Gyermekközpontúvá tennék a rendszert
Utoljára módositva: 2018-12-06 10:41:04

Gyermekközpontú oktatási rendszert szorgalmazó jogszabály-módosító javaslatcsomagot iktatott az RMDSZ. Kötelezővé tennék például a délutáni oktatást és a meleg ebédet az iskolákban, de kevesebb tananyagot, gyermekorientált oktatási tantervet írnának elő.

Iktatta az RMDSZ parlamenti csoportja az oktatási törvényt számos pontban módosító javaslatcsomagját, amely a gyermekközpontú oktatásra fekteti a hangsúlyt. A tervezet többek között gyermekközpontú finanszírozást tesz lehetővé, képzési lehetőségeket biztosít a pedagógusok számára, rendezi a melegebéd-programot a tanintézményekben, valamint szabályozza a délutáni oktatás rendszerét.

Az átfogó javaslatcsomagot szakemberekkel folytatott egyeztetéseket követően Kelemen Hunor szövetségi elnök, Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese és Novák Csaba Zoltán szenátor, oktatási ügyekért felelős politikus dolgozta ki. Részben azért volt erre szükség, mert bár a 2011-ben elfogadott tanügyi törvény számos pontján módosítottak az elmúlt években, azonban nem mindig a jó irányba. A Szövetség komoly konzultációsorozatot indított, és ennek alapján dolgozta ki az átfogó javaslatcsomagot, amely nem csak a kisebbségek nyelvén zajló oktatást szabályzó előírásokra koncentrál, hanem a teljes romániai oktatási rendszert tenné gyermekközpontúbbá.

„Ahogyan az RMDSZ választási programjában is szerepel, a Szövetség a parlamentben is azon dolgozik, hogy olyan törvényes keretet alkosson, amely hosszú távon segíti a gyermekek fejlődését és nevelését: ezért vállaltuk, hogy csökkentjük a tananyagot, hiszen jelen pillanatban diákjaink túl vannak terhelve. Egy olyan elvet vezetnénk be az oktatási törvénybe, amely szem előtt tartja ezt, így a tanterveket is kötelező lesz ezen elvre alapozni” — mutatott rá Szabó Ödön. Hangsúlyozta, hogy szintén ezen módosító javaslatban szögezik le azt is, hogy az iskolában kell elsajátítani a tananyagot. A tanárokkevesebb házi feladatot adhatnak a gyermekeknek, illetve ezen kiegészítő feladatokra is csak minden második órát követően kerülhet sor. A tanügyi törvény módosításaival nagyobb mozgásteret biztosítanának a tanároknak az órán belüli oktatás megszervezésében, flexibilissé, alakíthatóvá tennék a tananyag átadását.

Azzal, hogy kevesebb tananyagra és gyermekorientált oktatási tantervre van szükség, Pataki Enikő magyartanár, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője is mélységesen egyetért. „Nagyon elszakadt az oktatás és a valóság, szinte két párhuzamos világgá vált. Jobban oda kell figyelni arra, hogy mit oktatunk, és hogyan kérjük azt számon” — magyarázta az igazgatónő, hozzátéve, hogy idén és már az elmúlt években is megpróbálták figyelembe venni ezt az új tankönyvek elkészítésekor. „Idén is részt vettem tankönyvkészítésben, tankönyvírásban, a kollégákkal pedig arra összpontosítottunk, hogy a benne szereplő tananyag minél közelebb álljon a gyerekekhez” — tette hozzá Pataki Enikő.

 

Meleg ebédet a diákoknak!

 

Az RMDSZ módosító javaslata a gyermekorientált, rugalmasabb tanterv mellett meleg ebédet és kötelező délutáni foglalkozásokat is előír. Az elmúlt időszakban — többek között az RMDSZ nyomására — kísérleti programot indított a kormány abból a célból, hogy bevezessék a meleg ebéd közétkeztetési programot a tanintézményekben. A programban részt vevő 50 tanintézményből sajnos csak 27-nek sikerült gyakorlatba ültetnie a közétkeztetést. Az RMDSZ által kidolgozott módosító javaslatok egy új, közös keretbe helyezik a közétkeztetést és a délutáni oktatást, ugyanis 2030-ig minden tanintézménynek és önkormányzatnak kötelező lesz ennek a két programnak a gyakorlatba ültetése. Azok az önkormányzatok, amelyek beruháznak, és megfelelnek a törvényi feltételeknek, a következő tanévtől részesévé válnak az országos költségvetésből finanszírozott programnak: „Megadjuk a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy amennyiben a kötelező akkreditációk és engedélyek beszerzésével étkezdét működtetnek az iskolában, akkor azok ellátását, működési költségeit az állami költségvetésből lehessen fedezni. Gyakorlatilag az önkormányzat egy kis befektetés után hosszú távra a gyerekek minőségi étkeztetésének fektetheti le az alapjait” — fogalmazott Szabó Ödön, hozzátéve, hogy a délutáni oktatás során pedig szakmai irányítást nyújtanak a gyermekeknek, ahol valósan felzárkózhatnak azok, akik osztályátlag alatt teljesítenek, de azok a gyermekek is fejlődhetnek, akik gyorsabban haladnak a tananyag elsajátításával, azonban magasabb szintű foglalkoztatást igényelnek. Szabó Ödön azt is elmondta, hogy azokon a településeken, ahol már működik a délutáni oktatás, és van közétkeztetés, jelentősen csökkent az iskolaelhagyás, és javult a diákok tanulmányi teljesítménye.

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban több éve működik már menza, amelyet nagyon szeretnek a gyerekek, sok diák étkezik ott nap mint nap. Az iskolában ráadásul 8 lejért háromfogásos ebédet kapnak a tanulók. „Rengeteg időt töltenek az iskolában a diákok, főként a középiskolások. A vidékről érkező tanulók nagy része reggel hatkor már úton van, és nem is ér haza délután öt előtt; a meleg ebéd ilyenkor nagyon jól jön” — magyarázta Pataki Enikő. Bár remek dolog, hogy a diákoknak kötelezően meleg ebéd járhatna, a kivitelezéssel azonban adódhatnak gondok. A főgimnáziumban például jelenleg is két váltásban esznek a diákok, úgy, hogy nem kér mindenki ebédet. Amennyiben a tanintézmény minden tanulójának járna a meleg ebéd, növelni kellene a konyha, ebédlő kapacitását, aminek a gyakorlati megvalósításával viszont már gond lenne — ha viszont ezt is sikerülne orvosolni, a meleg ebédnek csak pozitív hatása lenne a diákokra.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...