Gyászos emléknapok
Utoljára módositva: 2014-10-06 09:53:09

Gyakran elmondjuk, a magyarság évfordulós naptárában sok a gyásznap. A forradalmak emléknapjai — március tizenötödike és október huszonharmadika — a reményteljes kezdetekre, az elnyomás és az idegen érdekek kiszolgálása elleni lázadó közös akaratra emlékeztetnek. Az 1848–49-es és az 1956-os forradalmak és szabadságharcok történetén és az azokban résztvevők hősies küzdelmén végigtekintve látjuk őseink tiszteletet parancsoló harcát a szabadságjogokért. Amikor egy-egy gyásznapra emlékezünk, az kellene legyen a célunk, hogy a szabadságjogokért küzdő hősök üzenetét átadjuk a ma élő fiataloknak, hogy bátran vállalják fel a szabadság zászlajának további hordozását. Valahogy ez nem sikerül. Ennek egyik oka, hogy a megemlékezések során használt szavak — a halál, a kivégzés, a vér — a fiatalok számára nem igazán vonzóak. Függetlenül attól, hogy általában vagy konkrétan beszélnek az október 6-i eseményekről, a vértanúk megnevezésére vagy a hősök vagy a vértanúk szavakat használják. Kevés szó esik arról, hogy milyen szerepük volt a szabadságharcban. A fiatalok nem értik igazán, hogy kik és miért végeztették ki azokat, akikre ezen a napon emlékezünk, és hogy milyen összefüggés van a hazaszeretet és a vértanúság között. A tizenhárom vértanú emléke talán azért is olyan eleven a nemzet szívében, mert azóta sem sikerült érvényt szerezni nemzeti szabadságtörekvésünknek, hiszen a nemzet egyharmada ma is kisebbségben, jogfosztottságban él. Időszerű, hogy feltegyük a kérdést: hol vannak a jövőre vonatkozó elképzeléseink? Vajon a jövőben, kik és miről fognak tárgyalni a fejünk fölött? A magyarok veszteségeit mindig a széthúzás okozta. Tanuljunk Wass Albert szavaiból, és adjuk át üzenetét a fiataloknak: „Ha külön utakon indulnak emberek közös kincset keresni, kiáltókat kell vigyenek magukkal, kik a sűrűségen át egymásnak kiáltják az eredményt, a felfedezett titkot, s ha kell a veszedelmet. De aki egyszer kiáltónak szegődött, jól nézze meg, hogy mit tart kezében, s a sárga agyagot aranynak ne kiáltsa. És most, hogy idáig eljutottam, már felelhetek őszintén és becsületesen: Egységes a magyarság akkor, ha minden magyar emberebbé igyekszik, hogy ezáltal magyarabbá váljon. Otthonán keresztül szolgálja hazáját, s minden akadályon keresztül igaz jó szándékkal törekszik a közös cél felé. És a cél ugyebár egyszerű: hogy békességben és igazságban éljünk mindnyájan egy fedél alatt. S kiket egyformán ver a zivatar, egyformán süssön azokra a nap is”.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...