Grippé nincs, csak sok megfázás
Utoljára módositva: 2019-01-11 10:10:50

Influenzás eset nincs a megyében, de október elseje óta nagyon sok Szatmár megyei lakosnál regisztráltak felső légúti megbetegedést — több mint hatezer vírusos fertőzést és tüdőgyulladást.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az eddig regisztrált 3932 vírusos felső légúti megbetegedésben szenvedőkből 476-an 1 év alatti, 523-an 2–4 év közötti gyerekek, 802-en 5–14 évesek, 1042-en 15–49 évesek voltak, az 50–64 évesek közül 687-en betegedtek meg, az ennél idősebbek körében pedig 402 esetet jelentettek a hatóságnak. Ami pedig a tüdőgyulladásokat illeti, a szezon kezdete óta 2383 pneumóniát jegyeztek Szatmárban, 377 esetet 1 év alatti kicsiknél, 611-et a 2–4 évesek körében, 381-et az 5–14 évesek között, a 15–49 évesek közül 528-an kaptak tüdőgyulladást, az 50–64 évesek körében 271, az ennél idősebbek esetében pedig 215 megbetegedést regisztráltak.

A járványügyi szakértők szerint a felső légúti megbetegedéses esetek száma nem túl magas, de nem szabad elfeledni azt sem, hogy nagyon sokan nem keresik fel az orvosaikat, így ők nem szerepelhetnek a hatóság statisztikájában.

Míg egy felnőtt általában évente kétszer-négyszer betegszik meg, gyermekeknél mindez akár nyolc-tízszer is megismétlődhet. Az óvodában, iskolában a szorosabb testi kontaktus miatt a vírusok könnyűszerrel kerülhetnek át egyik gyerekről a másikra, nem ritka, hogy egyetlen náthás gyerek a közösség nagy részét megfertőzi.

A gyermekek — hétéves korig — légúti nyálkahártyája csak lassan regenerálódik, ezért a már gyógyultnak látszó, de még lábadozó gyerek fogékonnyá válik az újabb fertőzésekre, amelyeket hasonló állapotban lévő társai hoznak-visznek, vagy visszaeshet, és jó eséllyel szövődmény is felléphet. Az elkövetkező hetekben nem csak azért rossz döntés a félig-meddig gyógyult gyereket visszaengedni a közösségbe, mert néhány nap múlva újra beteg lesz, hanem mert a gyógyszerek pontos beadása sem várható el az óvó- vagy tanítónénitől. Nem véletlen, hogy a gyermekorvosok csak a tünetmentesség utáni második-harmadik napon javasolják a visszatérést.

Az immunerősítésben a gyerekeknél is kulcsfontosságú a helyes táplálkozás, a mozgás, illetve a higiéniai szabályok betartása. A változatos étkezés mellett figyeljünk arra, hogy kevesebb finomított szénhidrátot és cukrot fogyasszanak — tésztákban, kenyérben, tortákban, cukorkákban és üdítőitalokban fordul elő leginkább —, ezek ugyanis tápanyagként szolgálhatnak a baktériumok számára a bélrendszerben, és hozzájárulnak a gyulladások kialakulásához. Legalább ennyire lényeges a mozgás is, mindennap jusson elég idő az aktív játékra! A kórokozók könnyedén bejuthatnak a szervezetünkbe a szemünkön, az orrunkon keresztül a kezünk segítségével, ezért a gyerekeknek a lehető legkorábban meg kell tanítani az alapvető higiéniai szabályokat.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen tejterméket fogyasztasz szívesen?
Tejet, aludttejet
Joghurtot, kefírt
Sajtot
Mindet szeretem
Nem fogyasztok tejterméket
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 cm gyömbér, 1 liter víz, 2 db fahéj, 2 db szegfűszeg, méz. A gyömbért alaposan megmossuk, felszeleteljük ...