Gondot okoz az óránként 40 liternyi eső
Utoljára módositva: 2014-07-01 17:06:42

Jobbnak ítéli a megyei csatornahálózat állapotát és annak vízelnyelő képességét — főleg vidéken — az Apaserv a 10–15 évvel ezelőttihez képest. Bár akkor is, ha rendszeresen tisztítják a lefolyókat, a hirtelen leeső nagy mennyiségű csapadék okozhat galibát.

Nem a csatornahálózaton múlik, hogy tócsa marad eső után a lakótelepi parkolókban

Sajnos egyáltalán nem ritka jelenség, hogy tócsák alakulnak ki a járdák mentén Szatmárnémetiben, vagy azokon a kisebb településeken is, ahol már van csatornázás, ám ennek manapság sokkal inkább az egyenetlen aszfalt az oka és kevésbé a kis kapacitású csatorna. Kereskényi Noémi, az Apaserv Rt. szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, évente egyszer sort kerítenek minden egyes lefolyó és csatornaszakasz kitisztítására, kikotrására, s ezt minden esetben megteszik, akkor is panasz érkezik az illető környékről, akkor is, ha nem.

Kevesebb gond vidéken

„Legkevesebb gondunk a falvakban lévő csatornákkal van — tette hozzá Kereskényi Noémi —, hiszen ezek újak, korszerűek, a ma elvárt használtvíz-mennyiség elvezetésére lettek szabva és nemrég helyezték földbe őket.” Négy-öt évente egy, a manuális tisztításnál alaposabb csatornatakarításra is sor kerül, egy speciális, direkt csatornatisztításra tervezett, nagyon drága és fenntartani is költséges géppel, amit egy folyamatban lévő környezetgazdálkodási programban nyert pénzből vásárolt a szolgáltató. Két másik, speciális csatornatakarító gépjármű beszerzését is tervezi az Apaserv a közeljövőben — árulta el Kereskényi —, nem feltétlenül azért, mert a hálózat fokozatos elévülésére számít, hanem hogy az alaposabb takarítást nagyobb csőhosszon lehessen elvégezni, meghosszabbítva ezzel a hálózat életkorát. Csatornatisztításra leggyakrabban Szatmárnémetiben van szükség, a megyeszékhelyen belül is elsősorban a Solidarităţii és a 15-ös lakótelepeken, illetve az olyan forgalmasabb és a csatornanyílásoknál magasabban lévő, zöldövezetekkel rendelkező utcákon, mint amilyen például a Szamos bal partján lévő Cloşca út.

Telefonszámok

A készenléti autó munkaideje Szatmárnémetiben reggel hét és délután hat óra között van, az Apaserv által kiszolgált többi Szatmár megyei városban héttől háromig, tájékoztatott a szolgáltató szóvivője, de ha különösen nagy mennyiségű csapadék esik, és megsokasodik a bejelentések száma, akkor órarenden túl is behívják a csatornatakarító részleg munkatársait. Az autó lakossági bejelentés nyomán megy ki, bejelentéseket a diszpécserszolgálatnál lehet tenni a következő telefonszámokon: 0261 759 080, 0261 721 051 vagy 0734 221 096.

A kilencvenes évek végén, heves esőzések esetén, rendszeresen előfordult, hogy a Henri Coandă és az Octavian Goga utcai vasúti aluljárókban órákig állt a víz, Kereskényi szerint ez ma már azért nem fordul elő, mert mindkét helyen felújították a csatornát az ISPA-projekt keretében, s így képes rövid idő alatt az eddig megszokottnál nagyobb mennyiségű vizet is elvezetni. Ha viszont négyzetméterenként több mint negyven liter eső esik óránként, akkor ez már okozhat gondot, ekkora mennyiséget az új csatorna sem lenne képes elvezetni, ilyenkor van szükség a szivattyúzó autó bevetésére.

Bejelentések száma

Mára olyan kapacitású lett a Szatmárnémeti alatt futó csatornahálózat, hogy a vidékünkön megszokott csapadékmennyiség nem okoz csatornaeldugulást, viszont amikor hirtelen nagyon sok eső esik, akkor folyamatosan cseng a bejelentések fogadására fenntartott telefon, összegzett Kereskényi, elsősorban a szatmárnémeti magánházak lakói tekefonálnak. Iyenkor többnyire nem azért nem folyik el az esővíz, mert el van dugulva a lefolyó, hanem mert időbe telik, amíg a szivattyúházak továbbítani tudják a töméntelen vízmennyiséget, ezért nem folyik le egyből az esővíz.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...