Gorghiu váltja Meleşcanut?
Utoljára módositva: 2020-01-22 20:12:30

Megsértették az alaptörvényt a törvényhozók tavaly szeptemberben, amikor saját pártjának ellenkezése dacára Teodor Meleşcanut választották a szenátus élére — állapította meg az alkotmánybíróság.

Meleşcanut akkor választották házelnökké, amikor pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök kormányából, és ellenzékbe vonult, Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök pedig lemondott a szenátus elnöki tisztségéről.

Meleşcanut a Szociáldemokrata Párt (PSD) körül kialakult parlamenti többség választotta meg, de akkor még az ALDE tagja volt, és saját pártja nem őt támogatta. A PSD azokban a napokban kormányzati és parlamenti tisztségek felajánlásával próbálta rávenni az ALDE törvényhozóit, hogy a pártvezetés döntésével szembefordulva ne vonuljanak ellenzékbe, és továbbra is nyújtsanak parlamenti támogatást a Dăncilă-kormány számára.

Meleşcanut később az ALDE kizárta, amiért elfogadta a PSD által számára felajánlott házelnöki tisztséget, és — több más, akkor ellenzékben lévő párttal összefogva — alkotmányossági óvást emelt a szerinte szabálytalan, a házszabályt is sértő megválasztása ellen.

Az alkotmánybíróság — többszöri halasztás után — szerdán csak annyit közölt, hogy szavazattöbbséggel helyt adott az óvásnak, és alkotmányellenesnek minősítette a felsőház elnökének megválasztásáról szóló, 2019. szeptember 10-i szenátusi határozatot. A megfellebbezhetetlen alkotmánybírósági határozat akkor lép hatályba, ha majd az indoklással együtt megjelenik a hivatalos közlönyben.

Meleşcanu az esetleges lemondását firtató újságírói kérdésre szerdán azt mondta: a taláros testület indoklásának közzétételéig ellátja házelnöki feladatait. Hozzátette: az alkotmánybírósági határozat premiernek számít, ezért meg kell várni az indoklást, és az abban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

Meleşcanu ellen kedden a Kommunizmus Bűneit Kutató és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) is vizsgálatot indított azzal a gyanúval, hogy a kommunista Románia külügyminisztériumának egyik alacsonyabb rangú tisztségviselőjeként félretájékoztatta a nemzetközi intézményeket az 1989-es temesvári népfelkelés idején.

A PNL javaslata

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Alina Gorghiut javasolja a szenátus elnöki tisztségébe — jelentette be Ludovic Orban kormányfő, miután az alkotmánybíróság szerdai határozatában kimondta, hogy alkotmányellenes módon választották meg Teodor Meleşcanut a felsőház élére. „A PNL jelöltje a szenátus elnöki tisztségére Alina Gorghiu, ezt a párt Országos Politikai Bizottsága is megszavazta” — idézi az Agerpres hírügynökség Orban nyilatkozatát, amely a Victoria-palotában megtartott tegnapi sajtótájékoztatón hangzott el.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...