Gyengélkedő vidéki közbiztonság
Utoljára módositva: 2015-11-17 11:50:26

Szokásos havi kihelyezett ülését Erdődön tartotta tegnap a területi közbiztonsági hatóság, ennek vezetői arra voltak kíváncsiak, milyen a közbiztonság a szatmári településeken.

Sárközújlak, Egri, Apa, Batiz, Kolcs, Szamosdob, Pusztadaróc, Lázári, Aranyosmeggyes, Mikola, Szatmárudvari, Pálfalva és Vetés után tegnap Erdőd, Ákos, Krasznabéltek, Berekszó, Bogdánd, Borválaszút, Hadad, Homoród, Remetemező, Szokond, Szopor, Krasznaterebes és Szatmárhegy települések közbiztonsági állapota szerepelt a területi közbiztonsági hatóság ülésének napirendjén.

A megbeszélés a bukaresti Colectiv klubban történt tűzesetben életüket vesztettek és a párizsi terrorcselekmények áldozatai emlékének szentelt egy perces néma csenddel kezdődött, az ülésvezető meg is jegyezte: hasonló szerencsétlenségek előzhetőek meg, ha a megfelelő biztonsági intézkedések be vannak tartva a községekben is.

A közbiztonságnak azonban a minimálisan elvárható szintje sem áll fenn szinte egyetlen szatmári településen sem, kevés a rendőr, alig van helyi rendőr, nincsenek éjszakai járőrök, visszahívták a csendőralakulatokat, kevés és rossz minőségűek a köztereket figyelő kamerák is. De például a mentők is is nehezen jutnak el — főleg éjszakánként — a vidéki településeken élő betegekhez, mert nincsenek utcanévtáblák a falvakon és hiába ismerik az ott lakók a település minden zegét-zugát, vagy épp azt a személyt, akihez kiszállna az orvos, éjszaka nincs járókelő, akitől eligazítást kérjenek.

Csak a legfontosabb közintézmények elé jut térfigyelő kamera a szatmári települések nagy többségében és ahogy például a szopori rendőrparancsnok elpanaszolta, ezek ráadásul nagyon rossz minőségűek. A szopori kamerák által készített felvételeken például nem kivehető az autó rendszáma, és az elkövetőknek vagy gyanús személyeknek is csak a körvonalai látszódnak. Krasznabélteken három helyett csak egy rendőr van, Hadadon pedig nem győzik kivárni, míg kiszáll a helyszínre a rendőr, mert nem csak hogy kevesebben vannak náluk, mint az indokolt lenne, de rendszeresen el is vonják őket más települések bevetései esetén, néha másfél órába is beletelik, mire egy-egy hadadi esethez megérkeznek. Elhangzott az is, hogy benzinre se kapnak elég pénzt a falusi rendőrök és már a polgármesteri hivatalok sem tudnak havi ötven liter üzemanyagot biztosítani számukra, mert ezt törvénytelennek tartja a polgármesteri hivatalok ügyeit vizsgáló számvevőszék és a polgármesterekkel fizetettné vissza annak a benzinnek az ellenértékét, amit már kiutaltak a rendőröknek. Pintér József ATOP-elnök azt javasolta a polgármestereknek, hogy használják a törvényes kiskapukat ilyen esetekben és kössenek együttműködési szerződést a rendőrőrssel és ez alapján már utalhatják az „üzemanyag-segélyt”. Az ülés folyamán később kiderült, hogy ez sem kivitelezhető, mert Szatmárhegyen például ilyen együttműködés alapján kapott benzint a helyi rendőrőrs, a számvevőszék mégis az eddig kifizetett közpénzeket követeli vissza a polgármestertől.

Az ülésen a megyei sürgősségi felügyelőség parancsnoka arról tájékoztatta a polgármestereket és a rendőröket, milyen eljárásokat kell megindítaniuk ahhoz, hogy a községükben működő közintézmények megkapják a működési engedélyek mellett a tűzbiztonsági igazolást is.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...