Gondot okoz a pedagógushiány
Utoljára módositva: 2017-09-13 18:25:44

Bár még nincs mindenhol pedagógus, a tanfelügyelőség ígérete szerint jövő hónap elejére minden tantárgyat lesz aki tanítson. Az iskolák működési engedélyeit figyelembe véve jól áll a megye.

Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő

Mint Romániában mindenütt, Szatmár megyében is érezhető a pedagógushiány. Jelenleg összesen 4312 aktív pedagógus dolgozik szerte a megyében, közülük 240-en a nyugdíjkorhatárt túllépve is vállaltak katedrát, illetve 30 szakképzetlen pedagógus is kapott állás. Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő elmondása szerint összesen 40 teljes katedrát nem sikerült egyelőre betölteni, viszont jövő csütörtökig újabb vizsgát szervez a tanfelügyelőség, amelyen úgy az állás nélkül maradt szakképzett tanárok, mint a szakképesítés nélküli személyek is indulhatnak, a kinevezés egy évre szól. Kallós Zoltán elmondta, a pedagógushiány nem csak vidéken észlelhető, vannak városi iskolák is, ahol olykor gondot okoz, hogy minden katedra betöltésére megfelelő személyt találjanak. Ennek oka, hogy vannak olyan képesítések, amelyekből hiány van. Például kevés a francia nyelvtanár, ahogyan némettanárokból sincs nincs elegendő megyénkben, holott rengeteg olyan német érdekeltségű cég működik a vidéken, ahol hasznát vennék a német nyelvet jól beszélő munkaerőnek. Kallós szerint ez azzal magyarázható, hogy az ügyes, jó nyelvérzékkel rendelkező fiatalok számára egyre kevésbé vonzó a pedagógusi szakma, hiszen sem anyagilag, sem megbecsülés szempontjából nem jár élen.

A pedagógushiány mellett állandó téma a megye iskolaépületeinek működési engedélyeztetése is. A főtanfelügyelő helyettes szerint a tanfelügyelőség munkatársai a tanévkezdés előtt minden iskolát felmértek, így ahol problémát észleltek, felszólították az intézményvezetőket, hogy pótolják a hiányosságokat. Ahol tűzvédelmi vagy közegészségügyi szempontból nem voltak megfelelőek a körülmények, többé-kevésbé sikerült helyrehozni, és azzal a feltétellel indult el az oktatás, hogy év végéig megszerzik a szükséges engedélyeket. Kallós elmondása szerint az épületek zömében rendben vannak, függetlenül attól, hogy ebben a pillanatban rendelkeznek-e működési engedéllyel.

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 25.
Sokszor elkedvetleníti az örökös pénzzavar, de most alkalma nyílik rá, hogy komolyabb tartalékra tegyen szert, persze csak ha képes megállni, hogy azonnal elköltse.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...