Gyanús az olcsó árajánlat
Utoljára módositva: 2017-04-21 10:11:46

Az apróbb buktatók ellenére zajlanak a megvalósítások, készülnek a tervek és az újabb pályázatok Halmiban — az ugocsai községközpont egy új, modern tűzoltókocsival is gazdagodni fog.

„Várja” a Besztercéről érkező gerendákat az after school foglalkozásoknak majdan helyet adó épület

Ha nem is március elejére — mint azt talán kényszerű-túlzott optimizmussal remélte —, de április elejére elkészült Halmi költségvetése, amely „nem túl sokkal, de valamivel jobb, mint a tavalyi” — mondja Incze Lajos polgármester, hozzátéve ugyanakkor azt is: tervekben, megvalósításokban, de sajnos apróbb kerékkötő buktatókban sincs hiány. „Húsvét után — ha az időjárás is úgy engedi — végre valahára megindul a munka a 90×60 méteres, multifunkcionális eperátvevő építésénél. S bár a kivitelező bevállalta — amennyiben az időjárási viszonyok is megfelelőek lesznek —, hogy három hónap alatt fel is építi, az idei eperszezonra nem fog elkészülni. De ebben az évben mindenképp meglesz — s eper meg eperszezon lesz jövőre is. Szintén tőlünk független okok miatt nincs még tető az after school foglalkozásoknak majdan helyet adó épületen, a tervező nem egészen jól számolt valamit — a speciális, vastag gerendákat Besztercén készítik, s amint megérkeznek, folytatódik az építkezés. Igaz, a fiúk most sem pihennek, a belső munkálatokat végzik várakozás közben” — magyarázza.

Lassan és érdekesen is őrölnek a közbeszerzési eljárás malmai: a községi utak és utcák leaszfaltozásának pályázata épp most van liciten — nem kevesebb mint 17 cég jelentkezett, viszont „sok cég nagyon olcsó — mondjam inkább úgy: szemet szúróan olcsó — árajánlatot nyújtott be. Annyira olcsót, hogy jó minőségű munkálatot abszolút képtelenség kivitelezni ilyen áron, s ezek az ajánlatok továbbítva lesznek az Országos Versenyhivatalnak azzal a kéréssel, hogy az érintett cégeket zárja ki a licitből. Ez a lépésünk valószínűleg késleltetni fogja valamelyest az eredményhirdetés időpontját, de úgy gondoljuk, sokkal több későbbi bonyodalomtól kíméljük meg magunkat. S ha már a liciteknél tartunk: a focipálya öltözőépületének árambevezetése is most kerül licitre (olyan hálózatot tervezünk, amelyre az utcában jelenleg is lakók s majdan felépülő házak is rá tudnak csatlakozni), az épület teljes körű felújítását-átalakítását önerőből valósítottuk meg, és be is van fejezve” — mondja Incze. Letették a kultúrház épületének teljes körű felújítására vonatkozó (új tető, épületszigetelés, központi fűtés felújítása, légkondicionáló berendezések, tisztességes parkoló az udvarban), 437 000 euró értékű pályázatot, valamint az új iskola szigetelésének 100 000 eurós pályázatát, a tető javítását viszont önerőből fogják megvalósítani. „Most kötöttük meg a szerződést a három tanintézmény épületének tűzbiztonsági engedélyeztetéséhez szükséges dokumentáció elkészítésére — bár őszintén bevallom, el sem tudom képzelni, hogyan lehet megoldani például, hogy a több mint 100 éves (amúgy anno nagyon is alaposan és tisztességesen megépített) ‘piros téglás iskola’ megfeleljen a mostani elvárásoknak” — teszi hozzá a polgármester, majd örömtől ragyogó arccal ismerteti a legújabb, már határon átnyúló pályázatot, amelyben Szatmárudvarival, Szatmárpálfalvával és Szatmárheggyel közösen vesznek részt. „Településenként 203 300 euró a pályázati összeg, s csak 2%-nyi önrészt kell hozzátenni. Mi, azaz Halmi község egy új tűzoltókocsit akarunk beszerezni ebből az összegből. Amink van, az már egy kicsit régi, szeretnénk egy modernebbet (ezt indokolja mind a vám, mind a határátkelő, mind a nagy forgalmú teherállomás is), olyan 4×4 meghajtásút, amilyennel szükség esetén például Halmihegyre is fel lehet menni oltani. Valamikor év végére, jövő év elejére fog ez megvalósulni” — magyarázza.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. április 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...