Gondot okoz a víz
Utoljára módositva: 2014-05-09 09:55:45

Jogharmonizáció kellene, hogy a víztározók feltöltése által okozott károkat megtérítsék.

 

Polgármesterekkel tárgyaltak tegnap vízgazdálkodásban érintett szakhatóságok annak érdekében, hogy megoldást találjanak azon gazdák kárának megtérítésére, akiknek földjei időszakosan víz alá kerülnek. A prefektúra által kezdeményezett találkozón több olyan elöljáró vett részt, akik gyakran szembesülnek az árvíz-megelőzési beavatkozások kárvallottainak panaszaival. Olyan földterület-tulajdonosok problémáira keresték tegnap a megoldást, akiknek területei időszakosan használt víztározókban vannak — ezek ugyanis gyakran szembesülnek azzal, hogy a termésük tönkremegy a mesterséges tavak feltöltésekor. Mint kiderült, Szoporon, Érendréden és Halmiban is gondot okoznak a vízügyi hatóság intézkedései. Papp Tibor érdendrédi polgármester szerint az általa vezetett település és az Ér között létrehozott ezer hektáros alapterületű tározó nagy része a helyi gazdák tulajdona. Elmondta: tavaly egészen nyár közepéig állt a víz a földjeiken, így nem csak az őszi, de a tavaszi vetés is tönkrement. „Háborognak a gazdák, mert igazságtalannak tartják azt, hogy azért, hogy másokat védjenek, elöntik a földjeiket, kártérítést pedig sehonnan nem kapnak” — magyarázta. Papp Tibortól azt is megtudtuk, hogy a megyei önkormányzat pár éve helyi érdekeltségű létesítménynek nyilvánította a községükben kialakított tározót, ez is akadályozza őket abban, hogy kompenzációhoz jussanak. Az elöljáró szerint ez elhibázott dolog, hisz a tározó nem a helyieket védi, hanem más Ér-melléki településeket, nekik csak káruk származik az árvízvédelemből. Incze Lajos halmi elöljáró arra panaszkodott, hogy a kányaházi tározóból érkező vizet elvezető kanálisrendszer Ukrajna felé kellene, hogy irányítsa a fölös mennyiséget, az ukránok azonban betömték az árkokat, ezért a dabolci határt fenyegeti időnként a belvíz. Ez esetben, mint kifejtette, kormányközi megállapodásra lenne szükség. Eugeniu Avram prefektus arra kérte a megjelenteket, hogy gyűjtsenek össze minden olyan iratot és jogszabályt, amire egy pontos helyzetkép kialakításához szükség lehet annak érdekében, hogy olyan jogszabályi módosításokat eszközölhessenek, melyek lehetővé teszi a gazdák kárának megtérítését az elöntéseket követően.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...