Gyenes Mani már az első negyven között
Utoljára módositva: 2020-01-10 09:05:12

Kisebb gondok ellenére célba ért a szatmárnémeti Gyenes Emánuel a Dakar-rali ötödik versenynapján is, a male moto kategóriában pedig az élről várhatja a szabadnap előtti 830 kilométeres szakaszt.

Hegyvidék, kövek, por és hideg. Így lehet jellemezni a Dakar-rali elmúlt napi szakaszait, amivel meggyűlt a baj a szatmárnémeti Gyenes Emánuelnek. Mindezek ellenére az Autonet Motorcycle Team pilótája az ötödik versenynapon is célba ért, és a 4 óra 57 perc 49 másodperces idő csütörtökön a 44. helyre volt elég.

A szerdai nap volt az eddigi legjobbja Maninak, akkor sikerült a harmincnyolcadik időt motoroznia. Bevallása szerint lehetett volna jobb is, ha nem ragad be egy quad mögé, amit a hatalmas porban, 60 kilométeren keresztül követnie kellett. Ezután esett egyet, de semmi és senki sem sérült, így folytathatja útját és sikerült a saját tempójába haladnia. Al-’Ulába, 1000 méter fölötti tengerszint feletti magasságban viszont hideg van, a hat óra előtti reggeli indulásnál 3 Celsius fokot mutattak a hőmérők. Napközben sem volt sokkal melegebb, a maximum 14 Celsius fok volt, így nem kellett tartani a hőgutától a szaúdi sivatagban. Itt ráadásul a navigáció is nagyon nehéz. „Az óriási sík területen nincsenek támpontok” — panaszolta Mani.

Csütörtökön egyébként Al-’Ula és Ha’il között 564 kilométer hosszú volt a táv, de ebből csak 353 kilométer volt a mért szakasz. Ilyen rövid speciális csak egy hét múlva lesz ismét a mezőnynek, de már most megérkeztek a homokdűnék közé. A zord vidéket a teve-fű teszi változatosabbá, amitől viszont jobb óvakodni. A sivatagban honos kemény szárú, bokrokban, magas növésű fű tövében ugyanis felgyűl és megszilárdul a homok, így a rá hajtó motor kerekét megdobja. Maninak viszont nem itt, hanem speciális első háromnegyedében volt gondja csütörtökön, hiszen több mint tíz pozíciót vesztett el 50 kilométer alatt. Az utolsó 200 kilométerben aztán megkezdte a felzárkózást, az elveszett idő viszont sok volt, így a 44. helyen zárta a napot. A cseh Roman Krejci és a francia Florent Vayssade is megelőzte Manit, így a „magányos hősök”, vagyis a szerelőcsapat nélküli Original by Motul (male moto) kategóriában a harmadik helyen zárta a napot a szatmári.

Ez sem volt egy egyszerű nap. Az eleje elég gyors volt, jól éreztem magam. Az üzemanyagtöltő állomásig sikerült egy előnyt is összehozni a francia sráccal szemben, aki a második helyen van a male moto kategóriában. De utána következett egy 213 kilométeres dűnés szakasz, ahol behozta a hátrányát, meg is előzött. Homokban gyorsabb volt, és gyorsabb is lesz. De sikerült vele tartani a tempót. Elég nehéz volt a terep ma, de szerencsére nem hibáztam, nem történt semmi. Kétszer ledőltem a homokba, de nem volt nagy esés. A navigálás ma jó volt, nem tévedtünk el, úgyhogy meg vagyok elégedve a mai nappal” – mondta Mani az ötödik nap végén.

Ezzel együtt Mani az összetett táblázatban már a 37. helyen áll, az Original by Motul kategóriában pedig 56 perces előnnyel vezet. Ugyanakkor a szatmári a maraton kategóriában is pontoz (ezt a kategóriát 2011-ben és 2015-ben megnyerte), ott összetettben a kilencedik.

Az ötödik versenynap végén Ha’ilba érkezett meg a mezőny – itt is 3 Celsius fokot jósolnak estére a meteorológusok. Sok idő itt sem lesz az alvásra, hiszen pénteken az egyik leghosszabb nap vár a mezőnyre. 830 kilométert kell teljesítsenek Szaúd-Arábia fővárosáig, Rijádig, a 477 kilométeres speciális pedig 100 százalékban homokos terepen fog zajlani. A szervezők szerint azoknak nem okoz majd semmilyen meglepetést a 6. nap, akik már versenyeztek a Szaharában. Maninak így vélhetően nem fog sok újat nyújtani a pénteki speciális, hiszen ott volt a 2007-es mezőnyben az utolsó afrikai Dakaron, a 2008-as egyiptomi világbajnoki futamon, a Fáraó-ralin szakaszgyőzelmet jegyzett, a következő években pedig sokat járt ide edzeni.

A pénteki szakasz után végre következik Rijádban a pihenőnap.

Dakar-rali 2020, 5. versenynap (211 km összekötő szakasz, 353 km mért szakasz)

Motorosok

1. Toby Price (ausztrál, Red Bull KTM Factory Team) 3 ó. 57 p. 33 mp.

2. Pablo Quintanilla (chilei, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) +1 p. 12 mp.

3. Adrew Short (egyesült államokbeli, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) +2 p. 31 mp.

… 44. Gyenes Emánuel (szatmárnémeti Autonet Motorcycle Team) +1 ó. 00 p. 16 mp.

Original by Motul motoros kategória

1. Roman Krejci (cseh) 4 ó. 54 p. 58 mp.

2. Florent Vayssade (francia) +2 p. 16 mp.

3. Gyenes Emánuel +2 p. 51 mp.

Autósok

1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Bahrain JCW X-Raid Team) 3 ó. 52 p. 01 mp.

2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Gazoo Racing) +2 p. 56 mp.

3. Stéphane Peterhansel, Paulo Fiuza (francia, portugál, Bahrain JCW X-Raid Team) +6 p. 11 mp.

Összetett táblázat

Motorosok

1. Ricky Brabec (egyesült államokbeli, Monster Energy Honda Team 2020) 19 ó. 7 p. 19 mp.

2. Toby Price + 9 p. 06 mp.

3. Kevin Benavides (argentin, Monster Energy Honda Team 2020) +11 p. 32 mp.

… 37. Gyenes Emánuel +4 ó. 40 p. 36 mp.

Original by Motul motoros kategória

1. Gyenes Emánuel 23 ó. 47 p. 55 mp.

2. Florent Vayssade +56 p. 28 mp.

3. Roman Krejci +1 ó. 24 p. 00 mp.

Autósok

1. Carlos Sainz, Lucas Cruz 19 ó. 4 p. 13 mp.

2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel +5 p. 59 mp.

3. Stéphane Peterhansel, Paulo Fiuza + 17 p. 53 mp.

Szöveg: Pesek Attila

Fotó: dakar.com/DPPI Media

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 28.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...