Gótikus templom maradványaira bukkantak
Utoljára módositva: 2019-09-26 17:27:53

Ferences kolostor maradványaira bukkantak Aranyosmeggyesen. A Szatmár Megyei Múzeum szakemberei dr. Szőcs Péter régész, az intézmény igazgatóhelyettesének irányításával elvégezték a feltárásokat, megtalálták az alapokat, és csontokat is tártak fel.

Aranyosmeggyes a település központjában lévő reneszánsz kastélyáról híres. Kevesen tudják viszont azt, hogy akár száz éve is egy gótikus templom romjai is voltak a kastély közelében, s ezek a romok ma már egyáltalán nem láthatók. Dr. Szőcs Péter régész, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóhelyettesének irányításával ezeknek a romoknak a feltárására indult egy régészeti kutatás, ami a település orvosi rendelőjének az udvarán történik. A Szatmár Megyei Múzeum szakemberei végeztek egy felmérést, egy geofizikai kutatást, ami kimutatta, hogy ennek a gótikus templomnak az alapfalai hol találhatók. A nyár folyamán sikerült ezeket a falakat szondázásokkal megnyitni. A kutatás révén bizonyosodott be, hogy ez a gótikus templom száz éve még létezett; abban az időben rajzokat készítettek róla, s ezek a rajzok megmaradtak — tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Szőcs Péter. A templom azonos az Aranyosmeggyesen alapított ferences kolostorral, amit a tizenötödik században alapított a települést birtokló Megyesai Móricz család. A hagyomány úgy tartja, hogy Megyesai Móricz István bán felesége, Báthori Zsuzsanna alapította a kolostort a törökellenes küzdelemben elesett testvérei és férje lelki üdvéért, másik hét Szatmár megyei templommal — köztük a sárközújlaki, a sárközi, a szinérváraljai templomok — együtt.

Ez a kolostor kevésbé ismert a köztudatban. 1565-ig működött, amikor a szatmári várat is ostromolták, ekkor pusztult el az erdődi vár is, amikor nagy ütközetek zajlottak. Aranyosmeggyes is elpusztult, a kolostort is elhagyták a ferences szerzetesek. 1630-ban Lónyai Zsigmond felépíttette a kastélyt, a templomot is használatba vették, ide temetkeztek a Lónyaiak és a Wesselényiek, illetve azok leszármazottai. A kutatás során megtalálták a templom alapfalait, a támpilléres szentélyeknek a sokszög záródását, a szentély mellett egy kisebb kápolnaépület alapozását. Fel lehetett tárni a padló rétegéig. Feljegyzések vannak arról, hogy a tizenkilencedik században, a református kőtemplom építésekor a gótikus templom köveit használták fel. Jövőre, ha lesz rá lehetőség, folytatják a kutatást a további feltárások érdekében — tudtuk meg dr. Szőcs Péter igazgatóhelyettestől.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...