Gondok a Junior Centenarral
Utoljára módositva: 2019-02-23 13:46:26

Nincs átjárás állami hivatalok és az állami pénzintézet között; aki rövid úton szeretné megoldani a gyerekszámlás megtakarítást, csak kerülőúton utalhat gyereke államkincstári Junior számlájára.

Márciustól 150 lej (illetve kétéves korig 300 lej) lesz a gyereknevelési támogatás, január elsejétől pedig él az állam gyermekmegtakarítási programja is, a gyerek nevére automatikusan megnyitott államkincstári számlát használó Junior Centenar. Ám akik élnének ez utóbbi adta lehetőségekkel, az évi 3 százalékos kamattal és az évi 600 lejes bónusszal, nem tudják egyenesen az államkincstári számlára kérni a gyerekpénzt. Észszerű lenne pedig, hogy az állam által adott pénzt az állam által üzemeltetett pénzintézet számlájára lehessen a legkönnyebben kérni, egy harmadik fél, valamelyik kereskedelmi bank beékelődése nélkül, ez mégsem működik. Az okok száma kettő. A gyerekpénzt is folyósító és az állam által fenntartott országos kifizetési és szociális felügyeleti ügynökségnek (ANPIS) nincs egyezsége az állam által működtetett kincstárral, így semmilyen kincstári számlára nem tud utalni. A folyósítást jelenleg szabályozó törvény értelmében a gyerekpénzt a szülő kapja, ezért a gyerek nevére nyitott semmilyen számlára nem tudnák utalni a gyerekpénzt.

Egyedüli lehetőségként azok számára, akik megtakarításként kezelnék a gyerekpénzt, és egyben a Junior Centenar programban beígért előnyökkel is élnének, az marad, hogy az eddig megszokott bankszámlára kapott gyerekpénzt maguk utalják át erről a számláról a kincstári Junior számlára, amire a kereskedelmi bankok már adnak lehetőséget, függetlenül attól, hogy a kedvezményezett kiskorú. Ezzel a megoldás körülményessége mellett az az egy gond van, hogy az utalást megtenni pénzbe kerül, még akkor is, ha nem banki ügyfélablaknál kéri ezt a számlatulajdonos, hanem maga oldja meg bankja online felületéről. Így utalni egy ezer lejen aluli összeget ma átlagban 3,5 lejbe kerül, s ezt minden egyes alklommal ki kell fizetni, akkor is, ha automatikusra állítja a tranzakciót a számlatulajdonos. A Junior számlára utalt havi 150 lej után 4,5 lej kamat jár havonta, ha rendszeres a befizetés egész éven át, de amiből már csak 1 lej marad a gyerek számláján, ha levonjuk belőle az utalási költséget.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...