Górcső alatt a diplomák
Utoljára módositva: 2019-02-17 10:23:06

Minden romániai kórházban tevékenykedő orvos okleveleit, engedélyeit ellenőrzés alá vetik mostantól — erről írt alá megállapodást az Egészségügyi Minisztérium a Román Orvosi Kamarával.

A páciensek biztonsága és az állami kórházakban, intézményekben nyújtott egészségügyi szolgáltatások minősége érdekében, nem utolsósorban pedig az orvosi hivatás méltóságáért a Román Orvosi Kamara együttműködési megállapodást írt alá az Egészségügyi Minisztériummal, amelyben elkötelezik magukat, hogy mostantól minden kórházi szakember okleveleit, engedélyeit szigorúan ellenőrzik.

A kamara tájékoztatni fogja a minisztériumot és a megyei közegészségügyi hatóságokat az orvosok szakmai státuszáról, illetve a szakemberek szankcióiról is, ha történt ilyen. A kamara azt is közölni fogja a szaktárcával, ha felfüggesztik bárkinek a tevékenységi jogát. A minisztérium minden hivatalos vizsgaszessziót követően értesíteni fogja a kamarát arról, hogy kik vizsgáztak sikeresen, de a rezidensvizsgák hivatalos eredményeit is közölni fogják a kamarával.

Erre azért volt szükség, mert az olasz álsebész, az azóta már őrizetben lévő Matteo Politi lebukása óta még két ízben kiderült, hogy csalók adták ki magukat egészségügyi szakembereknek. Szintén a Libertatea napilap buktatta le azt a nőt is, aki hamisított diplomával jelentkezett önkéntes orvosnak a bukaresti sürgősségi kórházba, ahol egy évtizedet dolgozott a nőgyógyászati osztályon anélkül, hogy erre engedélyt kapott volna az orvosi kamarától. A Libertatea szerint Raluca Daniela Bîrsan nem tagja az orvosi kamarának, orvosi bélyegzője sincs, ennek ellenére már egy évtizede kezeli a kórház pácienseit. A kollégái és a betegek is úgy tudják, hogy rezidens orvos, és a 30 éves nő is ezt állította magáról. Időközben az is kiderült, hogy a leleplezett nő képességvizsga nélkül, mindössze 1,68-as átlaggal jutott be nyolcadik osztály végén egy szakközépiskolába, ahová még egy évet sem járt. A nyolcosztályos sebészt és a nőgyógyászt követően ugyanakkor egy Ilfov megyei fogorvos esetében is felmerült a gyanú, hogy végzettség nélkül praktizált — az ő esetét is vizsgálják.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...