Gyakori a csatornaeldugulás
Utoljára módositva: 2019-06-04 13:44:50

Egymásra mutogat fogyasztó és szolgáltató, amikor csatornadugulásról van szó. Az emberek szerint a rosszul kiépített hálózat az oka, az Apaserv szerint a lakosság szemeteli tele a vezetéket.

Minden olyan településen gyakoriak az Apaserv Rt. szennyvízelvezető hálózatának dugulásai, ahol frissen kiépített rendszer van, Szatmárpálfalvára, Szatmárudvariba, Kiskolcsra, Nagykolcsra, Lázáriba, Mikolába és Vetésre elég gyakran kell kiszállnia a szippantós kocsinak. Elég hosszú, településközi vezetéken át jut el a használt háztartási víz a szatmárnémeti Gabriel Georgescu utca végén lévő szennyvíztisztítóhoz, úgyhogy szakaszonként pumpaházak továbbítják a vezetékekbe engedett vizet. Ezeknél lépnek fel problémák, leáll a továbbítómotor lapátja, ami miatt az történik, hogy a hálózat pumpaállomáshoz legközelebb eső és legmélyebben lévő szakaszán visszafolyik a szennyvíz a csövön. A kisebbik rossz az, ha az árokban vagy a kertben végzi az elvezetni nem tudott büdös víz, a nagyobbik pedig, ha a fürdőszobában buggyan elő a lefolyóból.

 

Rongy a csövekben

 

Az emberek azt gondolják, a hálózattal lehet valami baj, nem jók az illesztések, vagy nincs meg az a kapacitása a vezetéknek és a pumpának, ami az adott számú ügyfél kiszolgálásához kellene, ezért történnek szennyvízbalesetek. Az Apaserv mérnökei ehhez képest váltig állítják, hogy a rendszer jó, a kapacitása megfelelő, a problémákat az okozza, hogy szennyvízhálózatba nem való dolgok kerülnek a háztartásokból a csőrendszerbe. Több mérnök is állítja, hogy — valószínűleg a vécén át — a vezetékbe jutott idegen anyag okozza a fennakadást a pumpaházaknál, vécépapíron kívül semmi egyebet nem lenne szabad az egyébként a lefolyóktól a szennyvíztisztítóig teljesen zárt rendszerbe dobni. Találtak már csirkefejet, frottírtörölközőt, nejlonzacskót és rongyot is a szennyvíztovábbító pumpa lapátjaira tekeredve, ilyenek miatt áll le az átfolyatás, és emiatt jelenik meg a szennyvíz ott, ahol nem kellene. Nem biztos, hogy annál a háztartásnál folyik vissza a szennyvíz, ahol nem oda való dolgot dobtak a lefolyóba, és eddig még soha nem volt gazdája a csatornából kiszedett hulladéknak.

 

Szórólap, hiába

 

A jelenségre reagálva az Apaserv Rt. azokon a településeken, ahol gyakran fordul elő idegen anyag miatti dugulás, szórólapot kezdett el osztogatni arról tájékoztatva, hogy mi való a szennyvízvezetékbe, és mi nem való oda. Lázáriban két hete osztottak ilyet egyes helyein a településnek, de sok eredmény nélkül, múlt hét csütörtökön megint ki kellett hívni a szippantóautót a sári úton mentesíteni a szennylétől az út menti árkot, és le kellett tekerni a rongyokat a nagy kereszteződésben lévő pumpaállomás lapátjairól, mert megint teleszemetelte valaki a csővezetéket. Az Apaservnél azt mondják, vécépapíron kívül tényleg semmi egyebet nem lenne szabad a lefolyóba dobni, szőttes jellegű szerkezete miatt dugulást okozhat a nedvesített törlőkendő is. Nem való a vécébe a konyhai papír törlőkendő sem, ami ugyanúgy papír, mint a vécépapír, de más a szerkezete, nem oldódik olyan könnyen, így ezt sem kedveli a csatornarendszer. Ami szintén nem való a lefolyóba, akkor sem, ha belefér: zsiradék, pelenka, fogselyem, vattapamacs, tisztasági betét, tampon, macskaalom, fülpálcika, fogpiszkáló, bármilyen nejlon vagy műanyag.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...