Gyakori a csatornaeldugulás
Utoljára módositva: 2019-06-04 13:44:50

Egymásra mutogat fogyasztó és szolgáltató, amikor csatornadugulásról van szó. Az emberek szerint a rosszul kiépített hálózat az oka, az Apaserv szerint a lakosság szemeteli tele a vezetéket.

Minden olyan településen gyakoriak az Apaserv Rt. szennyvízelvezető hálózatának dugulásai, ahol frissen kiépített rendszer van, Szatmárpálfalvára, Szatmárudvariba, Kiskolcsra, Nagykolcsra, Lázáriba, Mikolába és Vetésre elég gyakran kell kiszállnia a szippantós kocsinak. Elég hosszú, településközi vezetéken át jut el a használt háztartási víz a szatmárnémeti Gabriel Georgescu utca végén lévő szennyvíztisztítóhoz, úgyhogy szakaszonként pumpaházak továbbítják a vezetékekbe engedett vizet. Ezeknél lépnek fel problémák, leáll a továbbítómotor lapátja, ami miatt az történik, hogy a hálózat pumpaállomáshoz legközelebb eső és legmélyebben lévő szakaszán visszafolyik a szennyvíz a csövön. A kisebbik rossz az, ha az árokban vagy a kertben végzi az elvezetni nem tudott büdös víz, a nagyobbik pedig, ha a fürdőszobában buggyan elő a lefolyóból.

 

Rongy a csövekben

 

Az emberek azt gondolják, a hálózattal lehet valami baj, nem jók az illesztések, vagy nincs meg az a kapacitása a vezetéknek és a pumpának, ami az adott számú ügyfél kiszolgálásához kellene, ezért történnek szennyvízbalesetek. Az Apaserv mérnökei ehhez képest váltig állítják, hogy a rendszer jó, a kapacitása megfelelő, a problémákat az okozza, hogy szennyvízhálózatba nem való dolgok kerülnek a háztartásokból a csőrendszerbe. Több mérnök is állítja, hogy — valószínűleg a vécén át — a vezetékbe jutott idegen anyag okozza a fennakadást a pumpaházaknál, vécépapíron kívül semmi egyebet nem lenne szabad az egyébként a lefolyóktól a szennyvíztisztítóig teljesen zárt rendszerbe dobni. Találtak már csirkefejet, frottírtörölközőt, nejlonzacskót és rongyot is a szennyvíztovábbító pumpa lapátjaira tekeredve, ilyenek miatt áll le az átfolyatás, és emiatt jelenik meg a szennyvíz ott, ahol nem kellene. Nem biztos, hogy annál a háztartásnál folyik vissza a szennyvíz, ahol nem oda való dolgot dobtak a lefolyóba, és eddig még soha nem volt gazdája a csatornából kiszedett hulladéknak.

 

Szórólap, hiába

 

A jelenségre reagálva az Apaserv Rt. azokon a településeken, ahol gyakran fordul elő idegen anyag miatti dugulás, szórólapot kezdett el osztogatni arról tájékoztatva, hogy mi való a szennyvízvezetékbe, és mi nem való oda. Lázáriban két hete osztottak ilyet egyes helyein a településnek, de sok eredmény nélkül, múlt hét csütörtökön megint ki kellett hívni a szippantóautót a sári úton mentesíteni a szennylétől az út menti árkot, és le kellett tekerni a rongyokat a nagy kereszteződésben lévő pumpaállomás lapátjairól, mert megint teleszemetelte valaki a csővezetéket. Az Apaservnél azt mondják, vécépapíron kívül tényleg semmi egyebet nem lenne szabad a lefolyóba dobni, szőttes jellegű szerkezete miatt dugulást okozhat a nedvesített törlőkendő is. Nem való a vécébe a konyhai papír törlőkendő sem, ami ugyanúgy papír, mint a vécépapír, de más a szerkezete, nem oldódik olyan könnyen, így ezt sem kedveli a csatornarendszer. Ami szintén nem való a lefolyóba, akkor sem, ha belefér: zsiradék, pelenka, fogselyem, vattapamacs, tisztasági betét, tampon, macskaalom, fülpálcika, fogpiszkáló, bármilyen nejlon vagy műanyag.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...