Gondok vannak a szociális rendszer finanszírozása terén
Utoljára módositva: 2018-10-11 10:09:59

A Társadalmi Párbeszéd Bizottságnak a Szatmár Megyei Prefektúrán tegnap megtartott ülése keretében a személyi gondozókat, hivatásos nevelőszülőket és szociális munkásokat tömörítő érdekképviselet, illetve a Cartel Alfa Szakszervezet vezetője, Vasile Dârle felháborodásának adott hangot, amiért a Szatmár Megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) munkatársai megyénkben késve kapták meg az augusztusi hónapra esedékes bérüket, azaz szeptember 12–15. helyett csak 25-én folyósították a fizetéseket számukra.

A szakszervezeti vezető szerette volna megtudni, hogy mire számíthatnak az érintettek az év hátralevő részében. A szakszervezeti képviselők nem nézték jó szemmel, hogy a probléma által leginkább érintett fél, a Szatmár Megyei Tanács képviselői nem vettek részt a gyűlésen, így elég kemény kritikát fogalmaztak meg a megyei önkormányzattal szemben, azt jelezték, hogy a megyei tanácsot nem érdekli a DGASPC alkalmazottainak sorsa olyan mértékben, ahogy az elvárható lenne. Dârle kihangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a szociális ellátás terén 2014 óta nem számolták újra a standard költségeket, s egyelőre nem is tűnik úgy, hogy bárkit is komolyabban foglalkoztatna a dolog. A szakszervezet egy nyílt levelet fogalmazott meg a DGASPC munkatársai ügyében, amelyet iktatott a prefektúrán, és elküldi Eugen Teodorovici pénzügyminiszternek is. Ebben a levélben megfogalmazzak, mennyire visszás az, hogy az elmúlt években nem korrigálták a standard költségeket. A miniszternek írt levélben arról is írnak, hogy a DGASPC munkatársai késve kapták meg a bérüket, ezért arra szólítják fel a minisztériumot, hogy azonnali hatállyal korrigálja a standard költségek terén tapasztalt elmaradást, ugyanakkor tegyen meg mindent annak érdekében, hogy biztosítsa a szociális rendszerben dolgozók bérét a törvény által előírtaknak megfelelően. Megyei viszonylatban egyébként további 14,7 millió lejre lenne szükség év végéig, mutat rá a szakszervezet. A nyílt levélben ugyanakkor azt is megemlíti, hogy a nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek után 600 lejes támogatást utal ki az állam, ami szinte a napi étkeztetés fedezésére sem elég, és sok gondozó már a saját bevételéből egészíti ki a gyerekek neveléséhez, ellátásához szükséges pénzösszeget. A szakszervezeti vezető ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a személyi gondozók (asistenţi personali) bérének biztosítása körül is gond van a megyében. Sajnálattal kell tapasztalják, hogy Hadad községben a korábbi évek hagyományaihoz híven idén is elmaradások vannak, még az augusztusi juttatásokat sem fizették ki.

Altfatter Tamás alprefektus elmondta, hogy a DGASPC alkalmazottai körül kialakult gond országos szintű, és a Szatmár Megyei Tanács minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy zökkenőmentesen biztosítsa a béreket. A személyi gondozók elmaradt bére kapcsán annyit jegyzett meg Altfatter, hogy nemcsak Hadadon, hanem más községben is gondok merültek fel, ám azokról egyelőre nem szeretnének beszélni.

A megyei tanácsot ért vádakkal kapcsolatban Nagy Szabolcs megyemenedzser megkeresésünkre elmondta, hogy a törvény szerint az államnak kellene fedeznie a gyermekvédelmi költségek 90%-át, a megyei tanácsnak pedig csak a különbözetet kellene biztosítania, ehhez képest a kormány sem tavaly, sem idén nem tartotta be az előírásokat. Az állam eddig egész évre 32 millió lejt adott, és a megyei tanács már 20 millió lejt utalt át a DGASPC-nek, de még hiányzik 6,5–7 millió lej, hogy problémamentesen le tudják zárni az évet. A hiányzó pénzösszeget azonban már nincs honnan megspórolja a megyei hatóság, ezt a kormány kell biztosítsa.

„Nem is értjük, miért a megyei tanáccsal bajlódik a szakszervezeti képviselő, amikor a pénzügyminiszternek írt levelükben pontosan rávilágítanak a problémákra, és kérik azok megoldását. A kormány megemelte a béreket, de a standard költségeket nem. A rendszer alulfinanszírozásáról nem a megyei önkormányzat tehet, mi erőnk fölött igyekszünk megoldani a problémát” — magyarázta Nagy Szabolcs.

A Cartel Alfa Szakszervezet Máramaros és Szatmár megyei tagjai tegnap délelőtt egyébként sztrájkőrséget álltak Nagybányán, a prefektusi hivatal előtt, ily módon tiltakozva a szociális rendszer alulfinanszírozottsága miatt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 14:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 18:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...