Gyógyfüvekkel ismerkednek
Utoljára módositva: 2014-06-27 09:21:53

Az Alkotó Héten részt vevő gyerekek megismerkednek a gyógyfüvekkel és hatásaikkal.

 

Az Aranykapu Kulturális Egyesület a nyári vakációban három tevékenységet szervez a gyerekek számára. Június 23. és 27. között zajlik az immár harmadik Alkotói Hét, melynek központi témája a Szent Iván-napi népi hagyományok. A 20–25 — három és tizenkét év közötti — gyerek hagyományos kézműves- foglalkozásokon (agyagozás, batikolás, házi szappan készítése, gyógyfüvekkel történő szövés, virágkitűzők készítése, száraztészta készítése stb.) vehet részt, de népi gyermekjátékok, konyhai foglalatosság és kertészkedés is szerepel a programban — számolt be az egyesület vezetője, Nezezon Enikő. A vakációzók minden nap 9 és 13 óra között vehettek részt a tevékenységeken, hétfőn a nap jelképét járták körbe, s agyagoztak, ugyanakkor gyógynövényekkel ismerkedtek, melyeknek nagy erőt tulajdonítanak Szent Iván-nap környékén. A szárított gyógynövényeket mozsárban összetörték, majd átszitálták, s végül házi készítésű szappant készítettek belőlük. Kedden a batikolással ismerkedhettek meg, s igazán büszkén nézték a saját festésű kendőket. „Hagyományosan ebben az időszakban készítették az asszonyok egész évre a száraztésztát. Ezt próbáltuk mi is feleleveníteni. A gyerekek jó étvággyal fogyasztották el a túrós és krumplis laskát” — összegzett Nezezon Enikő, akitől azt is megtudtuk, hogy a következő eseményre, a napközis kézművestáborra július 7. és 12. között kerül sor a Fonó-házban. Az idei tábor keretén belül a szervezők a magyar pásztorművészet, a pásztorok egykori félnomád világának bemutatására vállalkoznak a népmese, a népdalok és elsősorban a kézművesmesterségek által. A tábor naponta 9 és 18 óra között nyújt lehetőséget alapos elmélyülésre a pásztorfaragások és a bőrművesség, nemezelés, sajtkészítés világában 7–14 éves gyerekek számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...