Gyógyfüvekkel ismerkednek
Utoljára módositva: 2014-06-27 09:21:53

Az Alkotó Héten részt vevő gyerekek megismerkednek a gyógyfüvekkel és hatásaikkal.

 

Az Aranykapu Kulturális Egyesület a nyári vakációban három tevékenységet szervez a gyerekek számára. Június 23. és 27. között zajlik az immár harmadik Alkotói Hét, melynek központi témája a Szent Iván-napi népi hagyományok. A 20–25 — három és tizenkét év közötti — gyerek hagyományos kézműves- foglalkozásokon (agyagozás, batikolás, házi szappan készítése, gyógyfüvekkel történő szövés, virágkitűzők készítése, száraztészta készítése stb.) vehet részt, de népi gyermekjátékok, konyhai foglalatosság és kertészkedés is szerepel a programban — számolt be az egyesület vezetője, Nezezon Enikő. A vakációzók minden nap 9 és 13 óra között vehettek részt a tevékenységeken, hétfőn a nap jelképét járták körbe, s agyagoztak, ugyanakkor gyógynövényekkel ismerkedtek, melyeknek nagy erőt tulajdonítanak Szent Iván-nap környékén. A szárított gyógynövényeket mozsárban összetörték, majd átszitálták, s végül házi készítésű szappant készítettek belőlük. Kedden a batikolással ismerkedhettek meg, s igazán büszkén nézték a saját festésű kendőket. „Hagyományosan ebben az időszakban készítették az asszonyok egész évre a száraztésztát. Ezt próbáltuk mi is feleleveníteni. A gyerekek jó étvággyal fogyasztották el a túrós és krumplis laskát” — összegzett Nezezon Enikő, akitől azt is megtudtuk, hogy a következő eseményre, a napközis kézművestáborra július 7. és 12. között kerül sor a Fonó-házban. Az idei tábor keretén belül a szervezők a magyar pásztorművészet, a pásztorok egykori félnomád világának bemutatására vállalkoznak a népmese, a népdalok és elsősorban a kézművesmesterségek által. A tábor naponta 9 és 18 óra között nyújt lehetőséget alapos elmélyülésre a pásztorfaragások és a bőrművesség, nemezelés, sajtkészítés világában 7–14 éves gyerekek számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...