Gondozói pénzek Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2013-12-13 21:22:47

Szerdától kezdték meg a gondozói pénzek kifizetését Nagykárolyban, tudtuk meg Bekő Tamás városmenedzsertől. Júliustól voltak elmaradások a fogyatékkal élő személyek gondozóinak fizetésével.

 

Kovács Jenő

Mint ismeretes, Nagykárolyban július óta vannak elmaradások a gondozók kifizetését tekintve, a probléma részleges orvoslására a helyi önkormányzat csak ettől a héttől kezdődően kerített sort.

A hetekkel ezelőtt megtartott tanácsülés keretében tárgyalták a tanácsosok a helyi költségvetés módosítását. Akkor kitértek a gondozói fizetésekre is. Július, augusztus és szeptember hónapokra sem történtek meg a kifizetések, ezért a helyi tanács hozzátett 60 000 lejt a kormánytól származó, erre a célra elkülönített pénzalaphoz, hogy legalább októberig ne maradjanak pénz nélkül a szociális gondozók. Jövő évtől a kormány azt tervezi, hogy törvényt hoz arra vonatkozóan, hogy a gondozói fizetések 75 százalékát kormánypénzből, míg a fennmaradó 25 százalékot az önkormányzatok büdzséjéből fizessék ki. „Ez nem igazságos!” — fakadt ki ezzel kapcsolatban Kovács Jenő polgármester a tanácsülésen. A jelenleg érvényben lévő törvények értelmében a kormány biztosítja a gondozók fizetését, esetleges kiegészítéssel kell élnie az önkormányzatnak. Jövő évtől azonban mindez másként lesz, s az éves költségvetésbe kötelező módon belefoglalandó összeg komoly terhet ró majd az önkormányzatokra. Nagykároly esetében, jövő évtől 250 000—300 000 lejes pluszkiadást jelent mindez, éves vonatkozásban. Kovács Jenő polgármester megkeresésünkre elmondta, továbbra is aberrációnak tartja Victor Ponta kormányfő azon véleményét, mely szerint a polgármestereknek, illetve önkormányzatoknak kellene kikeríteniük a pénzt erre a célra. „Olyan híreket is hallani, mely szerint két év múlva a teljes költség az önkormányzatok nyakába hárul. Nagykárolynak nagy gondot jelent már ennek a mostani résznek a kifizetése is, s akkor még nem is beszéltünk a különböző falvakról. Felvetődik a kérdés, hogy akkor az adófizetők, adott esetben a nagykárolyiak, azért fizetik be adójukat a városkasszába, hogy ebből a pénzből olyan kiadásokat finanszírozzunk, amelyeknek egyébként a kormány kasszáját kellene terhelniük? Ez abszurdum, nincs miből ezt kifizetni. Arról nem is beszélve, hogy ez pont olyan juttatás, mint a nyugdíj, amit ugyebár szintén a kormány kasszájából fizetnek” — fogalmazta meg Kovács.

Az idei évet a kormányfő csütörtöki bejelentése alapján vélhetően sikerül kiegyenlített mérleggel zárni. Július, augusztus és szeptember tekintetében kifizetik az elmaradásokat, az októberi és novemberi fizetésekre pedig valamikor a jövő héten kell megérkeznie a pénznek. Amint a számlára kerül, megkezdik ezek folyósítását is, tette hozzá Kovács Jenő. Nagykárolyban mintegy 130 személy jogosult a gondozói fizetésre, mondta Kovács.

 

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...