Gyanúsítgat a tanügyminiszter
Utoljára módositva: 2014-06-18 09:51:15

Megfenyegette a tanárokat és a diákokat Remus Pricopie, súlyos következményeket helyezve kilátásba a csalók számára. A tárcavezető emellett egy tavaszi pótérettségi bevezetését tervezi.

 

Háromra emelné a vizsgaszessziók számát a tárcavezető

Kemény hangvételű közleményben figyelmeztette Remus Pricopie tanügyminiszter az érettségiző diákokat és a vizsgasorozat lebonyolításában közreműködő tanárokat, hogy súlyos következményekkel járhat, ha csalni merészelnek. Emlékeztetett: tavaly is volt, aki próbálta megbundázni a záróvizsgát, azonban az állásába került, sőt, van olyan is, aki ellen bűnvádi eljárás indult. „Egyetértek azzal, hogy büntessék meg példásan azt, aki csal, de ne általánosítsanak, mert nem minden diák puskázik, és nem minden tanár korrupt. Hiszek abban, hogy a többség tisztességes. Fenyegetéssel egyrészt nem lehet megállítani a csalást, a gyanúsítgatások és a rosszindulatú feltételezések viszont ártanak az egész rendszernek, aláássák a tanári szakma tekintélyét” — osztotta meg véleményét lapunkkal Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója, aki rámutatott: az érettségit még a monarchia idején vezették be, és mindig akadtak csalások — például Móricz Zsigmond is számol be ilyesmiről —, ezek viszont elszigetelt esetek. Az igazgató szerint nem ez az első kezdeményezés, amikor fölülről próbálják meg a tanárok becsületét kikezdeni, azonban úgy vélte, ez egy veszélyes dolog, mert az a társadalom, aki a nevelőit nem becsüli meg, az a saját jövőjét ítéli halálra. Pataki Enikő szerint különösen igazságtalan a nyilatkozat mögött megbúvó feltételezés, ha figyelembe vesszük, hogy a társadalomnak arról a rétegéről beszélünk, mely egyedüli, aki hajlandó ingyen végezni pluszmunkát — például pótórákat és kirándulásokat szervezve —, annak ellenére, hogy siralmasan gyengén keres. A tavaszi pótérettségi kapcsán az igazgató kifejtette: nem érti, tulajdonképpen mit akarnak elérni ezáltal. Úgy vélte, ha a cél az, hogy mindenki leérettségizzen, akkor nincs értelme a szigornak. Elmondta: a jelenlegi két vizsga is sok, hiszen aki az elsőn nem megy át, nem valószínű, hogy a másodikra alaposan felkészül. „Nem muszáj mindenkinek sikerüljön a vizsga, az érettségi tekintélyét pedig épp az adja meg, ha meg kell dolgozni érte” — fejtette ki Pataki Enikő, aki szerint az lenne jó, ha nálunk is bevezetnék a kétszintű érettségit.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 24.
Az átlagosnál jobban élvezi ma az élet ajándékait, a szépséget, a finom ízeket, az érzéki örömöket. Használja ki és ossza meg másokkal örömét!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...