Gyógyfüvekkel ismerkednek
Utoljára módositva: 2014-06-27 09:21:53

Az Alkotó Héten részt vevő gyerekek megismerkednek a gyógyfüvekkel és hatásaikkal.

 

Az Aranykapu Kulturális Egyesület a nyári vakációban három tevékenységet szervez a gyerekek számára. Június 23. és 27. között zajlik az immár harmadik Alkotói Hét, melynek központi témája a Szent Iván-napi népi hagyományok. A 20–25 — három és tizenkét év közötti — gyerek hagyományos kézműves- foglalkozásokon (agyagozás, batikolás, házi szappan készítése, gyógyfüvekkel történő szövés, virágkitűzők készítése, száraztészta készítése stb.) vehet részt, de népi gyermekjátékok, konyhai foglalatosság és kertészkedés is szerepel a programban — számolt be az egyesület vezetője, Nezezon Enikő. A vakációzók minden nap 9 és 13 óra között vehettek részt a tevékenységeken, hétfőn a nap jelképét járták körbe, s agyagoztak, ugyanakkor gyógynövényekkel ismerkedtek, melyeknek nagy erőt tulajdonítanak Szent Iván-nap környékén. A szárított gyógynövényeket mozsárban összetörték, majd átszitálták, s végül házi készítésű szappant készítettek belőlük. Kedden a batikolással ismerkedhettek meg, s igazán büszkén nézték a saját festésű kendőket. „Hagyományosan ebben az időszakban készítették az asszonyok egész évre a száraztésztát. Ezt próbáltuk mi is feleleveníteni. A gyerekek jó étvággyal fogyasztották el a túrós és krumplis laskát” — összegzett Nezezon Enikő, akitől azt is megtudtuk, hogy a következő eseményre, a napközis kézművestáborra július 7. és 12. között kerül sor a Fonó-házban. Az idei tábor keretén belül a szervezők a magyar pásztorművészet, a pásztorok egykori félnomád világának bemutatására vállalkoznak a népmese, a népdalok és elsősorban a kézművesmesterségek által. A tábor naponta 9 és 18 óra között nyújt lehetőséget alapos elmélyülésre a pásztorfaragások és a bőrművesség, nemezelés, sajtkészítés világában 7–14 éves gyerekek számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...