Gondot okoz a víz
Utoljára módositva: 2014-05-09 09:55:45

Jogharmonizáció kellene, hogy a víztározók feltöltése által okozott károkat megtérítsék.

 

Polgármesterekkel tárgyaltak tegnap vízgazdálkodásban érintett szakhatóságok annak érdekében, hogy megoldást találjanak azon gazdák kárának megtérítésére, akiknek földjei időszakosan víz alá kerülnek. A prefektúra által kezdeményezett találkozón több olyan elöljáró vett részt, akik gyakran szembesülnek az árvíz-megelőzési beavatkozások kárvallottainak panaszaival. Olyan földterület-tulajdonosok problémáira keresték tegnap a megoldást, akiknek területei időszakosan használt víztározókban vannak — ezek ugyanis gyakran szembesülnek azzal, hogy a termésük tönkremegy a mesterséges tavak feltöltésekor. Mint kiderült, Szoporon, Érendréden és Halmiban is gondot okoznak a vízügyi hatóság intézkedései. Papp Tibor érdendrédi polgármester szerint az általa vezetett település és az Ér között létrehozott ezer hektáros alapterületű tározó nagy része a helyi gazdák tulajdona. Elmondta: tavaly egészen nyár közepéig állt a víz a földjeiken, így nem csak az őszi, de a tavaszi vetés is tönkrement. „Háborognak a gazdák, mert igazságtalannak tartják azt, hogy azért, hogy másokat védjenek, elöntik a földjeiket, kártérítést pedig sehonnan nem kapnak” — magyarázta. Papp Tibortól azt is megtudtuk, hogy a megyei önkormányzat pár éve helyi érdekeltségű létesítménynek nyilvánította a községükben kialakított tározót, ez is akadályozza őket abban, hogy kompenzációhoz jussanak. Az elöljáró szerint ez elhibázott dolog, hisz a tározó nem a helyieket védi, hanem más Ér-melléki településeket, nekik csak káruk származik az árvízvédelemből. Incze Lajos halmi elöljáró arra panaszkodott, hogy a kányaházi tározóból érkező vizet elvezető kanálisrendszer Ukrajna felé kellene, hogy irányítsa a fölös mennyiséget, az ukránok azonban betömték az árkokat, ezért a dabolci határt fenyegeti időnként a belvíz. Ez esetben, mint kifejtette, kormányközi megállapodásra lenne szükség. Eugeniu Avram prefektus arra kérte a megjelenteket, hogy gyűjtsenek össze minden olyan iratot és jogszabályt, amire egy pontos helyzetkép kialakításához szükség lehet annak érdekében, hogy olyan jogszabályi módosításokat eszközölhessenek, melyek lehetővé teszi a gazdák kárának megtérítését az elöntéseket követően.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...