Gondok vannak a szociális rendszer finanszírozása terén
Utoljára módositva: 2018-10-11 10:09:59

A Társadalmi Párbeszéd Bizottságnak a Szatmár Megyei Prefektúrán tegnap megtartott ülése keretében a személyi gondozókat, hivatásos nevelőszülőket és szociális munkásokat tömörítő érdekképviselet, illetve a Cartel Alfa Szakszervezet vezetője, Vasile Dârle felháborodásának adott hangot, amiért a Szatmár Megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) munkatársai megyénkben késve kapták meg az augusztusi hónapra esedékes bérüket, azaz szeptember 12–15. helyett csak 25-én folyósították a fizetéseket számukra.

A szakszervezeti vezető szerette volna megtudni, hogy mire számíthatnak az érintettek az év hátralevő részében. A szakszervezeti képviselők nem nézték jó szemmel, hogy a probléma által leginkább érintett fél, a Szatmár Megyei Tanács képviselői nem vettek részt a gyűlésen, így elég kemény kritikát fogalmaztak meg a megyei önkormányzattal szemben, azt jelezték, hogy a megyei tanácsot nem érdekli a DGASPC alkalmazottainak sorsa olyan mértékben, ahogy az elvárható lenne. Dârle kihangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a szociális ellátás terén 2014 óta nem számolták újra a standard költségeket, s egyelőre nem is tűnik úgy, hogy bárkit is komolyabban foglalkoztatna a dolog. A szakszervezet egy nyílt levelet fogalmazott meg a DGASPC munkatársai ügyében, amelyet iktatott a prefektúrán, és elküldi Eugen Teodorovici pénzügyminiszternek is. Ebben a levélben megfogalmazzak, mennyire visszás az, hogy az elmúlt években nem korrigálták a standard költségeket. A miniszternek írt levélben arról is írnak, hogy a DGASPC munkatársai késve kapták meg a bérüket, ezért arra szólítják fel a minisztériumot, hogy azonnali hatállyal korrigálja a standard költségek terén tapasztalt elmaradást, ugyanakkor tegyen meg mindent annak érdekében, hogy biztosítsa a szociális rendszerben dolgozók bérét a törvény által előírtaknak megfelelően. Megyei viszonylatban egyébként további 14,7 millió lejre lenne szükség év végéig, mutat rá a szakszervezet. A nyílt levélben ugyanakkor azt is megemlíti, hogy a nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek után 600 lejes támogatást utal ki az állam, ami szinte a napi étkeztetés fedezésére sem elég, és sok gondozó már a saját bevételéből egészíti ki a gyerekek neveléséhez, ellátásához szükséges pénzösszeget. A szakszervezeti vezető ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a személyi gondozók (asistenţi personali) bérének biztosítása körül is gond van a megyében. Sajnálattal kell tapasztalják, hogy Hadad községben a korábbi évek hagyományaihoz híven idén is elmaradások vannak, még az augusztusi juttatásokat sem fizették ki.

Altfatter Tamás alprefektus elmondta, hogy a DGASPC alkalmazottai körül kialakult gond országos szintű, és a Szatmár Megyei Tanács minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy zökkenőmentesen biztosítsa a béreket. A személyi gondozók elmaradt bére kapcsán annyit jegyzett meg Altfatter, hogy nemcsak Hadadon, hanem más községben is gondok merültek fel, ám azokról egyelőre nem szeretnének beszélni.

A megyei tanácsot ért vádakkal kapcsolatban Nagy Szabolcs megyemenedzser megkeresésünkre elmondta, hogy a törvény szerint az államnak kellene fedeznie a gyermekvédelmi költségek 90%-át, a megyei tanácsnak pedig csak a különbözetet kellene biztosítania, ehhez képest a kormány sem tavaly, sem idén nem tartotta be az előírásokat. Az állam eddig egész évre 32 millió lejt adott, és a megyei tanács már 20 millió lejt utalt át a DGASPC-nek, de még hiányzik 6,5–7 millió lej, hogy problémamentesen le tudják zárni az évet. A hiányzó pénzösszeget azonban már nincs honnan megspórolja a megyei hatóság, ezt a kormány kell biztosítsa.

„Nem is értjük, miért a megyei tanáccsal bajlódik a szakszervezeti képviselő, amikor a pénzügyminiszternek írt levelükben pontosan rávilágítanak a problémákra, és kérik azok megoldását. A kormány megemelte a béreket, de a standard költségeket nem. A rendszer alulfinanszírozásáról nem a megyei önkormányzat tehet, mi erőnk fölött igyekszünk megoldani a problémát” — magyarázta Nagy Szabolcs.

A Cartel Alfa Szakszervezet Máramaros és Szatmár megyei tagjai tegnap délelőtt egyébként sztrájkőrséget álltak Nagybányán, a prefektusi hivatal előtt, ily módon tiltakozva a szociális rendszer alulfinanszírozottsága miatt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 13:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 21:00
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...