Grippé nincs, csak sok megfázás
Utoljára módositva: 2019-01-11 10:10:50

Influenzás eset nincs a megyében, de október elseje óta nagyon sok Szatmár megyei lakosnál regisztráltak felső légúti megbetegedést — több mint hatezer vírusos fertőzést és tüdőgyulladást.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az eddig regisztrált 3932 vírusos felső légúti megbetegedésben szenvedőkből 476-an 1 év alatti, 523-an 2–4 év közötti gyerekek, 802-en 5–14 évesek, 1042-en 15–49 évesek voltak, az 50–64 évesek közül 687-en betegedtek meg, az ennél idősebbek körében pedig 402 esetet jelentettek a hatóságnak. Ami pedig a tüdőgyulladásokat illeti, a szezon kezdete óta 2383 pneumóniát jegyeztek Szatmárban, 377 esetet 1 év alatti kicsiknél, 611-et a 2–4 évesek körében, 381-et az 5–14 évesek között, a 15–49 évesek közül 528-an kaptak tüdőgyulladást, az 50–64 évesek körében 271, az ennél idősebbek esetében pedig 215 megbetegedést regisztráltak.

A járványügyi szakértők szerint a felső légúti megbetegedéses esetek száma nem túl magas, de nem szabad elfeledni azt sem, hogy nagyon sokan nem keresik fel az orvosaikat, így ők nem szerepelhetnek a hatóság statisztikájában.

Míg egy felnőtt általában évente kétszer-négyszer betegszik meg, gyermekeknél mindez akár nyolc-tízszer is megismétlődhet. Az óvodában, iskolában a szorosabb testi kontaktus miatt a vírusok könnyűszerrel kerülhetnek át egyik gyerekről a másikra, nem ritka, hogy egyetlen náthás gyerek a közösség nagy részét megfertőzi.

A gyermekek — hétéves korig — légúti nyálkahártyája csak lassan regenerálódik, ezért a már gyógyultnak látszó, de még lábadozó gyerek fogékonnyá válik az újabb fertőzésekre, amelyeket hasonló állapotban lévő társai hoznak-visznek, vagy visszaeshet, és jó eséllyel szövődmény is felléphet. Az elkövetkező hetekben nem csak azért rossz döntés a félig-meddig gyógyult gyereket visszaengedni a közösségbe, mert néhány nap múlva újra beteg lesz, hanem mert a gyógyszerek pontos beadása sem várható el az óvó- vagy tanítónénitől. Nem véletlen, hogy a gyermekorvosok csak a tünetmentesség utáni második-harmadik napon javasolják a visszatérést.

Az immunerősítésben a gyerekeknél is kulcsfontosságú a helyes táplálkozás, a mozgás, illetve a higiéniai szabályok betartása. A változatos étkezés mellett figyeljünk arra, hogy kevesebb finomított szénhidrátot és cukrot fogyasszanak — tésztákban, kenyérben, tortákban, cukorkákban és üdítőitalokban fordul elő leginkább —, ezek ugyanis tápanyagként szolgálhatnak a baktériumok számára a bélrendszerben, és hozzájárulnak a gyulladások kialakulásához. Legalább ennyire lényeges a mozgás is, mindennap jusson elég idő az aktív játékra! A kórokozók könnyedén bejuthatnak a szervezetünkbe a szemünkön, az orrunkon keresztül a kezünk segítségével, ezért a gyerekeknek a lehető legkorábban meg kell tanítani az alapvető higiéniai szabályokat.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...