztosan felismerünk — ajánlja Iuliana Lostun, Szatmár megye egyetlen okleveles gombaszakértője, aki állítja: a mérges gombák is hasznosak.

 

A finom keserűgomba is kapható a Szamos piacon, garantált forrásból

Iuliana Lostun gombaszakértő szerint nem félni kell a vadon termő gombáktól, hanem meg kell ismerni őket. Az óvatosság azonban nagyon fontos, mint mondja, csakis azt szabad leszedni, amit az ember minden kétséget kizáróan felismer. A szatmárnémeti Szamos piacon standot bérlő szakértő lapunk érdeklődésére elmondta: gyerekkorától izgatja a gombák világa, lényegében negyven éve járja a megyét. Tudása a sokéves tapasztalatra alapul, illetve a szakirodalom állandó tanulmányozására. Szatmárnémeti piacain 1973 óta árul, 2000-ben pedig sikeresen tett szakvizsgát a kolozsvári biológiai kutatóintézetben, így 13 éve oklevéllel is rendelkezik. Mint elmondta: az elővigyázatosság elengedhetetlenül fontos, ha az ember gombákkal foglalkozik, de kellő kitartással meg lehet ismerni őket. Kérdésünkre kifejtette: butaság az a közszájon forgó magyarázat a mérgezésekre, hogy „kereszteződnének” vagy elfajzanának a gombák, így az ehetőből mérges lesz. Egész egyszerűen arról van szó, hogy felületes ismeretekkel rendelkezők a fogyaszthatókhoz hasonló mérgező fajokat szednek le. A szakértő hangsúlyozta ugyanakkor: a mérges gomba sem az ellenségünk, nem szabad irtani, felrugdosni ezeket sem, hisz fontos szerepet töltenek be a természetben. Ők szívják ki a talajból a mérgező anyagokat, ezáltal biztosítva az optimális feltételeket az ehető fajok számára. „Sokan kérnek arra, hogy vizsgáljam át az általuk gyűjtött gombát, azonban kénytelen vagyok ezt visszautasítani. Egyrészt erre nincs engedélyem a piacfelügyelőségtől, másrészt pedig nem vállalhatom a felelősséget azért, ha a gombákat nem kellőképpen ismerők következő alkalommal mégis csak mérgező fajokat gyűjtenek be” — magyarázta Iuliana Lostun, aki szerint az esős időjárás miatt hamarosan tömegesen jelenik majd meg a nálunk élő legveszélyesebb faj, a gyilkos galóca. Figyelmeztetett: a zöldes kalapú, tetszetős gomba összetéveszthető fiatalon a finom varas galambgombával, de a szatmáriak által előszeretettel gyűjtött mezei szegfűgombának is megvan a mérgező hasonmása, a mezei tölcsérgomba. A veszélyes fajok között megemlítette továbbá az ehető piruló galócával összetéveszthető párducgalócát, mely szintén súlyos mérgezéseket okozhat. Mint elmondta: nagyon kell vigyázni az úgynevezett tojásgombákkal, azaz a fiatal, még ki nem bomlott kalapú példányokkal is, mivel például a kiváló ízű császárgomba pici korában szintén igen hasonlít a gyilkos galócához. A szakértő szerint sajnálatos, hogy a mérgezéses esetek kezelésénél — a kórházban nem lévén hozzáértő — nem veszik figyelembe, hogy pontosan milyen fajhoz tartozó gombát evett a beteg, holott a kezelés sokkal hatékonyabb lehetne, ha az orvosok tudnák, milyen méreganyaggal van dolguk. Hozzátette: szívesen segítene ilyen esetekben, ugyanis meg tudná határozni a fajt, ha elmondanák neki, hogyan nézett ki az elfogyasztott gomba, azonban mindeddig nem fordult hozzá senki.

 

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...