Gyalogtúra a felhők fölé — avagy a Gargaló-csúcs
Utoljára módositva: 2019-07-22 11:38:31

A havasok csodálatos világa vírusként fertőzi meg a természet szerelmeseit. Legyen szó végtelen rétjeiről, jégkönnyekből formált tengerszemeiről vagy felhők fölé emelkedő csúcsairól, a természetjáró ember mindig egyre többet akar látni belőle.

 

„Tündéri havas, erdők, vadonok világa, sohasem halhat meg a te varázslatos romantikád!”

Dsida Jenő, 1936

A Radnai-havasok egyik kedvenc kirándulóhelyünkké vált. Akár a Lála-völgyben jártunk, akár a Gonosz-kőről lezúduló Lóhavasi-vízesést látogattuk meg, mindig lelkileg feltöltődve, de kíváncsisággal telve indultunk haza. A Priszlop-hágótól indulva, az Asztal-réten át tavasszal már eljutottunk a főgerinc hatalmasai elé, ahol az Aranyos-Beszterce forrástó partján megpihenve már csábított minket a sziklafal, ám meghódítása még váratott magára. S ez a túra nem is lehetne aktuálisabb, mint amikor a Radnai-havasok csúcsai ünneplőbe öltöznek.

Olvadástól függően június-július hónapokban a mészkőképződmények inkább déli fekvésű, lankás oldalát körbefonja egy természetes palást, egy mesébe illő kis virág, amit havas szépének is neveznek. Rododendron a neve, amely a görög rózsa és fa szavak összetételéből született, és jelenleg több mint ezer fajtája ismeretes.

„Fények űzik egymást a gyepen, és a földi virágok is olyan nagyra nyíltak, mintha tátott szájjal kiáltanának. A vércse nem bírja leszitálni szárnyairól, olyan dús a napfény, s a földből feltörő titkos erők megemelik még a nehéz sziklákat is.” (Nyirő József: Havasok könyve)

A Radnai-havasok vízesésekben, tengerszemekben, völgyekben és domboldalakban gazdag terület, melynek növény- és állatvilága egyedülálló, számos, csak itt előforduló fajjal. A hegység első természetvédelmi területét 1932-ben hozták létre eme botanikai ritkaságok védelmére.

 

A hegyvonulat főgerincének magassága körülbelül 1900 és 2300 méter között váltakozik. A havas szépe néhol már 1600 méter körül megjelenik, és ettől a szinttől egészen a legmagasabb csúcsok szintjéig megtalálható. Rögtön a hó olvadása és az első tavaszi virágok elnyílása után átveszi az uralmat, mely július közepén teljesedik ki, és a látvány, mikor a hatalmas óriások rózsaszín tengerben fürdenek, leírhatatlan.

A Radnai-havasok főgerince vonulatának hetedik legnagyobb orma a Gargaló-csúcs. Ez az óriás pontosan a forrástó mögött nyújtózik, és méltóságos tetejét előszeretettel rejti a felhők misztikus ködébe. A Priszlop-hágóból indultunk, a sífelvonótól jobbra eső dózerolt úton az őrt álló fenyők közé. A lassú emelkedő kellemes sétát biztosít, és a Radnai-havasok főgerincének vonulatát már indulásnál is látni lehet. Menet közben pedig sorra bukkan elő a Lóhavas, a Galac, a Nagy-Tejes, a Puzdra és a Pietrosz csoportja, illetve jobb oldalon a máramarosi Torojága-csoport köszön ránk. A májusban még fák rejtekén megbúvó sáfrányok mostanra már átadták helyüket a zsályáknak és kárpáti harangvirágoknak, míg az Asztal-rét karsztos fennsíkján most vidáman legelésznek a lovak és szarvasmarhák. A távolban feltűnő esztenák mellett a juhnyájak olyan kicsinek látszanak, mint valami bolyhos virágok a végtelen zöld domboldalon. Az Asztal-réten át az Aranyos-Beszterce forrástóig jól kitaposott, jelzett ösvényen lehet haladni. A borókás, néhol sziklafoltos peremen megjelennek a kék tárnicsok és a fehér havasi kökörcsin. A tó előtt felkapaszkodunk a Gargaló-nyeregbe, és a kék sávjelzésen veszi kezdetét a csúcs meghódítása.

Ebben a térségben az utolsó menedékházat is szétverték a háború idején, így óriási örömhírt jelent minden kiránduló számára, hogy a jászvásári Hai Pe Munte egyesület önkéntesei a borsai és beszterce-naszódi hegyimentők, illetve a hegyi csendőrség közreműködésével új védkunyhó építésébe kezdtek a Gargaló-nyeregben. 40 önkéntes több mint 10 tonna követ gyűjtött össze az alaphoz, és augusztusban tovább folytatják a munkát. Ez lesz a harmadik ilyen célú létesítmény a főgerincen, ami hasonló kezdeményezés révén valósul meg.

A tó mellett felkapaszkodva törpefenyők és borókás között haladunk át. A hegyoldalban vízesésszerű, csörgedező kis patak, amin áthaladva széles ívben megkerüljük a forrástavat, és felemelkedünk a gerincre. Nincs szó, ami elmondhatná azt az érzést, amikor viharos időben vagy eső után életre kel a népmeséből ismert „köd előttem, köd mögöttem”. Mintha a felhők fölött lépkednénk, és varázslatos tejköd rejtene el minden veszély elől. Az előttünk álló út vékony csíkként kanyarog előttünk, majd cikkcakkos irányt mutatva vezet a csúcs felé. Egy meredek emelkedő vár még ránk, s azt hittük, megérkeztünk, de a csúcshoz közeledve két orom között találjuk magunkat, ahonnan újabb és újabb kicsi emelkedő mutatta magát meglepetésszerűen.

A Radnai-havasok utánozhatatlan szépsége Reményik Sándort is megihlette. S bár alábbi szavait az Ünőkő-csúcsról írta, az elénk tároló Gargalóhoz is tökéletesen illik:

„Egy foltot látok, egy fehéret,

A látcsövembe beletévedt

Az ott egy hómező,

Egy folt a király komor köntösén.

Ó mennyi áhítattal nézem én!

Az ott örök.

Mert nincsen július, oly rekkenő,

Mely onnan azt a foltot elvigye, (…)”

Hihetetlen látvány, hogy a legmelegebb nyári hónapban is makacsul megmaradnak a hófoltok a legmagasabb csúcsok ormain.

A Gargalóról páratlan panoráma tárul elénk, látni a csúcsok között nyújtózó rétet és az egyre kisebbnek látszó, szerencsepatkó alakú tengerszemet is. Jelzőkő várja a megfáradt vándort, mint győzelmi trófea, és a kilátás minden fáradtságért kárpótol. Egyszerre elönti az embert valami kellemes érzés a természet ölelésében, egyszerre csordulna könnyünk és sikoltanánk.

„Már vágyom az emberi szóra. Valakinek el kell mondanom, hogy sohasem volt ilyen szép az élet. Nem fér bennem a szó. Úgy vagyok vele, mint a madarak. Beszélni, kacagni, csacsogni kell.” (Nyirő József: Havasok könyve)

 

Szöveg: Habarics Ilona

Fotók: Habarics Zsolt

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 11.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...