Górcső alatt a diplomák
Utoljára módositva: 2019-02-17 10:23:06

Minden romániai kórházban tevékenykedő orvos okleveleit, engedélyeit ellenőrzés alá vetik mostantól — erről írt alá megállapodást az Egészségügyi Minisztérium a Román Orvosi Kamarával.

A páciensek biztonsága és az állami kórházakban, intézményekben nyújtott egészségügyi szolgáltatások minősége érdekében, nem utolsósorban pedig az orvosi hivatás méltóságáért a Román Orvosi Kamara együttműködési megállapodást írt alá az Egészségügyi Minisztériummal, amelyben elkötelezik magukat, hogy mostantól minden kórházi szakember okleveleit, engedélyeit szigorúan ellenőrzik.

A kamara tájékoztatni fogja a minisztériumot és a megyei közegészségügyi hatóságokat az orvosok szakmai státuszáról, illetve a szakemberek szankcióiról is, ha történt ilyen. A kamara azt is közölni fogja a szaktárcával, ha felfüggesztik bárkinek a tevékenységi jogát. A minisztérium minden hivatalos vizsgaszessziót követően értesíteni fogja a kamarát arról, hogy kik vizsgáztak sikeresen, de a rezidensvizsgák hivatalos eredményeit is közölni fogják a kamarával.

Erre azért volt szükség, mert az olasz álsebész, az azóta már őrizetben lévő Matteo Politi lebukása óta még két ízben kiderült, hogy csalók adták ki magukat egészségügyi szakembereknek. Szintén a Libertatea napilap buktatta le azt a nőt is, aki hamisított diplomával jelentkezett önkéntes orvosnak a bukaresti sürgősségi kórházba, ahol egy évtizedet dolgozott a nőgyógyászati osztályon anélkül, hogy erre engedélyt kapott volna az orvosi kamarától. A Libertatea szerint Raluca Daniela Bîrsan nem tagja az orvosi kamarának, orvosi bélyegzője sincs, ennek ellenére már egy évtizede kezeli a kórház pácienseit. A kollégái és a betegek is úgy tudják, hogy rezidens orvos, és a 30 éves nő is ezt állította magáról. Időközben az is kiderült, hogy a leleplezett nő képességvizsga nélkül, mindössze 1,68-as átlaggal jutott be nyolcadik osztály végén egy szakközépiskolába, ahová még egy évet sem járt. A nyolcosztályos sebészt és a nőgyógyászt követően ugyanakkor egy Ilfov megyei fogorvos esetében is felmerült a gyanú, hogy végzettség nélkül praktizált — az ő esetét is vizsgálják.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 2 csipet só, 13 dkg vaj (+ a formákhoz), 10 ...